TeliaSoneran pilkkomisajatuksesta

Dagens Industri kirjoitti viikko sitten, että ruotsalaiset vakuutusyhtiöt Folksam ja Skandia ehdottavat TeliaSoneran pilkkomista kahdeksi yhtiöksi. Ehdotuksen mukaan yhtiö jaettaisiin kasvuyhtiöksi ja yhtiöön, joka kattaisi operaattorin kypsät markkinat. Folksamin ja Skandian mielestä tämä parantaisi kasvuyhtiön mahdollisuuksia ottaa riskejä ja yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo kohoaisi nykyistä TeliaSoneraa korkeammaksi.

Ajatus TeliaSoneran pilkkomisesta on mielenkiintoinen ja on miettimisen arvoinen. Ei ole mitenkään epätavallista, että pörssiyhtiöt jakavat toimintansa uusiin yhtiöihin. Esimerkkejä löytyy monia. Niinpä esimerkiksi Konecranes ja Cargotec ovat irtautuneet Koneesta, Oriola-KD:n osakkeita jaettiin Orionin osakkeenomistajille ja samalla tavalla Kemiran omistajista tuli osakkeenomistajia Tikkurilassa. Muun muassa Nokian Renkaiden, Nordic Aluminiumin ja PKC Groupin juuret ovat Nokiassa. Toiminnan jakaminen uusiin pörssiyhtiöihin on useimmiten johtanut myös korkeampaan arvostukseen kuin mitä yhtiöllä oli aiemmin.

Ajatus, että yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi voi kuulostaa omituiselta, mutta itse asiassa kyseessä ei ole mistään taikatempusta vaikka tavanomaiset matemaattiset säännöt eivät pädekään laskutoimitukseen. Jokin toimiala voi esimerkiksi olla liian pientä pääliiketoimintaan nähden ja tästä syystä se ei saa tarvittavia kehittämisresursseja tai liiketoiminta ei voi kilpailla vapaasti markkinoilla. Yhtiöittämisen myötä se saa tarvitsemansa huomion ja resurssit, jotta se voisi kehittyä edellytystensä mukaiselle tasolle.

Operaattoriliiketoiminta on TeliaSoneran ydinliiketoimintaa riippumatta siitä tapahtuuko se Pohjoismaissa tai Kaukasiassa. Analyytikoillakaan ei pitäisi olla vaikeuksia arvioida erikseen TeliaSoneran kypsien ja kasvumarkkinoiden arvoa vaikka ne olisivatkin samassa yhtiössä. Tämän takia emme usko, että edellä selostetulla tavalla jaettu TeliaSonera olisi arvokkaampi kuin nykyinen rakenne, vaikka synergiahyödyt eri maiden toimintojen välillä ovatkin alhaiset.

Folksam ja Skandia perustelivat esitystään sillä, että erillinen kasvuyhtiö voisi ottaa suurempia riskejä ja sen arvostus kohoaisi tämän takia. Emme ole täysin perillä siitä mitä nämä yhtiöt tarkoittavat suurempien riskien ottamisella. Jos ne tarkoittavat, että TeliaSoneran johto on ollut haluton ottamaan tarpeeksi riskejä kasvumarkkinoilla, on toki mahdollista, että yhtiön pilkkomisella olisi myönteinen vaikutus arvostustasoon. Jos ne taas tarkoittavat, että kasvuyhtiöllä on paremmat mahdollisuudet ottaa suurempia riskejä, emme voi täysin yhtyä esitettyyn mielipiteeseen.

Yhtiöiden kannalta halvinta rahaa on yhtiön sisäisesti tuottamat kassavirrat, jonka jälkeen tulee vieras pääoma ja kaikkein kalleinta on oma pääoma. Nykymuodossa oleva TeliaSonera voi hyödyntää halpaa sisäisesti tuotettua kassavirtaa rahoittamaan kasvua idässä. Erillinen kasvuyhtiö joutuisi taas turvautumaan huomattavasti kalliimpaan ulkoiseen rahoitukseen rahoittaakseen kasvuaan.

Jaettu TeliaSonera voisi kuitenkin houkutella uusia sijoittajia, koska sijoittajat voisivat valita kasvuyhtiön ja sen tulevaisuuden odotusten sekä osinkoja jakavan kypsien markkinoiden yhtiön välillä.  Jos yhtiön jako kiihdyttäisi TeliaSoneran osakkeen kysyntää, on todennäköistä, että jaettujen yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo ylittäisi nykyisen TeliaSoneran markkina-arvon. Mielestämme ei ole itsestään selvää, että jaetun TeliaSoneran arvo tulisi olemaan korkeampi kuin nykymuotoisen TeliaSoneran. Lisäksi omistajarakenne, jossa Suomen ja Ruotsin valtioilla on lähes puolet osakkeista, tekee yhtiön pilkkomisesta epätodennäköisemmän.

Omistamme TeliaSoneran osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit