Siirry pääsisältöön

Todennäköisesti paras suomenkielinen johdanto yritysrahoitukseen

Itä-Suomen yliopiston professorien Jyrki ja Mervi Niskasen Yritysrahoitus-teoksesta ilmestyi jo vuonna 2013 seitsemäs uudistettu painos. Teoksesta ei ole kuitenkaan ymmärtääkseni ilmestynyt aiemmin katsausta tai arviota, joten hyvä kirja on syytä nostaa esille. Minulla ei ole vertailukohtina aiempia painoksia, mutta tämä painos oli myönteinen yllätys.

Toivottavasti yli neljäsataa sivuiseen teokseen eivät ole ainakaan kaikki Nordnet Blogin lukijat ehtineet entuudestaan tutustua, joten toivottavasti saat tästä jotain uutta tietoa. Blogin opiskelijalukijoille kirja saattaa olla tuttu joltain tätä nimenomaista aihealuetta käsittelevältä kurssilta.

niskasetNiskasten teos on tähän mennessä meielestäni yksi parhaista ja kattavimmista suomenkielisistä johdannoista yritysrahoituksen kenttään. Teos jakautuu neljään pääosaan, jotka kattavat kaikki aiheet aina rahoitusmarkkinoista investointeihin ja rahoitussuunnitteluun.

Niskasten teos Samuli Knüpferin ja Vesa Puttosen Modernia rahoitusta, Jarmo Leppiniemen Rahoitusta ja Teppo ja Minna Martikaisen Rahoituksen perusteita monella tavoin parempi ja harkitumpi kokonaisuus. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Niskaset ovat rakentaneet teoksensa erittäin selkeästi ja kaikki yksittäiset alaluvut sisältävät saman rakenteen pääteksteineen, tiivistelmineen ja mahdollisine tehtävineen ja kaavoineen. Teos myös soljuu luontevasti, sillä esimerkiksi alalukuun 1.3 Palkattu yritysjohto ja agenttiongelma on sisällytetty kaksi asiasisältöä valoittavaa lehtijuttua.

Teokseen on myös sisällytetty runsaasti asiasisältöä havainnollistavia lehtiartikkeleita ja muita tietoiskuja, jotka palauttavat mieleen sen, etteivät rahoituksen kysymykset ole reaalimaailmasta irrallisia asioita. Esimerkkejä ja asioita havainnollistavia lisätietolaatikoitakaan ei siis ole unohdettu, vaan esimerkiksi käyttäytymistaloustiede on sisällytetty erillisenä kokonaisuutena hyötyteoriaa käsittelevän alaluvun alle. Kirjaan on myös päätynyt Case Pyynikin Matkaviestin Oy, joka havainnollistaa investointi- ja rahoituspäätösten seurauksia. Tällaisia käytännön yritysesimerkkejä olisin kaivannut enemmän. Teoksen loppuun on myös koottu kattava sanasto ja asiahakemisto.

Teos ei sovellu iltalukemiseksi, vaan suosittelen käyttämään sitä tarvittavan tiedon hakemiseen ja aiemmin opittujen asioiden mieleenpalauttamiseen. Kirja on suunniteltu selkeästi opetuskäyttöön, joten peruslukijaa saattavat kiinnostaa vain tiivistelmät. Tässä mielessä sisällysluettelo palvelee lukijaa hyvin. Ainut asia, jota jäin todella kaipaamaan, on “Suositeltavaa lisälukemista” -osio. Tällainen osio olisi hyvin palvellut lukijaa, joka olisi kaivannut jatkolukemistosuosituksia eri teemoista, vrt. siellä olisi voinut myös kertoa niistä teoksista, jotka vievät asioita enemmän käytäntöön.

Niskasten teos ei pureudu muiden yllä mainitsemieni kovinkaan syvällisesti sijoittamiseen ja sijoittajan päätöksentekoon, mutta esimerkiksi modernin portfolioteorian perusteet ja CAPM, erilaiset rahoitusinstrumentit ja pääomamarkkinoiden toiminta esitellään erittäin kattavasti. Kirjasta löytyy myös sopivissa määrin tietoa kirjanpidosta ja tilinpäätöksistä tunnuslukuja unohtamatta. Kirjan loppupuolelta löytyy tietoa myös riskienhallintakeinoista ja kansainvälisestä rahoituksesta, joten esimerkiksi valuuttakursseihin ja ulkomaisiin investointeihin liittyvät seikatkin tulevat katetuiksi.

Kirjan taulukot ja kaavat ovat selkeitä, joten niidenkään tulkitseminen ei aiheuta ylimääräistä päänvaivaa. Teosta on selvästi hiottu vuosien varrella, sillä kirjoitustyyli on helppotajuista ja riittävän täsmällistä. Kirjaa on myös aidosti miellyttävää lukea, vaikka aihe voikin kuulostaa hieman kuivahkolta.

Jos sinulla on kirjahyllyssäsi vielä tilaa, suosittelen lämpimästi hankkimaan Niskasten perusteoksen käsikirjastoosi.

Käytännön näkökulmasta kenen tahansa yritysrahoituksesta (tai yksityishenkilön “rahoitusmalleista”, esim. lainalaskurit, budjetointi jne.) kiinnostuneen pitäisi osata hieman “excelöidä” ja/tai osata käyttää jotain mallinnus-/laskentatyökaluja (esim. R). Jos Excel ei ole sinulle sinulle entuudestaan kovinkaan tuttu työkalu esimerkiksi yrityksen arvo määrityksessä tai miksei osakkeiden eri lukujen laskennassa, suosittelen lämpimästi tutustumaan professori Mika Vaihekosken tuotantoon. Vaihekoskelta ilmestyy pian Talentumin kustantamana (päivitetty) e-kirja Rahoitusalan sovellukset ja Excel -niminen teos.

Olet saattanut joskus aiemmin törmätä Vaihekosken teoksen aiempiin painoksiin. Sain etukäteen tutustuvaksi  Talentumilta ilmestyvän e-teoksen. Vaihekosken kirjasta näyttää löytyvän runsaasti hyviä esimerkkejä ja käytännön vinkkejä siitä, miten rahoituksen perusteista saa paljon enemmän irti Excelin avulla. Vaihekoski kattaa teoksessaan monet rahoitusalan perusesimerkit ja osoittaa käytännössä, miten rahoituksen erilaiset mallit, kaavat ja teoriat viedään käytäntöön. Vaihekosken teos toimii itsenäisenä kokonaisuutena rahoitukseen jo hieman perehtyneelle, sillä jokaisesta luvusta löytyy sekä teoriaa että käytännön esimerkkejä.

Arvosana: 9/10.

Kuvalähde: GotCredit via Foter.com / CC BY

Hanki Yritysrahoitus-kirja -20 % alennuksella Editan verkkokaupasta. Syötä kampanjakoodi opi20 tilauksen ensimmäisessä vaiheessa. Tarjous voimassa vuoden 2016 loppuun.

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.04.2022 10:31

Teos on kirjoitettu oppikirjaksi ja siinä tehtävässä se on valitettavasti ala-arvoinen. Kaavat ovat täynnä virheitä, teksti on oppimistarkoitukseen todella puuduttavaa ja esimerkkejä sekä laskuharjoituksia on aivan liian vähän. Hyödyllinen käytännön harjoittelu kirjan tehtävillä ja esimerkkien avulla jää todella vähäiseksi.

Niskasten teosta ei taideta missään oppilaitoksessa edes käyttää opetuksessa, ja hyvästä syystä. Poikkeuksena UEF, jossa toinen Niskanen on professorina.

Rahoituksen perusteet osaavalle ja aiheen kertaamiseen teos varmasti sopii kohtalaisesti. Opiskeluun ja aiheeseen tutustumiseen sitä ei valitettavasti kannata käyttää.