TeliaSoneran omien osakkeiden osto

TeliaSonera ilmoitti Q4 tuloksensa yhteydessä, että se aikoo ostaa omia osakkeita noin 10mrd kruunulla. Uutinen on loistava ja mielestäni oikein tervetullut, sillä kuten lukijani tietävät pidän oikein toteutettuja omien osakkeiden ostoja huomattavasti parempana voitonjakokeinona kuin osinkoja.

Omien osakkeiden ostoa ei kuitenkaan toteuteta normaalisti ostamalla osakkeita pörssistä, vaan TeliaSonera on päättänyt  ostaa omia osakkeita suoraan omistajilta pois erikoisella järjestelyllä. Ne jotka eivät tiedä järjestelyn kuviota suosittelen tutustumaan järjestelyn tiedotteisiin TeliaSoneran kotisivuilla. Lyhyesti järjestelyssä TS antaa osakkeenomistajille yhden myyntioikeiden per osake ja 28:lla myyntioikeudella voi sijoittaja myydä yhden osakkeen TeliaSoneralla 62 kruunun hintaan (noin 7.1 euroa). 62 kruunua edustaa noin 15 % preemiota yhtiön päätöskurssiin. Järjestely kuulostaa hienolta ja se on otettu mediassa ja sijoittajien keskuudessa hyvin vastaan. Itse en pidä järjestelyä a) tarpeellisena b) järkevänä. En ymmärrä minkä ihmeen takia TS ei vain voi ostaa omia osakkeita tavallisesti pois pörssistä. Nykyisessä järjestelyssä on nimittäin useita huonoja puolia:

Ylimääräiset kulut ja vaiva sijoittajalle. Jos sijoittaja hyväksyy tarjouksen joutuu hän ilmoittamaan tästä välittäjälleen / yhtiölle. Lisäksi täysi hyöty saadakseen hänen tulee anoa Ruotsin viranomaisilta hyvitystä maksetuista veroista. Tämän tehdäkseen hänen pitää toimittaa Ruotsin valtiolle todistukset osakkeiden keskihinnasta yms. Tämä kaikki on hyvin työlästä ja maksaa rahaa (postimaksut yms.). Toinen vaihtoehto jossa sijoittaja myy oikeudet pörssiin hän joutuu maksamaan välityspalkkiot. Jos sijoittajalle on esim. 1000 osaketta (uskoisin tämän olevan melko normaali positio piensijoittajilla), saa hän 1000 myyntioikeitta. Myyntioikeuksien hinta on noin 0.045 euroa, eli hänen pottinsa arvo on 45 euroa. Välittäjien hinta syö helposti 10-15 % tästä summasta.

-Yhtiö maksaa järjestelystä miljoonia. Järjestely maksaa yhtiölle rahaa. Tarjousesitteiden tekeminen, postittaminen, prosessointi, oikeuksien listalle ottaminen, prosessin suunnittelu, lakimiehillä käyttäminen yms. Tämä kaikki maksaa rahaa joka on loppujen lopuksi täysin turhaa. Nämäkin rahat voitaisiin ennemmin käyttää omien osakkeiden ostamiseen, sillä lopulta sijoittajat eivät hyödy järjestelystä mitään. Todetaan lopuksi, että nämä miljoonat eivät toki ole mikään summa koko ostosumman (1mrd) rinnalla. Tämä ei kuitenkaan ole mikään syy käyttää rahaa typerästi.

Uskon, että yksi draiveri tälle järjestelylle on hallituksen tyytymättömyys TS pörssikurssiin. Hallitus uskoo yhtiön todellisen arvon olevan lähellä tätä 62 kruunua ja näin ollen he pyrkivät nostamaan kurssia tätä kautta.

Kokonaisuutena pidän kuitenkin omien osakkeiden ostamista järjestelystä huolimatta hyvänä asiana ja toivon, että tämä kannustaa muitakin yrityksiä tekemään samoin.

Mitä teen itse?

