Tuleeko sinusta rikas?

Muutama viikko sitten Yhdysvaltain keskuspankin alainen St. Louisin haarakonttori julkaisi tutkimustuloksia, jotka osoittivat, että yksilön taloudellisen tilanteen kehitystä voi ennakoida hämmästyttävällä tarkkuudella viiden kysymyksen sarjalla. Esitän tässä merkinnässä tutkimukseen sisältyvät kysymykset ja tiivistän lyhyesti, miten vastauksia tulisi tulkita henkilökohtaisen talousennusteen laatimiseksi.

Federal Reserven St. Louisin haarakonttorin julkaisema tutkimus pohjautuu tutkijakaksikon William Ammons ja Bryan Noeth työhön, joka käsittää tilastoja aikaväliltä 1992–2013. He tutkivat 38 385 eri perhettä viiden kysymyksen sarjan ja heidän vastausajankohdan nettovarallisuustietojen avulla, pisteyttäen jokaisen perheen tilastointia ja erityisesti johtopäätöksiä varten.

Tutkijakaksikon esittämät kysymykset olivat kansankieliseen muotoon vapaasti suomennettuna ja sovellettuna seuraavat:

1. Säästitkö rahaa viime vuonna?

Jos vastaus on kyllä = 1
Jos vastaus on ei = 0

2. Myöhästyikö yksikään maksusi viime vuonna?

Jos vastaus on kyllä = 0
Jos vastaus on ei = 1

3. Käytitkö luottokorttiasi tappiin asti kertaakaan viime vuonna?

Jos vastaus on kyllä = 0
Jos vastaus on ei (tai jos sinulla ei ole luottokorttia) = 1

4. Ottaen huomioon koko varallisuutesi, oliko siitä enemmän kuin 10 prosenttia likvidinä viime vuonna keskimäärin (käteisenä tai sitä vastaavasti käyttötilillä)?

Jos vastaus on kyllä = 1
Jos vastaus on ei = 0

5. Jäävätkö vuotuiset velanhoitokustannuksesi (lainanlyhennys + korko) viime vuonna alle 40 prosenttiin nettotuloistasi?

Jos vastaus on kyllä = 1
Jos vastaus on ei = 0

Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, pisteytä vastaussarjasi laskemalla yhteen eli summaamalla joka kysymyksen pisteesi.

Tulkintaohje on yksinkertainen: saat testissä kokonaispisteitä nollasta viiteen, ja äärilaitojen tulkinnassa viisi merkitsee vahvinta mahdollista taloudellista asemaa – ja vastaavasti nolla heikointa mahdollista.

Tutkimuksessa keskiarvoksi muodostui 3,01 pistettä.

Tutkijoiden mukaan korkea pistemäärä kertoo vastaajan olevan halukas suunnittelemaan tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti. Tutkimuksesta voidaankin tehdä alustava johtopäätös, että korkean pisteluvun saaneet vastaajat omistavat keskivertovastaajaa huomattavasti todennäköisemmin korkeamman nykyomaisuuden jo vastaushetkellä – ja mitä todennäköisimmin heidän varallisuutensa kehittyy keskimääräistä paremmin myös jatkossa.

Itse sain testin tulokseksi neljä, koska kohdassa neljä vaadittu käteispuskuri jäi liian vaatimattomaksi keskimäärin viime vuoden aikana.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Mehrad.HM / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
8 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.01.2015 07:13

Sama vika Rahikaisella. Käteisenä tai käyttötilillä ei yleensä ole kuin tonnin tai kahden “puskuri”, salkussa sen sijaan on yli vuoden nettotulot.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.01.2015 19:34

Väitän, että täällä nyt osa tulkitsee vähän turhan kirjaimellisesti noita kysymyksiä (varsinkin kun ovat jenkkilästä lähtöisin).
Itse lasken saaneeni täydet pisteet, yksikään maksu ei myöhästynyt sen takia, että olisin joutunut odottelemaan rahaa maksamiseen (vaikka joku saattoi päivän pari viivästyä unohduksen takia), ja 10% omaisuudesta on likvidiä, kuten kysymys ilman sulkuja kysyy, tarvittaessa heeti käteiseksi muutettavaa ja ei suurten markkinaheilahtelujen alaista, vaikkeei käyttötilillä olekaan vaan parempaa korkoa on haettu.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.01.2015 18:09

Kerroppa vielä kerran, että kukakohan täällä tulkitsee? 😀 Voin sanoa, että tuolla lukutaidolla ei rikkaaksi tule. 🙂

Nimetön
Nimetön
13.01.2015 14:28

Ei ole kyllä tuollaista käteispuskuria minullakaan. Pitäisi ehkä olla.

Nimetön
Nimetön
13.01.2015 14:40

Minkähän takia käteistä pitäisi olla prosenttiosuus varallisuudesta? Siis mitä iloa miljonäärillä on 100k “käteispuskurista”? Jotenkin kuvittelisi, että asia menee päin vastoin, eli mitä vähemmän omaisuutta, sitä suurempi osuus on käteiskassassa.

5 pistettä, johtuen aivan liian isosta kätesvarannosta…

Nimetön
Nimetön
13.01.2015 18:27

Sain neljä pistettä, kun epähuomiossa unohdin yhden laskun maksun ajallaan. Ei tuosta nyt pitäisi noin ankarasti rangaista.

Nimetön
Nimetön
14.01.2015 00:21

Käteispuskuria en itsekään ymmärrä oikein. Pankkitilini on yleensä melkein tyhjä, nollakorolla en siellä ylimääräistä pidä.

Kuitenkin tarvittaessa saan luottokorteilla esim. 3000 euron arvosta ostettua tavaraa jos tulee äkillinen rahan tarve (ei korkokulua kun maksaa luottokorttilaskun sitten kerralla pois kokonaan). Siihen mennessä ehtii sitten sijoituksia muuttamaan käteiseksi tarvittaessa.

Nimetön
Nimetön
14.01.2015 18:07

Haha, aivan loistava kirjoitus. Ihmiset loukkaantuvat ja antavat peukkua alaspäin kun eivät pidä 10 % käteispuskuria tai sitten tulkitsevat käteisen haluamallaan tavalla, jotta saisivat enemmän pisteitä! Aivan loistavaa :D. Itse sain neljä pistettä. Ei löydy ei 10 % käteispuskuria.