Tescon H1 tulos osoittaa yhtiön olevan oikealla tiellä

Tesco julkaisi eilen olosuhteisiin nähden hyvän H1 tuloksen. Tulos laski vuodentakaisesta johtuen pitkälti Iso-Britannian sekä Euroopan heikosta tuloksesta. H2 raportti kuitenkin osoitti selvästi, että yhtiö on oikealla tiellä etenkin Iso-Britannian liiketoimintansa kääntämisen suhteen.

Median uutisoinnista saattaa helposti saada kuvan, että yhtiön Iso-Britannian liiketoiminta olisi syvässäkin kriisissä. Tämä on kuitenkin täysin väärä käsitys, sillä vaikka yhtiö on menettänyt markkinaosuuksiaan toimialaa hitaamman kasvun vuoksi ja marginaali on heikentynyt hieman, se tekee silti erinomaista tulosta. Liikevoittomarginaali on tällä hetkellä hieman yli 5 % (historiallinen noin 6 %). Yhtiön strategiset toimet yksikön tuloskehityksen kääntämiseksi ovat myös näkemyksemme mukaan oikeat ja odotamme viimeisen 12kk aikana tehtyjen panostusten alkavan näkyä tuloksessa seuraavan 12kk aikana. On hyvä muistaa, että tämän kokoluokan liiketoimintojen kääntäminen on verrattain hidasta, esimerkiksi Walmartilla kesti lähes kolme vuotta, että se sai Yhdysvaltojen liiketoimintansa käännettyä takaisin kasvuun. Vahvojen kilpailuetujensa ansiosta on näkemyksemme mukaan vain ajankysymys, koska Iso-Britannian marginaalit ja markkinaosuus palaavat historialliselle tasolle.

Kiinassa Tesco jatkaa markkinoille penetroitumista uusien liikkeiden avulla ja Yhdysvalloissa tappiot jatkoivat supistumistaan. Euroopan liiketulos heikkeni selvästi johtuen heikosta kuluttajaluottamuksesta sekä Unkarin surkeasta taloustilanteesta joka on johtanut ylimääräisiin veronkorotuksiin.

Pidemmällä aikavälillä suhtaudumme yhtiön Yhdysvaltojen liiketoimintaan edelleen melko skeptisesti ja toivomme yhtiön jollain aikavälillä pyrkivän eroon tästä liiketoiminnasta. On kuitenkin hyvä muistaa, että Yhdysvallat tekee kuluvana vuonna noin 150 miljoonan punnan tappiot, samalla kun koko yhtiön liikevoitto on noin 4 miljardia puntaa.

Negatiivisena tekijänä raportista voidaan todeta se, että yhtiö jätti korottamatta osinkoaan ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen. Päätös on toki ymmärrettävä, sillä yhtiö haluaa käyttää ylimääräisen pääomansa nykyisten liiketoimintojen vahvistamiseen ja kasvun vauhdittamiseen. Kuitenkin yhtiö olisi voinut symboolisena eleenä korottaa osinkoa edes muutamalla prosentilla ja näin pitää perinteestään kiinni.

Pidämme Tescon osaketta edelleen selvästi aliarvostettuna ja nykyinen 10x P/E luku on selvästi alle yhtiön historiallisen keskiarvon (14x). Sama pätee osinkotuottoon joka on nykykurssilla 4.6 % (historiallinen 3%). Uskomme osakkeen korjaavaan selvästi korkeammalle tasolle, kunhan yhtiö saa palautettua markkinoiden luottamuksen itseään ja etenkin Iso-Britannian liiketoimintaa kohtaan.

Omistamme osakkeita Tescossa

-Inderes

Photo credit: Mankind 2k / Foter / CC BY

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit