CBC News julkaisi artikkelin jokunen päivä sitten, jossa keskityttiin Kanadan talouteen ja siihen, miksi kyseisellä maalla saattaa olla valoa tunnelin päässä myös tulevaisuudessa. Viimeisimpien Kiina-uutisten johdosta markkinoilla on esiintynyt paikoittain hyvinkin paljon epävarmuutta sekä pelkoa tulevasta, tästä johtuen joidenkin “positiivisien” uutisten esille nostaminen saattaisi olla paikallaan. Mitä nämä tekijät sitten ovat, ja voisivatko nämä nostaa Toronton pörssin houkuttelevuutta sijoittajan silmissä?
1. Vahva työllisyystilanne
Kanadan työllisyystilanne on viime vuosien aikana ollut varsin vakaalla tasolla, viimeisimpien tilastoiden mukaan maan työttömyysaste on tällä hetkellä noin 6,8% luokkaa. Tänä vuonna jatkunut öljyn hinnan lasku ei myöskään ole vaikuttanut merkittävästi kokonaiskuvaan, vaikka Calgaryn öljyteollisuus onkin hienoisissa ongelmissa tällä hetkellä.
2. Kiinteistömarkkinat hyvässä vedossa
Vaikka Kanadan talous onkin hieman “kutistunut” viime aikoina, kiinteistömarkkinoilla ei tätä ongelmaa ole näkyvissä. Kiinteistöjen hinnat ovat Kanadassa nousseet, esimerkiksi National Bank House Price-indeksi nousi kesän aikana 1,2%. Analyytikot puolestaan odottavat asuntojen hintojen nousun yltävän tänä vuonna kokonaisuudessaan hieman yli viiden prosentin tietämille, seuraavien vuosien kehittyessä hieman maltillisemmin. Jokainen meistä kuitenkin tietää, että tulevaisuuden ennustaminen saattaa olla paikoittain mahdotonta.
3. Polttoainekustannukset laskussa
Myös polttoaineiden hinnat ovat laskeneet maassa, jonka vaikutukset tavalliseen kansalaiseen ovat paikoittain hyvinkin merkittäviä. Samalla voisi esittää hypoteettisen kysymyksen, joka kuuluu kutakuinkin näin: Jos säästät bensatankilla 30 euroa, mitä teet kyseisellä säästöön jäävällä summalla? Tämä rahasumma todennäköisesti saattaa mennä suoraan takaisin kulutukseen, joka on omiaan vahvistamaan taloutta. Verrattuna viime vuoteen, yhden polttoainelitran hinta on tippunut yli 20 sentillä.
4. Velkaa otetaan, mutta myös maksetaan
Kanadalaiset kantavat tällä hetkellä enemmän velkaa kuin ikinä aikaisemmin, mutta sitä myös maksetaan pois tunnollisesti. Velallisella kansalaisella kyseinen velkasumma on keskimäärin noin 21,000 dollaria, mikäli jätämme asuntolainan huomioimatta. Positiivista on huomata, että velkojen “maksumyöhästymiset” ovat laskussa 4% verrattuna viime vuoteen. Tämä puolestaan saattaa kertoa siitä, että kanadalaiset haluavat päästä velasta eroon niin pian kuin mahdollista.
5. Säästäminen yleistyy
Kanadalaiset ovat aktivoituneet myös säästämisen saralla, nettovarallisuus yhtä taloutta kohden nousi vuodentakaisesta peräti 6,1%. Likvidien varojen, kuten esimerkiksi talletusten, määrä nousi puolestaan 5,5%. Ei ole varmaankaan kovin harhaanjohtavaa sanoa, että kanadalaiset ovat tulleet entistä viisaimmiksi rahankäyttäjiksi, ainakin osittain.
Potentiaalisia yhtiöitä Toronto Stock Exchangesta?
Jottei kyseinen kirjoitus mene liiaksi faktojen toisteluun, voisi ajatusta jalostaa hieman pidemmälle ja miettiä, löytyisikö kyseiseltä markkinapaikalta jotain järkevää ostettavaa. Hyvin nopean taustatyön tuloksena esille nousi muutamia lupaavia yhtiöitä. Jos pitäisi nostaa esille kolme Torontossa listattua potentiaalista yhtiötä, näyttäisi lista seuraavalta;
1. Royal Bank of Canada
- P/E – 11,3
- Dividend Yield – 4,3%
- Payout Ratio – 45,4%
- ROE – 19,3%
Royal Bank of Canada on maan suurin ja johtava pankkikonserni. Kyseinen yhtiö koostuu viidestä eri liiketoimintasegmentistä, jotka ovat päivittäispankkipalvelut, varainhoito, vakuutuspalvelut, institutionaaliset asiakkaat, sekä Capital Markets-yksikkö. Yhtiön liikevaihdosta 63% muodostuu Kanadan markkinoilta, Yhdysvaltojen osuuden ollessa 19% sekä kansainvälisen osuuden muodostaessa loput 18%. Vuosittaisesta tuloksesta puolestaan päivittäispankkipalvelut sekä Capital Markets-yksikkö muodostavat 75%, joten nämä kaksi liiketoimintayksikköä ovat yhtiön kannalta tärkeimmät. Royal Bank of Canada on myöskin varsin mallikkaasti onnistunut kasvattamaan osinkoaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.
2. Agrium Inc
- P/E – 17,6
- Dividend Yield – 3,4%
- Payout Ratio – 54,1
- ROE – 11,7%
Agrium Inc tarjoaa asiakkailleen palveluita maataloustuotteiden saralla, kuten esimerkiksi kemikaaleja, lannoitteita sekä ravinteita. Yhtiön liiketoiminta muodostuu Retail– sekä Wholesale-yksiköistä. Tukkukauppaliiketoiminta keskittyy pääosin maatalouskemikaalituotteiden valmistukseen, markkinointiin sekä jakeluun. Jälleenmyyntipuolella yhtiöllä on yli tuhat myyntipaikkaa, myyden muun muassa erilaisia ravinteita sekä kasvinsuojeluaineita.
3. Bank of Nova Scotia
- P/E – 10,8
- Dividend Yield – 4,7%
- Payout Ratio – 50,1%
- ROE – 14,7%
Kolmas yhtiö on myös pankkitoimialalla vaikuttava yritys, viralliselta nimeltään Bank of Nova Scotia. Scotiabankin operoimat liiketoimintayksiköt ovat luonnollisesti Canadian Banking, joka käsittää Retail ja Small Business Bankingin, Commercial Bankingin sekä varainhoitoyksikön. International Banking sekä Global Banking & Markets ovat Stotiabankin kaksi muuta liiketoimintayksikköä. Kuten Royal Bank of Canada, myös Scotiabank on onnistunut nostamaan osinkoaan mallikkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Scotiabank operoi tällä hetkellä yli 50 eri maassa, strategian ollessa keskittynyt erityisesti liiketoiminnnan kasvattamiseen Latinalaisen Amerikan alueella.
Mutta…
Vaikka edellä esitetyistä huomioista voi mahdollisesti jotain positiivista löytyäkin, todellisuus iski jälleen muutama kuukausi sitten, kun IMF leikkasi Kanadan talouden kasvuennustetta. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan maan talouskasvu jää tänä vuonna noin 1,5%:iin, johtuen muun muassa öljyn hinnan laskusta. Kanadan hallitusta on myös arvosteltu siitä, ettei heidän harjoittamansa finanssipolitiikka ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Maininnan arvoista on myöskin Kanadan sekä Yhdysvaltojen dollarien välinen merkittävä kurssiero, joka voi vaikuttaa Yhdysvalloissa operoiviin kanadalaisyhtiöihin. Mitä on tulevaisuudessa luvassa, sen aika näyttää.
_______________
Blogin tarkoituksena ei ole antaa sijoitussuosituksia, eikä ottaa kantaa yksittäisiin yhtiövalintoihin tai sijoituskohteisiin. Tekstin tarkoituksena ei myöskään ole laatia kyseisistä yhtiöistä sijoitussuositusta tai ottaa kantaa tavoitehintaan. Kirjoittaja ei omista yhdenkään tekstissä mainitun yhtiön osakkeita. Kuvan lähde: canadianbusiness.com. Tunnuslukujen lähteinä Bloomberg sekä Reuters.
/Anssi Valtonen
Kolme yritystä löytyi joista kaksi oli pankkeja? BNS on mielestäni parempi vaihtoehto noista kahdesta, koska sillä on paljon kansainvälistä toimintaa eli “Kanadan riski” on rajoitetumpi.
Muita harkinnan arvoisia ovat esim. teleoperaattori TELUS Corp (TSE:T) ja rakennusalan Black Diamond Group (TSE:BDI) tai utility Canadian Utilities Limited (TSE:CU). Kertokaapa omat suosikkinne Kanadasta?
Pankkitoimialan nostin esille kahtena kappaleena, syynä “rakkaus” finanssitoimialaa kohtaan sekä laiskuus.
BSN:n suhteen olet tismalleen oikeassa, huomattavasti kansainvälisempi vaihtoehto. Jostain muistan myös lukeneeni, että kyseisellä pankilla on enemmän konttoreita ulkomailla suhteessa kilpailijoihin, korjatkaa mikäli olen väärässä.
Kiitos näistä hyvistä lisäyksistä listaan, mitä enemmän saamme keskustelua ja ideoita esille, sen parempi!
Kuinka pitkä kokemus blogin kirjoittajalla on sijoittamisesta?