Teliasta osinkopaperi?

Telian mukana kulkee sitkeä maine vuosituhannen vaihteessa yritetystä maailmanvalloituksesta. Lisäksi erityisesti Suomessa Teliasta on syntynyt takavuosina mielikuva ahkerana yt-neuvottelijana, mikä ei tietenkään ole omistajan kannalta ainoastaan huono asia. Myös johtajavaihdokset ja lahjusepäily ovat heittäneet ikävän varjon yhtiön ylle. Reliikin maine valtionyhtiönäkin lienee liitettävissä yhä Teliaan. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti Telian kehitystä osinkoyhtiönä.

Telia harjoittaa liiketoimintaa usealla maantieteellisellä alueella, yleensä markkinajohtajan asemasta maailmaa katsellen. Konsernilla on tytäryhtiöitä Pohjoismaissa, Baltian maissa, Euraasiassa ja Espanjassa sekä osakkuusyhtiöitä Venäjällä, Turkissa ja Latviassa. Telian tavoitteena on olla kaikilla markkinoillaan johtavan toimijan asemassa. Viime aikoina yhtiö on kuitenkin linjannut vetäytyvänsä valikoivasti Euraasian markkinoilta ja keskittyvänsä perinteisille ydinmarkkinoilleen.

Elisa jätti Telian kyydistään

Telian ja suomalaisen verrokkiyhtiö Elisan osakekurssit erkanivat toisistaan vuoden 2014 alussa. Telia kääntyi selvään laskuputkeen, ja Elisa aloitti räyhäkkään nousun.

Viimeisten viiden vuoden aikana Telian osake on ”tuottanut” 22,3 prosenttia tappiota ennen osinkoja. Huomionarvoista on, että samaan aikaan Elisan tuotto ennen osinkoja on ollut peräti 102,5 prosenttia, kuten seuraavasta grafiikasta ilmenee.

teliaelisa5v

Telian ja Elisan kurssikehitykset (viimeiset 5 v)

Historiallisesti Telia on linjannut jakavansa tavanomaisina osinkoina vähintään 50 prosenttia emoyhtiön omistajille kuuluvasta tuloksesta. Aikoinaan annetun julkisen linjauksen mukaan taseen ylimääräinen pääoma palautetaan osakkeenomistajille hallituksen otettua huomioon yhtiön käteisvarat, kassavirtaennusteet ja keskipitkän aikavälin investointisuunnitelmat sekä tilanteen pääomamarkkinoilla.

Käytännössä Telia on jakanut 2000-luvulla osinkoina selvästi yli puolet nettotuloksestaan. Vastoin yleisiä ennakkoluuloja Telian osakekohtainen voitonjaon taso on moninkertaistunut reilun kymmenen vuoden ajanjaksolla seuraavan grafiikan osoittamalla tavalla.

teliaosinko

Telian osakekohtainen osinko 2003–2016 (vuosiosinkoa SEK per osake)*

* ilman lisäosinkoja

Muutoksia osinkopolitiikkaan

Nyt Telian osinkopolitiikka on muuttumassa, ja ehkä osin tätä ennakoiden ja tästä huolestuen myös yhtiön osakekurssi on enteillyt pahasti parin viime vuoden aikana.

Ensinnäkin Telian osakekohtainen osinko on vaarassa laskea aiemmilta huipputasoiltaan seurauksena yhtiön strategisista muutoksista. Uuden linjauksen mukaan osinkoa maksetaan jatkossa minimissään 80 prosenttia vapaasta kassavirrasta Euraasian-yksikkö pois lukien.

Toiseksi osingonmaksun tiheys muuttuu kerran vuodessa maksettavasta kevätosingosta kahdesti vuodessa maksettavaksi osingoksi. Toisin sanoen Telian vuosiosinko jaetaan kahteen yhtä suureen tasaerään, jolloin lopputuloksena on tavallaan puolivuotisosinkoihin siirtyminen. Ensimmäinen osingonmaksuerä on Q2:n aikana huhti-kesäkuussa ja toinen maksuerä on Q4:n aikana eli loka-joulukuussa.

Itse asiassa kuluvan vuoden toinen osingon irtoamispäivä on käsillä, ja huomenna eli perjantaina 21.10.2016 on viimeinen päivä aikaa ostaa Telian osakkeita, mikäli haluaa saada arviolta 28.10.2016 tilille kolahtavan puolivuotisosingon. Nyt irtoavan osingon suuruus on 1,50 SEK osaketta kohden, mikä vastaa karkeasti noin 0,15 euron osakekohtaista osinkoa.

Edellä esitettyyn pitkän aikavälin osinkohistoriaan voi suhteuttaa Telian lausuman siitä, että se on kertonut tavoitteekseen maksaa ensi vuonna vähintään 2,00 SEK osinkoa osaketta kohden koko vuoden aikana. Aika näyttää, miten sanamuotoa ”vähintään” tulisi tulkita. Joka tapauksessa osinkotasolla on ilmeinen laskuvaara viime vuosien 3,00 SEK vuositasolta, ja tätä moni sijoittaja on säikähtänyt.

Kuten osinkohistoriasta käy ilmi, pitkään vallitsi tilanne, jolloin Telian perusosinko (huomioimatta mahdollisia lisäosinkoja) ei ollut laskenut kertaakaan yli kymmeneen vuoteen. Nyt perusosinko näyttää mahdollisesti kääntyvän laskutrendille, ehkä tilapäisesti.

Pörssin keskimääräistä parempi osinkotuotto

Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto heiluu nyt suurin piirtein neljässä prosentissa. Telian kurssilasku on nostanut sen uuden sijoituksen osinkotuottoprosenttia viime aikoina. Todennäköistä on, että perusskenaariossa Telian osinko tulee myös ensi vuonna ylittämään pörssin keskimääräisen tason, vaikka osakekohtainen osinko laskisikin hieman. Tämä ei tietenkään ota huomioon kokonaistuottokehitystä, vaan ainoastaan osingonjaon tuottokomponentin, joka sekin tietenkin sisältää epävarmuutensa.

Kaikkiaan Telian bisnes on hyvin hoidetuilta osiltaan varsin vakaata, suhdannekestävää, ymmärrettävää ja laajan maantieteellisen hajautuksen johdosta tasaisesti osingonmaksukykyä luovaa. Bisneksen nopeaa kasvua ei ole näköpiirissä, mutta korkopaperin korvikkeeksi osake saattaa hyvinkin olla riskin väärti hajautetussa salkussa. Henkilökohtaisesti omistan Teliaa pienehkön määrän salkustani.

Telian osakemarkkinoiden keskimääräistä korkeampi osinkotuotto on sijoituksen eräänlainen pohjatuotto, jonka sijoittaja saa kurssiliikkeistä riippumatta ja niistä huolimatta. Vailla riskiä tämäkään kohde ei tietenkään ole, ja markkinoilla onkin tällä hetkellä monenlaista epäilystä sen suhteen, onko Telian tulos- ja osingonmaksukunto edelleen laskeva jatkossa. Mikäli Telian päivitetty strategia kuitenkin toimii edukseen, saanee nyt sijoituksen tekevä riskinottaja palkinnon luottamuksen palautumisesta yhtiötä kohtaan.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Elisan ja Telian osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.10.2016 09:19

Jännää miten ajattelet Teliasta näin positiivisesti vaikka Elisa pärjää paremmin: tulos nousussa, ei ulkomaan seikkailuja, ei korruptioskandaaleja, markkinajohtaja Suomessa jne.

Nimetön
Nimetön
23.10.2016 20:55

Telia on erittäin kiinnostava jutun aihe, juuri nyt kun yhtiö on suuresti muuttumassa. Jäin kaipaamaan tarkempaa analyysiä kassavirran yms suureiden kehittymisestä Euraasin omistuksista irtautumisen yhteydessä.