Siirry pääsisältöön

Tulossa kaikkien aikojen osinkokevät

Vuoden alussa katseet voi kääntää jo kevään osinkokauteen, josta on odotettavissa kaikkien aikojen suurin osinkopotti. Vuoden 2018 viimeisellä kvartaalilla nähty raju kurssipudotus on nostanut efektiiviset osinkoprosentit ennätyksellisen korkealle – Helsingin pörssistä löytyy peräti 6 yritystä, joiden ennustettu osinkoprosentti  ylittää 8 %.

Suorien osakesijoitusten tuotto muodostuu osakkeiden kurssikehityksestä ja osinkotuotosta. Ensin mainittu on aiheuttanut sijoittajille harmaita hiuksia viime kesänä nähdystä kurssihuipusta lähtien, jonka jälkeen osakemarkkinoilla on lasketeltu alas keskuspankkien kiristyvän rahapolitiikan, Brexitin, kauppasotapelkojen ja hidastuvan talouskasvun vuoksi.

Yritysten tulokset ovat kuitenkin edelleen ennätystasolla ja osakkeenomistajia tullaan muistamaan ennätyssuurilla osingoilla. Samalla kun osakkeiden hinnat ovat laskeneet, niiden efektiivinen osinkotuotto on kasvanut. Ajallisesta hajautuksesta hyötyvä osakesäästäjä on voinut ostaa samalla summalla suuremman määrän osakkeita – korkeammalla osinkotuotolla.

10 korkeimman efektiivisen osinkotuoton osaketta (ennuste)

Sija Osake Osinkotuotto Osta / myy
1. Nordea 9,15 % Käy kauppaa
2. Titanium 8,4 % Käy kauppaa
3. CapMan 8,2 % Käy kauppaa
4. Evli 8,2 % Käy kauppaa
5. Ramirent 8,1 % Käy kauppaa
6. Citycon 8,0 % Käy kauppaa
7. Outokumpu 7,8 % Käy kauppaa
8. Sampo 7,3 % Käy kauppaa
9. eQ 6,8 % Käy kauppaa
10. Raute 6,6 % Käy kauppaa

* Listaus perustuu 3.1.2019 kurssitasoon ja analyysiyhtiö Inderesin ennusteeseen suurten ja keskisuurten yritysten vuonna 2019 maksettavasta osingosta. Inderes ei seuraa Nordeaa, joten Nordean osinkotuotto on laskettu viime vuoden osingon perusteella. Nordea on kasvattanut osinkoaan viime vuodet.

Listauksesta on jätetty pois Marimekko ja Tallink, jotka maksavat ylimääräistä osinkoa tai pääomanpalautusta ensi keväänä. Ylimääräisen osingon kanssa Marimekon osinkoprosentti on 8,7 % ja Tallink maksaa yhteensä 11,8 % käteisenä omistajille. Vuonna 2020 näiden yritysten osingot jäävät ennusteen mukaan 4–5 %:n tuntumaan.

Pelkkä osinkotuotto ei tee autuaaksi

Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkkää osinkotuottoa sijoituspäätöksiä tehdessä. Tärkeämpää on liiketoiminnan laatu, joka mahdollistaa osingon kasvattamisen pitkällä aikavälillä. Lue Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun teesit osinkosalkun rakentamiseen.

Ota Nordnetin #osinkohaaste vastaan ja rakenna oma osinkosalkkusi Jukka Oksaharjun kanssa! #osinkohaaste-sarja alkaa 1. maaliskuuta – ilmoittaudu mukaan jo nyt!

Lue myös lisää listan sijoilta 3 ja 8 löytyvistä CapManista ja Sammosta.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
31.03.2019 12:14

Nokia pettää aina.
Siirtyminen kvartaaliosinkojen maksamiseen olisi pitänyt tapahtua ihan toisin kuin mihin nyt on päädytty.
Vuoden 2018 osinko olisi pitänyt maksaa kerralla kuten aiemminkin ja kvartaaliosingot etupainotteisesti kvartaalituloksen mukaan.
Nyt Nokia panttaa osakkeenomistajien osinkoja, ja tiputtelee muruset vuoden mittaan.
Nokia, Nokia, väärin meni jälleen kerran.

Nimetön
Nimetön
10.01.2019 16:50

Miten Tallinkin osinkoja verotetaan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.01.2019 12:36

Tallinkin suomeen listattu osake on FDR, eli ulkomaisen yhtiön osaketta vastaava talletustodistus, jolla käydään kauppaa Suomessa. Sen verotuskohtelusta ei ole vielä täyttä varmuutta. Tiedotamme asiasta, kun asia selviää.

Nimetön
Nimetön
10.01.2019 15:27

Jos ei Nordea ja muut maksakaan noin suuria osinkoja, maksaako Nordnet sen erotuksen?
Luulin ettei kevään osinkoja ole vielä julkistettu.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.01.2019 15:31

Kuten artikkelissa todetaan, ennusteen perustuvat Inderesin arvioihin tänä vuonna maksettavasta osingosta. Nordean osinkoennustetta Inderesiltä ei löydy, joten tässä esimerkissä Nordean osinkotuotto on laskettu viime vuoden osingon perusteella. Nordea itse ilmoittaa sijoittajasivuillaan, että sen tavoitteena on kasvattaa osinkoa vuosittain, kuten se on viimeiset vuoden tehnyt. Näin ollen on hyvin mahdollista, että Nordean osinko on myös viime vuotta korkeampi.