Itse tulen myymään omat myyntioikeuteni pörssissä. En todellaakaan jaksa alkaa anoa Ruotsin valtiolta ylimääräisiä veroja takaisin ja vaikka osakkeiden myynti olisi laskennallisesti taloudellisempi vaihtoehto, en koe tätä erotusta kaiken vaivan arvoiseksi (erotus on hyvin pieni ja valtaosalla sijoittajista erilaiset kulut saattavat muuttaa hyödyn kumpaan tahansa suuntaan).

Lopuksi vielä pahoittelut sijoittajille heikosta aktiivisuudestani niin blogin kun mailien vastaamisenkin osalta. Olen ollut hyvin kiireinen, mutta lupaan kyllä vastata kaikkiin saamiini maileihin ja pyrkiä aktivoitumaan blogin suhteen. Olen saanut paljon hyviä maileja ja mielenkiintoisia sijoitusideoita. Jos haluat kommentteja analyyseihisi, niin laita analyysisi minulle sähköpostitse oneuponomxh@hotmail.com. Jos yhtiö ei ole minulle tuttu, lupaan tutustua siihen, niin että saan kirjoitettua siitä järkevät kommentit takaisin.

Miksi sitten teen näin? Uskon, että tämä on useimmiten selkeä win-win tilanne. Maailmassa on niin paljon osakkeita, että en itse ehdi/pysty kahlaamaan kaikkia läpi. Näin ollen saan tästä hyviä ideoita ja sijoitusmahdollisuuksia. Toisaalta taas uskon, että pystyn antamaan lisäarvoa valtaosan lukijoista analyyseihin kokemukseni ja osaamiseni kautta, joko parantamalla analyysiä tai kehittämällä tekijän omaa ajatusmaailmaa.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

L4D3 Maaliskuu, 2011

Ihmettelen vain miksi omia ei voitu ostaa jo aiemmin. Oli päivän selvää, että yhtiö oli 3-5euron hinnoilla selvästi aliarvostettu, vaikka lama olisikin kestänyt kauemmin. Järjestely ei selvästikkään huomioi piensijoittajan etuja, onko järjestely ruotsin valtion toivoma? He halusivat vähentää omistustaan… Byrokratiaan hukatut miljoonat ovat aina turhia.

Muuten onko näkemyksesi TS:n arvosta muuttunut? Itse holdailen vielä kaikessa rauhassa yli 7e pitäisi irrota. Yhtiö kuitenkin kasvaa tasaisen varmasti ja pörssikurssi seuraa hitaasti perässä, vaikka indeksiä parempia tuottoja on varmasti tässä vaiheessa turha odottaa, osingot ovat kuitenkin jo lähes 10% ostokurssiini, niin ei minulla ole kiire tappaa tätä lypsävää lehmää. Jos esimerkiksi allokoisin varat Sampoon menisi minulta verot välissä ja saattaisi paukkua opintotukirajat, opiskelijana sijoittaminen on suoraan sanottuna hanurista. Kortit on jaettu ja minulla on kädessä 2-7 koitappa taktikoida sitten niillä…

pekkis3 Maaliskuu, 2011Mitäs mieltä olet tästä mahdollisesta puolan ostoksesta? Käsittääkseni kovin halvalla ei lähde kun ostajia on monta, Nyberg tosin taisi sanoa että hinta ratkaisee eli suurta ylihintaa tuskin aletaan maksaa. Velka taakka kasvaisi ainakin aika reilusti.

One Up on OMXH3 Maaliskuu, 2011L4D,

TS ei yksin ollut hölmö ja hyödyntänyt vuosisadan tilaisuutta luoda omistaja-arvoa. Esim. Outotecillä ja Koneella ei ollut mitään syytä olla ostamatta omia osakkeita. Yleinen syy oli kai se, että pelotti liikaa. Toinen syy on yleensä se, että johto ei todella tiedä minkäarvoinen yhtiö on.

En usko, että järjestely on sen kummemmin valtion toivoma, mutta yleisesti tällaiset oudot ja turhat järjestelyt osuvat lähes poikkeuksetta valtionyhtiöihin.

Näkemykseni TS arvosta ei ole muuttunut. Yhtiön tuottopotentiaali nykyisellä tasolla on välttävä, luokkaa 7 %. Itse aloitan luultavasti myynnit melko pian, otan osingot pois ensin. 7e ja yhtiö alkaa olla melko kallis. Suosittelen katsomaan vapaata rahavirtaa tuloksen sijaan.

Korostan yhtiön riskejä liittyen Venäjään. Yhtiö leikkii tulella vieden Megafon asiaa jatkuvasti oikeuteen, pakkolunastamisen riski kasvaa jatkuvasti. Megafonin merkitys TS:lle on huomattava. Idän toiminnot ovat yleisesti ottaen myös todella kannattavia ja uskon kannattavuuksien laskevan kilpailun lisääntyessä.

Opiskelijana kannattaa olla tarkkana tulorajojen kanssa. Suomen opintotukisysteemi ei ole sijoittajaa suosiva. Mitäpä toisaalta voi odottaa sosialistien rakentamalta järjestelmältä.

One Up on OMXH3 Maaliskuu, 2011pekkis,

En ole kovin tarkkaan ostosta analysoinut, mutta äkkiseltään hinta ei vaikuta edulliselta (35-40 mrd). Olen hintaa huolestuneempi tiedosta, että yli 10 yhtiötä olisi kuulemma kiinnostunut ostamaan yhtiön. Tämä tarkoittaa vain hintakilpailua ja hintakilpailun voittaja tuhoaa suurella varmuudella osakasarvoa (varsinkin nyt kun omaisuusarvot ovat korkealla). Toivon, että TS jättäytyy kaupasta suosiolla sivuun ja Nybergin kommentti antaa toivoa tästä kehityksestä.

wintermute3 Maaliskuu, 2011“En usko, että järjestely on sen kummemmin valtion toivoma, mutta yleisesti tällaiset oudot ja turhat järjestelyt osuvat lähes poikkeuksetta valtionyhtiöihin.”

Olen muuten kanssasi samaa mieltä TS:ta ja sen arvosta ja riskeistä, mutta ylläolevaan väittämään liittyen kallistun L4D:n kannalle. Tämä takaisinostotarjous on sen verran epätavallinen että uskon nimenomaan sen olevan Ruotsin valtion junailema, jotta saisivat myytyä osan omistuksistaan “takaoven kautta”, kun eivät saaneet eduskunnaltaan lupaa myydä TeliaSonera-omistuksensa normaaleja kanavia pitkin (kuten saivat Nordean tapauksessa). Ymmärtääkseni tällainen suora takaisinostotarjous lasketaan Ruotsin lain näkökulmasta osingoksi jolloin hallitusta sitova TeliaSoneran myyntikielto ei vaikuttaisi siihen. Mahdollisesti Ruotsin valtio haalii myös muiden omistajien myymiä myyntioikeuksia jolloin saisivat kevennettyä enemmänkin kuin 1/28 omistuksestaan.

pekkis3 Maaliskuu, 2011Juttu taitaa mennä näin että Ruotsin valtio myy saman osuuden kun muut ja osakkeet mitätöidään eli omistusosuus ei muuta mutta valtio ottaa euroja itselleen.

http://www.telegeography.com/cu/article.php?article_id=36117&email=html

L4D3 Maaliskuu, 2011“TS ei yksin ollut hölmö ja hyödyntänyt vuosisadan tilaisuutta luoda omistaja-arvoa. Esim. Outotecillä ja Koneella ei ollut mitään syytä olla ostamatta omia osakkeita. Yleinen syy oli kai se, että pelotti liikaa.”

En lähtisi tässä vertailemaan omenoita appelsiineihin. Koneella ja Outotecillä oli huomattavasti suurempi syy olla peloissaan, mikäli olisi tullut pitkä lama, joten konservatiivisuus oli ymmärrettävää. Kun taas TS:llä en näe syitä tähän sen liiketoiminta on niin defensiivistä aivan sama kuinka kauan lama olisi kestänyt ei ts olisi painunut tappiolle… Ja tämä näyttää suurellatodennäköisyydellä Ruotsin valtion junailulta… En muista ulkoa paljon hallitus omistaa osakkeita olisiko heillä päästä osakkeista irti suuremmalla hinnalla epäilen…

Olen muutoin samaa mieltä, mutta olen olosuhteiden pakosta pakotettu holdaamaan osaketta :( eipä sinänsä suurta ongelmaa sen kanssa osake on mielestäni riskeihinsä nähden vielä kohtuullisesti hinnoteltu, vaikka en sitä itse ostaisikaan tähän kurssiin.

Olli3 Maaliskuu, 2011Jos ei käytä takaisinosto-oikeutta, niin voi myydä myyntioikeuden. Eli ei myy osakkeita vaan mitä ? Mistä joutuu luopumaan, eikö myynti tarkoita myös, että luopuu jostakin?

Voisiko joku kertoa amatöörille, että mistä on kysymys.

One Up on OMXH3 Maaliskuu, 2011wintermute,

Kun asian noin muotoilee, niin voit hyvin olla oikeassa. Nähtäväksi jää ostaako Ruotsin valtio myyntioikeuksia lisää, omani olivat ainakin tänään tarjolla pörssissä. Oli syy mikä tahansa omien osakkeiden ostot + , sekava järjestely ja ylimääräiset kulut –

One Up on OMXH3 Maaliskuu, 2011L4D,

Olet oikeassa siinä, että TS:llä oli vielä vähemmän syytä olla ostamatta omia osakkeita. Outotec ja Kone olisivat voineet ostaa siksi koska;
-molemmilla velaton tase (Otecillä oli kriisin aikana nettovelkaantuminen -150% tjsp.).
-Vahvat kassavirrat
-Vahvat tilauskannat
-Kurssit poikkeuksellisen matalalla tasolla
-Rahoja ei korvamerkitty mihinkään muuhin.

Juuh, osake on ok hintainen ja sen downside on pieni. Lisäksi se tarjoaa kohtalaista suojaa kurssilaskua vastaan. Asiaa paremmin tietämättä suosittelisin harkitsemaan tarkoin mihin myynteihin käytät opintotukirajojen puitteissa olevat mahdollisuudet. Pyrkisin pitämään mahd. paljon tästä limitistä koskemattomana räikeitä ylihintairtautumisia silmällä pitäen. Näitä tilaisuuksia tulee harvoin, kun taas TS taas luultavasti on noin nykytasolla 1v päästä.

Sentteri5 Maaliskuu, 2011Terve,

Ymmärtääkseni syy TeliaSoneran nykyiseen järjestelyyn on suurin pääomistaja eli Ruotsin valtio. Koska Ruotsin entinen hallitus ilmaisi aikanaan halukkuutensa vähentää positiotaan tai jopa luopua siitä, niin varsinainen yhtiön osakekohtaisen arvon kohottaminen omien ostolla ei kiinnostanut samoissa määrin kuin osinkojen jakaminen. Firmahan on tehnyt ihan kelpo tasaista kassavirtaa, jonka osingoilla on sitten rahoitettu pääomistajan omaa budjettia – omien ostoilla ei tätä olisi voinut suorittaa.
Tästä johtuen firma on viime vuodet jakanut kassaansa omistajille osinkoina ja kasvanut yritysostoin/osakkuuksien kautta.

Enpä sitten tiedä, että onko tämä viritys TeliaSoneran tapa niskuroida pääomistajan vaihtelevaa mielipidettä ja omien ostojen vastustusta vastaan vai ihan Ruotsin valtion siunaama menetelmä.

One Up on OMXH7 Maaliskuu, 2011Olli,

Kannattaa tutustua esitteeseen joka löytyy TS sivuilta. Se sisältää kaiken tarvittavan tiedon.

Sentteri,

Tuossa on toki järkeä, voi hyvin olla, että asia menee noin. Yksi mahdollisuus voi myös olla se, että Ruotsin valtio ei ole tyytyväinen nykyiseen hintaan jolla se voisi TS:ää myydä. Anyway, ratkaisulla on Ruotsin valtiovarainministeriön siunaus, koska hallituksessa istuu heidän nimittämiä henkilöitä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit