Tesco keskellä suuria muutoksia

Salkkumme yksi suurimmista sijoituksista, brittiläinen kauppajätti Tesco on tällä hetkellä merkittävien muutosten keskellä. Yhtiö on parhaillaan irtaantumassa vuosia tappiota tehneestä Yhdysvaltain liiketoiminnastaan ja odotamme lopullisen irtaantumisen tapahtuvan tämän syksyn aikana. Toinen merkittävä muutos tapahtui viime viikolla, kun yhtiö ilmoitti vetäytyvänsä osittain Kiinan markkinoilta.

Tesco kertoi yhdistävänsä 131 kauppaansa kiinalaisen China Resource Enterprisen (CRE) kanssa. CRE on Kiinan johtavia päivittäistavarakauppoja lähes 3000 kaupalla. Muodostetun yhteisyrityksen liikevaihdon arvioidaan olevan noin 10 miljardia puntaa ja omistussuhteen arvioidaan jakautuvan siten, että CRE omistaa 80 prosenttia ja Tesco 20 prosenttia. Mielestämme liike on erittäin looginen, sillä Tescolla on ollut ongelmia saavuttaa taloudellisia tavoitteitaan Kiinan haastavilla päivittäistavaramarkkinoilla. Järjestelyn myötä Tesco pääsee mukaan täysin eri kokoluokan liiketoimintaan, jossa sillä on kumppanina paikallisen liiketoiminnan vahvaa osaamista omaava kumppani. Vastaavasti Tesco pystyy tuomaan uuteen yritykseen sen globaalin osaamisen hankinnasta ja arvoketjun hallinnasta. Aikaisemmin Tesco ei ole kyennyt hyödyntämään näitä etuja johtuen sen Kiinan liiketoiminnan liian pienestä volyymistä. Järjestelyn jälkeen uusi liiketoiminta on aivan eri asemassa hyödyntämään Tescon globaalia hankintakoneistoa. Järjestely vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän ja uskomme järjestelyn astuvan voimaan vuoden loppuun mennessä.

Tescon muutokset eivät suinkaan lopu tähän. Markkinoilla on liikkunut runsaasti huhuja siitä, että Tesco pyrkisi etsimään kumppania myös Turkissa, jossa se on kamppaillut vastaavanlaisten ongelmien kanssa. Yhtiöllä on Turkissa noin 200 liikettä ja niiden liikevaihto oli vuonna 2012 750 miljoonaa puntaa. Liiketoiminta oli viimevuonna lievästi tappiollista ja markkina on osoittautunut selvästi vaikeammaksi, mitä yhtiö alun perin odotti. Kiinassa toteutetun järjestelyn monistaminen Turkkiin kuulostaa mielestämme erittäin järkevältä, sillä se tarjoaisi Tescolle samankaltaiset hyödyt, mitä se nyt saavuttaa Kiinassa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan uutisia mahdollisista Turkin liiketoiminnan järjestelyistä.

Näin ollen voidaankin huomata, että Tesco järjestelee parhaillaan kolmea kansainvälistä liiketoimintaansa uuteen uskoon. Kun tähän päälle lisätään vielä meneillään oleva merkittävä Iso-Britannian liiketoiminnan investointiohjelma, jonka tarkoituksena on kääntää liiketoiminta takaisin kasvuun, voidaan todeta, että yhtiön liiketoiminta tulee olemaan hyvin erinäköinen seuraavan 12 kk päästä.Vaikka Tescon liiketoiminnallinen kehitys on ollut omistusaikanamme meille lievä pettymys, pidämme nykyisiä järjestelyjä viisaina ja uskomme niiden luovan paremman pohjan omistaja-arvon kasvattamiselle pidemmällä aikavälillä. Konsensusennusteilla yhtiön P/E -kerroin on tällä hetkellä noin 10x ja osinkotuotto noin 5 %. Mielestämme luvut eivät heijastele Tescon todellista arvoa tai sen kykyä luoda omistaja-arvoa tulevaisuudessa. Yhtiön melko suuresta salkkupainosta johtuen, emme kuitenkaan ole tällä hetkellä kiinnostuneita kasvattamaan omistustamme.

Omistamme osakkeita Tescossa

-Inderes

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit