Trilleriä pörssissä: case Herbalife vs Ackman

(Photo credit: Mysid / Foter / Public Domain Mark 1.0)

Pörssiä seuraavilla on tällä hetkellä poikkeuksellinen mahdollisuus seurata äärimmäisen mielenkiintoista trilleriä, jossa kuuluisa hedge rahastonhoitaja Bill Ackman väittää verkostomarkkinointiyhtiö Herbalifea pyramidihuijaukseksi. Käyn tässä kirjoituksessa lyhyesti läpi mitä tähän mennessä on tapahtunut ja lisäilen tähän omia mietteitäni:

 

Kaikki alkoi siitä, kun Bill Ackman piti yli 300 diaa kattavan esityksen Herbalifestä. Esitys on saatavilla:

http://factsaboutherbalife.com/wp-content/uploads/2012/12/Who-wants-to-be-a-Millionaire.pdf

Esityksen voi katsoa myös Webcastina:

http://www.visualwebcaster.com/Pershing/91149/reg.asp

Suosittelen Webcastin katsomista, sillä Ackman on erinomainen puhuja ja presentaation informaatioarvo nousee selvästi webcast muotoisena.

Ohessa on myös Ackmanin haastattelu Bloombergille, heti presentaation jälkeen:

http://www.bloomberg.com/video/herbalife-a-pyramid-scheme-ackman-says-J4hp3likSUGdwf_QnEs0TQ.html

Ackman siis piti presentaation jossa hän syytti yhtiön olevan pyramidihuijaus ja arvioi yhtiön arvon olevan 0. Samalla hän myös kertoi, että hän on myynyt massiivisen määrän yhtiön osakkeita lyhyeksi (~20miljoonaa kappaletta). Tapaus on siitä poikkeuksellinen, että Herbalifen markkina-arvo oli lähes 10 miljardia dollaria, se toimii yli 80 maassa, sillä on miljoonia jälleenmyyjiä ja se on operoinut jo yli 30 vuotta. Näin ollen se on hyvin uskottava toimija, eikä kukaan ole aikaisemmin uskaltanut kyseenalaistaa sen uskottavuutta tai liiketoimintamallia. Markkinat reagoivat tähän todella rajusti ja kurssi romahti parissa päivässä noin -50%.

Yhtiö vastasi Ackmanin syytöksiin hyvin aggressiivisesti ja totesi niiden perustuvan väärään ja valheelliseen informaatioon. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja otti myös poikkeuksellisen kovat sanakäänteet käyttöön, kun se totesi Bloombergin haastattelussa ”maailman olevan parempi paikka ilman Ackmania”. Yhtiön toimitusjohtaja vastaa myös Ackmanin kritiikkiin noin 10min pitkällä videolla yhtiön IR sivuilla (http://ir.herbalife.com/). Yhtiö järjestää aiheesta analyytikkopäivän huomenna (10.1.2013) ja webcast sekä presentaatiot ovat saatavilla samoilta IR sivuilta huomenna.

 

Analyytikot astuvat mukaan

Analyytikoiden merkitys markkinoilla korostuu juuri tämän kaltaisissa tilanteissa, jossa heidän tulisi tarjota sijoittajille tietoa ja näkemystä tapauksen kulusta. Herbalifeä seuraavat analyytikot olivat hyvin positiivisia yhtiöstä, sen kurssin ollessa ~60-70usd ja valtaosa on säilyttänyt positiivisen näkemyksensä yhtiöstä ja osa on kommentoinut Ackmanin analyysiä virheellisenä. Sitten on olemassa yksittäisiä tahoja jotka ovat pudottaneet Herbalifen seurannusta:

 

Coverage at Herbalife is discontinued at B. Riley, which previously had the shares rated a Buy.

 

Tämä on aivan käsittämätöntä sillä juuri tämän kaltaisissa tilanteissa sijoittajat tarvitsisivat analyytikoilta neuvoja. Herbalifen rajut kurssiliikkeet tarjoavat joko erinomaisen ostopaikan (jos Ackman on väärässä) tai syyn myydä osakkeet mahdollisimman nopeasti (Ackman on oikeassa). Käsittääkseni myös pari muuta tahoa on ”mennyt telakalle” Herbalifen kanssa, johtuen kasvaneesta epävarmuudesta. Tulee mieleen parin vuodentakainen case Transocean ja öljylautan räjähdys jossa Nordea pudotti suosituksen tasolta ”osta” tasolle ”pidä” johtuen epävarmuudesta liittyen mahdollisiin jälkiseuraamuksiin. Nordea siis jätti sijoittajan löysään hirteen, ”jos Transocean menee konkurssiin häviät rahasti, jos yhtiö selviää lähes kuivin jaloin et hyödy kurssiromahduksen tuomista ostopaikoista”. Ei näin.

Joka tapauksessa tilanne on hyvin mielenkiintoinen sillä valtaosa analyytikoista on asettunut Ackmania vastaan ja pistänyt uskottavuutensa (ja toki myös työpaikkansa) koetukselle. Mikäli Ackman on oikeassa on täysin uskomatonta, että analyytikot eivät uskoneet hänen varoituksiaan.

Myös suursijoittajat astuvat Herbalifen puolelle

Myös useat suursijoittajat ovat ottaneet Herbalifen puolen tapauksessa nostamalla osakeomistustaan yhtiössä. Analyytikoiden ja suursijoittajien kommenteissa (ainakin mediaan asti päätyneissä) on kuitenkin yksi huolestuttava piirre, yksikään kommentti ei tähän asti ole kumonnut Ackmanin väitteitä. Osa on kiitellyt Ackmanin analyysin laatua ja osa on vain todennut, ettei Ackman ymmärrä Herbalifen liiketoimintamallia. Kuitenkin Ackmanin presentaatiota katsomalla Herbalifellä on paljon selitettävää ja analyytikoiden pitäisi pystyä kumoamaan siinä esitetyt väitteet. Tätä ei tähän mennessä ole tapahtunut.

Mitä tekee finanssivalvonta?

Ackman todisti esityksessään useassa kohdassa miten Herbalife rikkoo erilaisia lakeja ja miten sen liiketoiminta täyttää pyramidihuijauksen kriteerit. Ackman on myös luvannut toimittaa kaiken mahdollisen materiaalin viranomaisille ja luvannut käyttää kaikki mahdolliset voimavarat mitä hänellä on, jotta hän saa maailman ymmärtämään mistä Herbalifessä on kysymys. Kuluttajansuoja, FTC, SEC sekä muut viranomaiset ovat nyt todella kovan paikan edessä ja on mielenkiintoista miten he reagoivat tähän. Viranomaisten toiminta on historiallisesti ollut surkeaa (Subprime kriisi, Madoff yms). Näin ollen mikäli Herbalife menee konkurssiin, on tämä taas jälleen yksi häpeä tahra lisää viranomaisten viittaan.

Oma mielipiteeni

Aloitetaan disclaimerilla, en tunne Herbalifeä tarpeeksi hyvin ja olen seurannut casea vasta pari viikkoa. Joka tapauksessa Ackmanin presentaatio vaikuttaa melko aukottomalta ja mikäli Ackmanin käyttämät taustatiedot ovat oikeat, on vaikea nähdä miten Herbalife voisi tästä selviytyä. Sen takia on mielenkiintoista nähdä mitä huomisilla analyytikkopäivillä tapahtuu. Herbalifen pitäisi tulla esiin melko yksityiskohtaisella esityksellä jossa he kumoavat Ackmanin väitteet yksi kerrallaan. Pahoin kuitenkin pelkään, että yhtiö keskittyy analyytikkopäivillä kehumaan miten hieno ja mahtava se on ja toteaa Ackmanin vain yksinkertaisesti olevan väärässä. Näin ollen uskon, että asiaa aletaan ratkoa melko pian oikeudessa ja tästä tulee todennäköisesti massiivista mediahuomiota herättävä oikeudenkäynti. Joko Herbalife haastaa Ackmanin tai Ackman Herbalifen, ilman oikeudenkäyntiä on vaikea selvitä tilanteesta sillä yksikään rehellisesti toimiva yhtiö ei voi suvaita moista loan heittoa yhtiötä ja sen brändiä kohtaan. Herbalifellä on miljoonia jälleenmyyjiä (yksityishenkilöitä) ja näin ollen mahdollisen pyramidin romahtaminen vaikuttaisi paljon laajempaan joukkoon, kun esimerkiksi Madoffin rahaston kaatuminen. Mittasuhteet Herbalifestä saa, kun katsoo yhtiön ir sivuilla olevan toimitusjohtajan esityksen, jossa hän vastaa esitettyihin syytöksiin. Yhtiö sponsoroi suuria jalkapalloseuroja, suuria urheilutapahtumia, maailman parasta jalkapalloilijaa Lionel Messiä yms. Yhtiön romahtaminen olisi valtava media case. Lukijoiden on hyvä ymmärtää, että syytökset eivät missään tapauksessa koske sitä, ettei Herbalifen liiketoimintaa ei olisi olemassa. Liiketoiminta on olemassa, mutta ongelmana on Ackmanin mukaan se, että se perustuu pääasiassa uusien jäsenten rekrytointiin, ei itse tuotteiden myyntiin jää taka-alalle.

Minua kiinnostaa myös nähdä miten käy niille analyytikoille jotka seuraavat Herbalifeä ja mikä on heidän reaktionsa, jos case alkaa mennä Ackmanin haluamaan suuntaan.

Joka tapauksessa käsillä on tällä hetkellä erinomainen finanssitrilleri jonka katsominen voittaa varmasti keskinkertaisen Hollywood filmin jännityksellään. Itse seuraan tämän tarinan turvallisesti sohvalta, enkä ole kiinnostunut myymään yhtiötä lyhyeksi tai ostamaan osaketta.

Mistä seurata?

Tapausta voi seurata ainakin seuraavista lähteistä:

http://factsaboutherbalife.com/ Ackmanin perustama sivusto joka sisältää kaiken mahdollisen tiedon heidän casestaan Herbalifeä vastaan.

http://ir.herbalife.com/

Herbalifen IR sivut jossa he vastaavat kritiikkiin ja tarjoavat tietoa analyytikkopäiviltä (huomenna 10.1.13) yms.

Lisäksi esimerkiksi Bloombergillä ja CNBC:llä on paljon materiaalia aiheesta, kirjoitat vain hakusanaksi Ackman tai Herbalife ja saat paljon haastatteluja ja kommentteja tapaukseen liittyen.

Tulen itse seuraamaan tapausta tiiviisti ja päivittämään näkemyksiäni siitä tänne blogiini.

 

En omista Herbalifen osakkeita

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit