Siirry pääsisältöön

Tuloskauden suurimmat voittajat ja häviäjät

Suurimmat yritykset ovat kertoneet Q3-tuloksistaan viimeisen kuukauden aikana ja kuten yleensä, joukkoon on mahtunut sekä suuria yllätyksiä että pettymyksiä. Mitkä osakkeet pomppasivat ja mitkä romahtivat tulosraporttien jälkeen? Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan yrityksiä, joiden kurssiliikkeet olivat suurimpia.

Hedelmällisyyshoitoihin erikoistunut Vitrolife nousi 28 % tulospäivänä

Vitrolifen kurssikehitys 3 kk

Ruotsalainen lääketeknologiayritys Vitrolife, joka kehittää ja myy IVF-hoitoja (hedelmällisyyshoitoja), nousi peräti 28 prosenttia hyvästä kasvusta kertovan osavuosikatsauksen seurauksena. Kolmannen vuosineljänneksen myynti kasvoi 33 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna.

Orgaaninen kasvu oli 15 prosenttia, ja samalla se oli jo toinen kaksinumeroinen orgaanisen kasvun kvartaali peräkkäin. Lisäksi kasvuvauhti on huomattavasti korkeampi kuin vuonna 2018, jolloin orgaaninen kasvu oli 5 prosenttia vuoden aikana.

Markkinakasvun segmenteissä, joihin Vitrolifen tuotteet kuuluvat, arvioidaan olevan lähitulevaisuudessa 5–10 prosenttia vuodessa. Liikevoittomarginaali oli vuosineljänneksen aikana 34,5 prosenttia (36,6) ja hiukan alhaisemmasta marginaalista huolimatta liikevoitto kasvoi 25 prosenttia.

Kolmannen vuosineljänneksen lopussa Vitrolifen nettorahavirta oli 599 miljoonaa kruunua. Yhtiön puhelinkonferenssissa johto toisti, että kuten aiemmin, se etsii yrityskauppoja ja/tai uusia tekniikoita, jotka voivat vahvistaa yrityksen tuotetarjontaa ja luoda omistaja-arvoa.

Börsplus-analyysipalvelu kirjoitti raportissaan Vitrolifestä: ”Se, että osake nousi niin voimakkaasti tulospäivänä, johtui siitä, että Vitrolife kasvoi jälleen nopeammin kuin taustalla oleva markkinoiden kasvu. Toinen esiin nostettava syy on se, että noin 1 % osakepääomasta oli lyhyeksi myytynä. Bodenholmin hedge-rahasto on viime päivinä ilmoittanut ostaneensa takaisin kaikki lyhyeksi myydyt osakkeet eikä sillä enää ole short-positiota Vitrolifessa.”

Nokian osake on laskenut yli 30 % osavuosikatsauksen jälkeen

Nokian kurssikehitys 3 kk

Nokian Q3-tulos oli jopa analyytikko-odotuksia korkeampi, mutta kuluvan ja seuraavan vuoden tulosnäkymien alentaminen noin 30 %:lla heikensi sijoittajien luottamusta Nokian strategiaan. Nokian osake laski peräti yli 20 % tulosjulkistuspäivänä ja lasku on jatkunut viimeisten viikkojen aikana. Viime viikolla Nokia noterattiin alimmillaan 3,03 euroon. Nokian suurimmat haasteet kohdistuvat mobiiliverkkojen yksikköön, kun sen 5g-kilpajuoksu vahvoja kilpailijoita vastaan on alkanut takkuillen useiden ongelmien takia. Karvas pettymys sijoittajille oli myös osingonmaksun keskeyttäminen, kunnes yhtiön kassa paremmassa kunnossa.

Inderes kommentoi Q3-raporttia seuraavasti: “Laskemme Nokian tavoitehintaa 3,6 euroon (aik. 5,5 euroa) ja suosituksemme vähennä-tasolle (aik. lisää). Nokian Q3-raportissa oli liian monta vaaranmerkkiä, joihin yhtiö ei kyennyt tarjoamaan järkevää selitystä. Näemme siten selvästi kohonneen riskin sille, että Nokialla on pinnan alla merkittäviä rakenteellisia ongelmia etenkin mobiiliverkkojen liiketoiminnassa juuri kriittisen teknologiasyklin kynnyksellä. Nokian osaketta hinnoitellaan arviomme mukaan selvästi alle yhtiön osien summan arvon, mutta näköpiirissä ei ole nyt mitään arvostusta korjaavia ajureita. Siten näemme toivoa parempana strategiana siirtyä sivuunodottamaan tilanteen selkiytymistä.”

Bloombergin teknologiakolumnisti Alex Webb väläytti jopa mahdollisuutta, että amerikkalaiset teknologiajätit saattaisivat ostaa Nokian, koska sen markkina-arvo on laskenut alle 20 miljardiin.

Ruotsalainen Börsplus kommentoi Nokiaa seuraavasti: “Pörssi on ollut oikeassa hinnoitellessaan osaketta tänä vuonna. Liikevoiton ja kassavirtojen erkaneminen on yleensä varoitussignaali, joka tulee ottaa vakavasti. Nokian osake on tällä hetkellä vihattu, mutta Nokia on osa infrastruktuuria, joka ei ole katoamassa. Ei ole väärin ostaa Nokian osaketta, koska sillä on tietty sisäinen arvo. Pitäydymme neutraalina osakkeen suhteen toistaiseksi.”

Nordnetin asiakkaat uskovat käänteeseen, sillä Nokia on saanut yli 1700 uutta omistajaa viimeisten viikkojen aikana. Jatka keskustelua Nokiasta Sharevillessä!

Suurimmat voittajat ja häviäjät Q3-tuloskaudella

OsakeMaaTulosreaktioKäy kauppaa
VitrolifeRuotsi+28 %Osta / myy
MartelaSuomi+21 % Osta / myy
OrexoRuotsi+17 % Osta / myy
GetingeRuotsi+16 % Osta / myy
SinchRuotsi+16 % Osta / myy
OsakeMaaTulosreaktioKäy kauppaa
NokiaSuomi-24 % Osta / myy
Gaming InnovationNorja-20 % Osta / myy
ProsafeNorja-19 % Osta / myy
IncapSuomi-18 % Osta / myy
SectraRuotsi-18 % Osta / myy

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit