Siirry pääsisältöön

Tescon myllerrys jatkuu

Tesco antoi tänään tulosvaroituksen, jossa se laski kuluvan vuoden tulosennustettaan. Haastavista markkinaolosuhteista ja yhtiön investoinneista kotimarkkinalla Iso-Britanniassa johtuen tulee tulos jäämään 2,4 – 2,5 miljardiin puntaan. Konsensus odotti yhtiöltä noin 3 miljardin punnan tulosta ja näin ollen ennustelasku on merkittävä. Yhtiö ilmoitti samalla myös osingon 75 %:n leikkauksesta. Vaikka yhtiön kehitys on ollut pettymys ja lyhyen aikavälin näkymät ovat heikot, suhtaudumme positiivisesti uuteen toimitusjohtajaan ja näemme yhtiössä näin ollen edelleen potentiaalia.

Tescon uusi toimitusjohtaja Dave Lewis aloittaa maanantaina. Emme yllättyisi, jos yhtiö kirjaisi vielä loppuvuodelle kertaeriä liittyen toimintojen uudelleenjärjestelyihin uuden toimitusjohtajan käydessä yhtiön toimintoja läpi. Kokonaisuutena suhtaudumme uuteen toimitusjohtajaan positiivisesti ja hänen näytöt liiketoimintojen kääntämisestä entisen työnantajansa Unileverin alaisuudessa ovat vakuuttavat. Tesco on näkemyksemme mukaan kärsinyt ennen kaikkea johtamisongelmasta.

Tescon ongelmat voidaan jakaa kotimaahan ja muihin markkinoihin. Kotimaassa yhtiön markkinaosuus on ollut laskussa jo useamman vuoden ja laskenut 30,7 %:sta vuonna 2011 nykyiseen 28,9 %:iin. Markkinaosuutta ovat syöneet etenkin halpaketjut Aldi ja Lidl, joiden yhteenlaskettu markkinaosuus on noussut 5 prosentista noin 8 prosenttiin samalla ajanjaksolla. Tesco on yrittänyt taistella markkinaosuuden laskua vastaan laskemalla hintojaan ja uudistamalla myymäläkonseptejaan. Kasvaneet kulut ja heikommat myyntikatteet ovat heijastuneet yhtiön marginaaleihin ja kotimarkkinan kannattavuus on laskenut selvästi. Vaikka Tescon markkinaosuus onkin ollut laskussa, on mielestämme tärkeä tarkastella isoa kuvaa yhtiön kannalta. Yhtiö on edelleen Iso-Britannian ylivoimaisesti suurin vähittäiskauppaketju ja sen suuri markkinaosuus takaa merkittäviä mittakaavaetuja sekä liikkumavaraa taistelussa halpaketjuja vastaan. Uskomme, että yhtiön ongelmat kotimarkkinoilla ovat korjattavissa ja osittain jo korjaantumassa aikaisemmin tehdyillä toimenpiteillä. Uskomme kotimarkkinan tilanteen kääntyvän asteittain paremmaksi uuden toimitusjohtajan avulla ja vuosi 2014 tulee todennäköisesti jäämään tulosmielessä aallon pohjaksi kotimaan liiketoiminnassa.

Tescon toinen ongelma on ollut aggressiivinen laajentuminen ulkomailla. Yhtiö on laajentunut viimeisen 15 vuoden aikana useaan eri maahan (Turkki, Thaimaa, Irlanti, Malesia, USA jne.). Osassa näistä maista yhtiön laajennus on ollut varsin menestyksekästä (Thaimaa, Malesia, Irlanti ja Korea), kun taas osassa maista laajentuminen on epäonnistunut täysin. Epäonnistuneita laajentumishankkeita ovat olleet etenkin USA, Kiina, Intia ja Turkki. Yhtiö on puuttunut näihin ongelmiin melko laiskasti, mutta viimeisen 12 kuukauden aikana yhtiö on vihdoin tehnyt suuria liikkeitä ongelmaliiketoimintojen kanssa. USA:n seikkailu on saatu päätökseen divestoimalla liiketoiminta, Kiinan liiketoiminnassa muodostettiin yhteisyritys yhdessä Kiinan johtavan vähittäiskauppaketjun kanssa ja Turkin liiketoiminta tullaan arviomme mukaan divestoimaan tai yhdistämään partnerin kanssa vielä loppuvuoden aikana. Näin ollen kotimarkkinan ulkopuoliset tulipalot alkavat hiljalleen olla sammutettu ja uskomme, että yhtiö pääsee keskittymään kannattavien markkinoidensa kasvattamiseen jälleen ensi vuodesta alkaen.

Tescon osakekurssi on laskenut jatkuvien tulospettymysten ja ennustelaskujen myötä ja se on ollut yksi salkkumme huonoimpia sijoituksia. Nykykurssilla osakkeen arvostus on mielestämme poljettu jo kohtuuttoman alas ja markkinan konsensusennusteilla yhtiön lähivuosien P/E-kertoimet ovat hieman yli 10x tuntumassa. On tärkeä huomata, että markkinoiden odotukset yhtiön tuloskehityksen suhteen ovat melko vaatimattomia ja näkemyksemme mukaan yhtiön täysi tulospotentiaali on huomattavasti korkeampi. Tämän saavuttaminen ei kuitenkaan ole realistista ennen vuotta 2017 ja näin ollen markkinan katseet ovat vielä yhtiön lyhyen aikavälin kehityksessä. Osinkotuotto tulee kuluvan vuoden osalta jäämään heikoksi johtuen osingon massiivisesta leikkauksesta. Uskomme kuitenkin, että tämä osingon leikkaus tulee jäämään väliaikaiseksi ja yhtiö palauttaa vanhan osinkonsa ensi vuodesta alkaen.

Vaikka olemme pettyneitä Tescon kehitykseen viimeisen parin vuoden aikana, näemme yhtiön omaisuuserissä merkittävää potentiaalia ja uskomme, että uusi toimitusjohtaja on oikea henkilö saamaan tämän potentiaalin esiin. Nykyinen kurssitaso tarjoaa mielestämme jo varsin tukevaa turvamarginaalia ja harkitsemme omistuksemme kasvattamista.

Omistamme osakkeita Tescossa

-Inderes

Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit