Siirry pääsisältöön

Thain on Roope-setää fanittava sijoitusmaailman supertähti

Nimimerkki Thain on yksi Suomen seuratuimpia sijoittajia. Hänellä on sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä jo yli 3600 seuraajaa – kyseessä on siis jo erään sortin sijoitusmaailman supertähti.

Muiden sijoittajien kiinnostus Thainin sijoituksia kohtaan ei ole ihme: Miehen salkku on tuottanut viidessä vuodessa ällistyttävät 1 888 prosenttia, kun samana aikana indeksi on noussut “vain” reilut 52 prosenttia. (tilanne 13.10.2016)

Seuraavassa Thain kertoo sijoittajatarinansa.

Olet nouseva sijoitusmaailman supertähti. Kuka olet?

Olen 27-vuotias mies Pohjois-Suomesta. Valmistuin tradenomiksi 2015 ja työskentelen tällä hetkellä päätoimisesti rahoitusalalla ja olen sivutoiminen sijoittaja. Rakkaimpia harrastuksia sijoittamisen lisäksi on kuntosali- ja voimaharjoittelu.

Juon liikaa kahvia ja aina kun on mahdollista yritän päästä käymään ulkomailla. Periaatteessa luokittelisin itseni ihan tavalliseksi kaveriksi, joka on siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että rakkaalla harrastuksella on mahdollista tienata.

Mistä kiinnostuksesi sijoittamista ja säästämistä kohtaan on lähtöisin?

Luin nuorena Aku-Ankkaa ja Roope-setä oli ehdoton lempihahmoni. Siitä varmaan lähti ensimmäinen kipinä rahoitusalaa kohtaan. Armeija-aikana mietin vaihtoehtoina poliisikouluun lähtemistä tai tradenomiksi opiskelemista. Lopulta ajatus rahakkaammista hommista vei mukanaan, ja lähdin opiskelemaan tradenomiksi.

Jälkikäteen ajateltuna kauppatieteellinen olisi ollut hyödyllisempi niitä rahakkaita hommia ajatellen. Kun aloitin koulun, niin nostin kaiken opintolainan ja sijoitin rahat suomalaisiin osakkeisiin. Myös kaikki ylimääräiset kesätyörahat menivät sijoittamiseen.

Syynä sijoittamisen aloittamiseen oli juurikin halu vaurastua. En halua olla riippuvainen työpaikasta tai valtiosta oman toimeentulon suhteen. Eläkeikä on noussut ja suhteelliset eläkkeet pienentyneet.

En näe eläkejärjestelmän tulevaisuutta kovin valoisana, joten päätän mielummin itse milloin jään eläkkeelle. Raha tuo elämään vapautta ja avaa sellaisia ovia mitkä ilman rahaa pysyisivät suljettuna.

Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?

Kun aloitin sijoittamisen, luin paljon kirjoja ja blogeja sijoittamisesta. Niistä jäi käteen mm. teknokupla ja se, ettei kulta maksa korkoa. Alkuvaiheessa pyrin ostamaan aliarvostettuja arvo-osakkeita ja pysymään erossa käänne- ja teknologiayhtiöistä.

Jossakin vaiheessa isomman tuoton potentiaali alkoi houkuttamaan ja tuli sijoitettua mm. Talvivaaraan. Onneksi salkussa oli hajautusta ja tappiot jäivät kohtuullisiksi. Joistakin teknologiayhtiöistä alkoi kuitenkin tulla onnistumisia, ja se sai luottamaan enemmän omaan toimintaan.

Käytän paljon aikaa markkinoiden seuraamiseen ja yhtiöihin tutustumiseen: jos näen jossakin isoa potentiaalia ja pidän sen realisoitumista todennäköisenä, niin otan position ja istun sen päällä kärsivällisesti, kunnes tilanne muuttuu. Olen valmis ottamaan kovaa riskiä.

Olen myös oppinut viime vuosina sen, että omaan tuntumaan kannattaa luottaa. Kukaan muu ei hoida rahojasi paremmin kuin sinä itse.

Thain käy aktiivisesti kauppaa. Thainin kaupat näkyvät Sharevillessä:

thainin_kaupat - sijoitusmaailman supertähti

Miten valitset osakkeet joihin sijoitat? Millainen on sijoitusstrategiasi ja -tyylisi?

Sijoitustyylini on muovautunut vuosien aikana ja jatkaa varmasti kehittymistään. Pidän pienistä yrityksistä suuren tuottopotentiaalin vuoksi. Pienillä yhtiöillä ei yleensä ole paljon analyytikkoseurantaa tai rahastoja/instituutioita omistajina. Tämä voi tarjota mahdollisuuksia löytää todellisia helmiä.

Haluan sijoittaa yhtiöön, joka on markkinatilanteen tai tilapäisten ongelmien takia poljettu alas, mutta jonka liiketoiminta on kehittymässä hyvään suuntaan. Lopulta markkina korjaa hinnoitteluvirheet.

Strategiaani on aina kuulunut maltillinen velkavivun käyttö, ja esimerkiksi optioista on positiivisiä kokemuksia. Olen myös aktiivinen sijoittaja. En käy päiväkauppaa, mutta haluan valita yritykset joihin sijoitan ja koittan ajoittaa markkinoita. Tähän asti on menestytty kohtuullisesti valitulla strategialla. Jos aktiivisella sijoittamisella ei pysty voittamaan indeksiä, niin on sama sijoittaa indeksiin ja käyttää aika vaikka riippumatossa makoiluun.

Voisin luokitella itseni spekulantiksi tai kontrasijoittajaksi. Vuoden 2015 loppupuolella jalometalliyhtiöt olivat yli neljän vuoden karhumarkkinassa, jolle ei näkynyt loppua. Historiaan peilaten tämä on aivan luonnollista käyttäytymistä syklisellä toimialalla. Kaivosyhtiöt toimivat vivutettuna sijoituksena kaivettavaan metalliin.

Kun korko- ja osakemarkkinat ovat olleet viime vuodet lähes suorassa nousumarkkinassa, tarve turvasatamille on poistunut. Tämä sai monien yhtiöiden kurssit laskemaan 70 – 90 prosenttia 2011 huipuista. Oma logiikka ja historia sanoivat, että tämä tilanne tulee joskus muuttumaan ja nousumarkkina pysähtymään. Tämä sai minut siirtämään lähes koko varallisuuteni kaivossektorille.

Loppuuko maailmasta metallien ja raaka-aineiden tarve? Ei, mutta täytyy ymmärtää ero välttämättömän ja välittömän välillä.

Mitkä ovat vinkkisi muille sijoittajille?

Tärkeintä on aloittaminen. Nykyään ei tarvitse suuria pääomia sijoittamiseen ja tieto on kaikkien saatavilla. Kannattaa lukea kirjoja, lehtiä, blogeja ja tietysti Sharevilleä. Tekemällä oppii parhaiten. sijoittajana tulee kehittymään jatkuvasti, kun vain jaksaa ottaa asioista selvää.

Hajauttaminen kannattaa. Jos päädyt kuitenkin ottamaan ison painon yhteen kohteeseen, mieti miltä tuntuu katsoa salkun sulavan esimerkiksi 90 %. Näissä tilanteissa oppii tuntemaan oman riskinsietokykynsä.

Kannattaa innostaa myös kaverit sijoittamaan tai hankkia sellaisia ystäviä jotka sitä jo harrastavat. Kynnys kysyä tyhmiä on matalampi ja laskukausiin saa hyvää vertaistukea. Älä sijoita ikinä rahaa mitä et ole valmis menettämään ja pitämään markkinoilla vuosien ajan.

Kukaan ei osaa ennustaa tulevaisuutta, joten tarkka ajoittaminen on mahdotonta. Romahduksia tulee, mutta yleensä nämä tarjoavat mahdollisuuksia valveutuneelle sijoittajalle. Jos mietit jotakin omaisuusluokkaa sijoituskohteena ja sinulle nauretaan päin naamaa, niin alkaa olla hyvä aika ostaa sitä.

Miten löysit tiesi Sharevilleen ja kuinka käytät palvelua?

Olen ollut Nordnetin asiakas koko sijoitusurani. Kun Shareville otettiin käyttöön, niin liityin matkaan. Sharevillessä pidän sosiaalisuudesta ja mahdollisuudesta löytää ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samoista asioista ja yhtiöistä.

Olen kirjoitellut kohtuullisen paljon kaivosyhtiöistä ja saanut myös muilta arvokasta tietoa. Huonona puolena pidän sitä, että monet ostavat yhtiöitä sokkona jonkun muun perässä, ilman mitään käsitystä yhtiön tai ostopäätöksen taustasta.

Onko sinulla tulevaisuuden suunnitelmia sijoittamiseen liittyen? Mikä olisi unelmatilanteesi?

Tulevaisuudessa toiveena olisi tehdä töitä sijoittamisen ja osakemarkkinoiden parissa. Tämä on asia joka itseäni eniten kiinnostaa.

Olen myös kiinnostunut kehittymään sijoittajana. Tarkoitus tietenkin on saada mahdollisimman paljon tuottoa ja kasvattaa salkkua tarpeeksi isoksi, jotta se mahdollistaa taloudellisen riippumattomuuden.

Unelmatilanteessani eläisin sijoituksieni tuotolla ja se olisi pääsääntöinen työni. Sen ohessa voisin tehdä mielenkiintoisia projektitöitä tai kokeilla esimerkiksi yritystoimintaa ilman pelkoa toimeentulosta.

Thainin sijoituksia ja ajatuksia voit seurata Sharevillessä.

Lue myös muut sijoittajatarinat:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.10.2016 15:39

Ihanaa survivorship biasia Nordnetilta. Todellista underperformeri-artikkelia odotellessa…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.10.2016 22:31

Kiitos kommentista rölli! Seuraavana julkaistavassa sijoittajatarinassa itse asiassa on pääosassa miinusta tuottanut salkku – tai ainakin siltä se näyttää tätä kirjoitettaessa.

Nimetön
Nimetön
19.10.2016 15:11

Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista. Tällaiset henkilökuvat ihan oikeista kanssa-sijoittajista jotka eivät ole otsikoissa esiintyviä julkimoita ovat kultaa. Hyvä pitää kuitenkin mielessä että Thainin kaltainen menestys on poikkeus sääntöön jollainen toivoisi myös itse olevansa 😀