Tieto vaihtaa toimitusjohtajaa

Tieto julkaisi ensimmäisen neljänneksen tuloksensa huhtikuun lopussa, mutta itse tulos jäi taka-alalle, kun hallitus ilmoitti samanaikaisesti toimitusjohtajan potkuista. Uutinen tuli yllätyksenä, vaikka Tiedon kannattavuus onkin ollut heikko Syrjälän aikana. Heikko kannattavuus johtunee osittain finanssikriisistä ja siitä, että Tieto on ollut hidas hyödyntämään työvoimaa matalan kustannustason maissa. Kun Syrjälästä tuli toimitusjohtaja vuonna 2008, oli hänen tavoitteensa kasvattaa työvoiman osuutta matalan kustannustason maissa.

Tiedon liikevaihdon kasvu oli erittäin vahva, kun taas kannattavuus pysyi yhä heikolla tasolla. Liikevaihto kasvoi yhdeksällä prosentilla verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola ilmoitti toimitusjohtajan vaihtumisen syyksi hallituksen tyytymättömyys yhtiön taloudelliseen tulokseen Syrjälän aikana. Syrjälästä tuli toimitusjohtaja keskellä finanssikriisiä. Se oli yhtiön kannalta erittäin vaikeaa aikaa kovan hintakilpailun ja laskevan IT-markkinan takia, mutta myös me olisimme jo tässä vaiheessa toivoneet parempaa kannattavuutta yhtiöltä.

Markkina-analyytikot ennustavat länsieurooppalaisten IT-palvelumarkkinoiden kasvavan tänä vuonna 2-4 prosentilla. Tieto odottaa liikevaihtonsa kasvavan samaa tahtia kuin markkinat. Liiketulos ilman kertaeriä odotetaan paranevan viime vuodesta. Mielestämme yhtiön oma ennuste liikevaihdon kasvusta kuulostaa melko konservatiiviselta. Sen sijaan emme usko että kannattavuus paranee merkittävästi.

Kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat nopeasti nousevat henkilöstökustannukset ja laskevat hinnat. Henkilöstökustannukset nousevat erityisen nopeasti matalan kustannustason maissa, kuten Intiassa, Kiinassa ja Venäjällä, missä palkankorotukset voivat olla kaksinumeroisia. Tieto taistelee myös kasvavan henkilöstövaihtuvuuden kanssa, mikä nostaa henkilöstökustannuksia. Yhtiö jatkaa henkilöstön kasvattamista matalan kustannustason maissa, mikä tulee laskemaan kuluja. Laskevat kulut menevät suoraan asiakkaiden taskuun laskevien hintojen myötä, joten kannattavuus tuskin paranee.

Toinen epävarmuustekijä syntyy Nokian uudesta strategiasta. Liikevaihto telekommunikaatiosta ja mediasta on kolmannes Tiedon liikevaihdosta ja on yhtiön suurin liiketoiminta-alue. Suorat taloudelliset vaikutukset Nokian uudesta strategiasta jäävät todennäköisesti pieniksi, koska pääosa yhtiön 500-600 Symbianosaajasta ovat matalan kustannustason maissa. Kilpailutilanne muuttui yhdessä yössä kun Nokia ulkoisti 3000 Symbianosaajaa Accenturelle.

Olemme melko varmoja, että Tieto kilpaili Nokian ulkoistussopimuksesta ja luulemme, että sopimuksen meneminen Accenturelle on voinut vaikuttaa Syrjälän potkuihin. On vaikea arvioida mitkä seuraamukset on siitä,  että Accenture sai sopimuksen, mutta uskomme, että se tulee vaikeuttamaan Tiedon mahdollisuuksia saada mielenkiintoisia ja tuottoisia sopimuksia Nokialta tai Microsoftilta. Onkohan tämä syy Tiedon konservatiiviseen liikevaihdon kasvuennusteeseen?

Omistamme Tiedon osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit