Siirry pääsisältöön

Testitulosten manipulointia Nokian Renkaissa

Perjantain Kauppalehden mukaan Nokian Renkaat on manipuloinut rengastestejä vuosikausia. Yhtiö on lähettänyt testeihin normaalituotteisiin verrattuna paranneltuja renkaita, joita ei ole tuotannossa. Uutinen siitä, että rengasvalmistajat yrittävät kyseenalaisella tavalla vaikuttaa testituloksiin ei sinänsä ole uusi asia. Contintental on ehkä tunnetuin siitä, että lähettää testeihin paranneltuja ominaisuuksia sisältäviä renkaita, mutta myös Pirelli ja Nokian Renkaatkin ovat jääneet kiinni renkaiden manipuloinnista aikaisemmin.

Suurin uutinen on manipuloinnin systemaattisuus ja taloudellisen hyödyn tavoittelu. Paine voittaa testejä on kuulemma ollut suurin silloin kun avokätiset optio-ohjelmat ovat erääntymässä. Julkisuuteen vuodettujen sähköpostiviestien mukaan yhtiön hallituksen kanssa on sovittu lisäoptioista, mikäli yhtiö menestyy rengastesteissä.

Helsingin Sanomat tietojen mukaan Kauppalehden lähde on yhtiö, jonka ryhmä entisiä Nokian Renkaiden työntekijöitä on perustanut. Syyttäjän mukaan entisten työntekijöiden hallusta on löytynyt suuri määrä Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita. Marraskuussa käräjäoikeus tuomitsi yhden henkilön ehdolliseen vankeusrangaistuksen yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä.

Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén on kiistänyt yhtiön hallituksen ja optio-ohjelmien osuuden manipuloinnissa. Hänen mukaansa optio-ohjelmissa on noudatettu normaaleja liiketoimintakriteerejä ja henkilöstöä on palkittu hyvistä suorituksista myynnissä, tuotannossa ja tuotekehityksessä.

Uutinen optio-ohjelmien osuudesta toi mieleen erään tutkimuksen, jonka mukaan osakeoptiot kasvattavat yhtiön riskiä tuottaa virheellisiä tuotteita, jotka vaativat korjausta vuosia myöhemmin. Lopputulos voi olla, että optioiden saajat lunastavat voittonsa kun taas korjauskustannusten ilmaantuessa osakkeenomistajille jää maksumiehen rooli.

Tutkimuksesta poiketen Nokian Renkaiden tapauksessa optio-ohjelmat ovat saattaneet myötävaikuttaa yhtiön tahalliseen manipulointiin, jonka tarkoitus on johtaa kuluttajia ja testaajia harhaan yhtiön tuotteiden laadun suhteen sekä maksimoida yhtiön arvo lyhyellä aikavälillä. Tässäkin tapauksessa osakkeenomistajat kärsivät, jos luottamus yhtiöön ja sen tuotteisiin heikkenee tai jos yhtiö saa rangaistusseuraamuksia.

Riskien todennäköisyyttä on vaikea arvioida. Myyntilukujen valossa rengasvalmistajien kiinnijäämisellä testeissä huijaamisesta ei ole ollut erityisen suurta vaikutusta. Tämä voi johtua siitä, että kuluttajat ovat kiinnostuneita vain viimeisimmistä testeistä. Vanhoilla epärehellisesti voitetuilla testeillä on ainoastaan imagovaikutus. Tämän lisäksi premium-tason renkaiden erot ovat lähinnä marginaalisia.

Oikeustoimien riski on kaikkein ennalta-arvaamattomin riski. Amerikkalaiset juristit ovat kekseliäitä ja taitavia etsimään ”uhreja”. Yritykset ovat yleensä halukkaita maksamaan välttääkseen pitkän ja kalliin oikeusprosessin kun taas ryhmäkannetta ajavat ovat halukkaita sopimaan, jotta he välttyisivät prosessiriskiltä. Julkisuudessa on ristiriitaisia tietoja muun muassa hallituksen osuudesta, mutta uskomme enemmän Walldénin versioon kuin nimettömiin lähteisiin. Tästä syystä arvioimme kalliin oikeusprosessin riskin pieneksi.

Emme ole muuttaneet omistustamme Nokian Renkaissa kurssilaskun tai uutisen johdosta. Riskejä on vaikea arvioida ja omistuksemme on jo entuudestaan melko suuri, jonka takia kurssin täytyy olla huomattavasti nykyistä alhaisempi ennen kuin ostamme lisää yhtiön osakkeita. Nokian Renkaat on kaikesta huolimatta erittäin kannattava yhtiö ja tämän hetkisen tiedon varassa emme näe, että uutisella olisi kovinkaan suurta vaikutusta yhtiön kannattavuuteen pitkällä aikavälillä. Olemme toistaiseksi odottavalla kannalla ja seuraamme tilanteen kehittymistä.

Omistamme Nokian Renkaiden osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.03.2016 17:37

Nokian Renkaiden toiminta on heidän arvojensa mukaista. http://blogit.image.fi/anzionmukaan/300/

Nimetön
Nimetön
02.03.2016 18:41

2.3.2016 Tekniikan Maailma: kesärengastesti. Voittaja oli Nokian Renkaat. (pidän edelleen salkussa ja Bemarin alla)