TeliaSonera ja Solidiumin sijoitustiimin sikahintainen kahvivartti

Kritisoin Solidiumin toimintatapoja edellisen kerran reilu viikko sitten blogissa ja viime perjantain Ilta-Sanomissa (s. 18). Tarjosin samassa yhteydessä valtion TeliaSonera-osakkeiden myynnistä vihjeen, jonka pureskeleminen vei aikaa viime päivien tapahtumaketjuun viitaten noin viikon verran. Olenkin jo lähettänyt ministeriöön konsulttilaskuni, mutta esitän tässä merkinnässä vielä saatteeksi muutaman avoimen kysymyksen osakemyyntien käytännön toteutukseen liittyen.

En haluaisi olla jatkuvasti vastarannan kiiski, mutta Suomen kansalaisena ja Solidiumin välillisenä pienomistaja olen äärimmäisen huolestunut valtion sijoitusyhtiömme kustannuskurittomista toimintatavoista. Kaipaan arvoisaa ministeri Hautalaa jälleen kommentoimaan ystävällismielisiä mutta syviä huolenaiheita esille nostavia kysymyksiäni.

Kauppalehden mukaan Solidiumin omistusosuus TeliaSonerassa on laskenut tänään 11,7 %:sta 10,1 %:iin. Solidium myi aamulla kansainvälisille ja pohjoismaisille instituutiosijoittajille yhteensä 68 miljoonaa TeliaSoneran osaketta, mikä vastaa noin 1,6 % yhtiön kaikista osakkeista. Tähän asti kaikki on hyvin.

Sitten huolenaiheeseen. Arvopaperi-lehti kertoi tuoreeltaan, että TeliaSonera AB:n osakkeiden myynnit kerryttävät Solidiumin kassaa noin 368 miljoonalla eurolla ennen kaupankäyntikuluja ja muita mahdollisia sopimusmaksuja. Kohtuulliset kaupankäyntikulut vielä ymmärrän, mutta mitä ihmeen muita sopimusmaksuja? Tässähän myydään yhtä ainoaa, jopa erittäin likvidiä eli vilkkaasti vaihdettua osakelajia, ja vieläpä yhdellä ainoalla toimeksiannolla.

Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen kommentoi tuoreeltaan olevansa “erittäin tyytyväinen tämän transaktion onnistuneesta toteutuksesta”. Minä en ole, ainakaan ennen kuin saan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

a) Onko Solidium Oy:n valitsema pääjärjestäjä kilpailutettu? Oliko mukana kotimaisia toimijoita?

b) Millaisen summan Solidium Oy on maksanut TeliaSonera AB:n osakkeiden myyntijärjestelyistä? Paljonko on ollut prosentuaalinen kaupankäyntipalkkio suhteessa 368 miljoonan euron kauppahintaan, ja mihin lisäarvoon perustuu mahdollinen sopimusmaksu, ja kuinka suuri se mahdollisesti on?

c) Solidium Oy on lähes aina käyttänyt osakemyynneissään ulkomaisia pääjärjestäjiä. Miksi? Mikä tekee kotimaisista toimijoista vähemmän kilpailukykyisiä?

Korostaisin esittämieni kysymysten yhteydessä, että tavanomaiset piensijoittajat käyttävät ja vertailevat osakekaupoissaan erilaisia markkinatoimijoita hyvin aktiivisesti, ja palveluiden hinnoittelu on siten äärimmäisen läpinäkyvää ja tehokasta.

Tietääkö valtion omistajaohjauksesta vastaava arvoisa ministeri Heidi Hautala, minkä summan Suomen valtion omistamien TeliaSonera AB:n osakkeiden osittainen myynti on kokonaiskustantanut, ja onko hän hyväksynyt nämä toimenpiteet?

Helsingin Sanomien mukaan Solidiumin TeliaSonera-osakkeiden myynnin hoiti Deustche Bankin Lontoon-haarakonttori. On epäselvää, miksi se erottui edukseen esimerkiksi kotimaisista toimijoista. Arvopaperi-lehden artikkelissa kerrotaan, että TeliaSonera-osakkeiden myyntitransaktion toteuttaminen kesti kokonaiset 15 minuuttia. Millaisen summan valtion sijoitusyhtiömme maksoi tästä kahvivartista Deutsche Bankin Lontoon-konttoriin? Onko se esimerkiksi ryöstöltä kuulostava prosentti kauppasummasta eli noin 3,7 miljoonaa euroa?

Kun saan vastauksen kysymykseen, kerron summan vielä neljällä, jotta paljastuu lontoolaisen meklarin tuntiveloitus. Voisiko se olla 15 miljoonaa euroa tunnilta? En kuitenkaan usko oikeasti saavani koskaan informaatiota näistä kustannuksia, koska julkisuus ei kestäisi tältä osin päivänvaloa. Kysyn silti. Viimeiseksi keinokseni jää kuitenkin esittää seuraava kysymys: miksi yhteisiä varojamme hoidetaan tällä tavalla? Epäilen, että valtion sijoitusyhtiötämme johdetaan riittävän tuloksentekopaineen puuttuessa riittämättömällä kustannuskurilla.

Solidiumin palkkalistoilla on jo kolme sijoitusjohtajaa, kaksi sijoituspäällikköä, kaksi analyytikkoa, lakimies, kolme assistenttia, toimitusjohtaja ja seitsenhenkinen hallitus. Lisäksi yhtiö on palkkaamassa parhaillaan yhtä analyytikkoa lisää. Eikö kenellekään ole tullut mieleen, että taloon tarvittaisiin mieluummin yksi meklari?

Arvostan ja kunnioitan ministeri Hautalan julkista vastausta blogini kommenttiosiossa edelliseen hänelle osoittamaani avoimeen kirjeeseen. Se kertoo, että kritiikki otetaan vakavasti ja kuuleviin korviin. Mielestäni ministerillä olisi kuitenkin jälleen kerran erinomaisen hyvä syy ottaa Solidiumissa työskentelevät alaisensa puhutteluun, koska tällainen menettely vartissa kaupaksi käyvien, hyvän luottoluokituksen pörssiyhtiön osakkeiden myyntien osalta ei edistä julkisen talouden tehostusta.

TeliaSoneran osakemyynnissä ei todellakaan ole tarvittu merkittävää rahanarvoista vaivannäköä, koska osakkeet myytiin vieläpä kolmatta prosenttia eilisen päätöskurssia halvemmalla hinnalla. Taidankin siirtää konsulttilaskussani pilkkua vielä kerran.

Kirjoittajan toisen sijoituskirjan Hajauta tai hajoa (311 s.) ennakkomyynti on alkanut!

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista TeliaSoneran osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä pyrkimyksenä ole ottaa kantaa osakekurssin tuleviin muutoksiin, taikka antaa osakkeelle tavoitehintaa tai sijoitussuositusta. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kuvamateriaalin lähde suomenkuvalehti.fi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.09.2013 13:12

Kyllähän se nyt on aivan eri asia asioida Cityssä valtion asiainhoitajana. Siellä sentään palvellaan lordeja ja muita mittatilauspukumiehiä ja voi aina poiketa Savile Rown räätäleillä samalla kerralla. Aleksillahan Solidiumin johtajat voitaisiin sekoittaa tavallisiin, pelkästään hiekkaa porstuaan tuoviin tuulipukukansalaisiin.

Nimetön
Nimetön
05.09.2013 15:00

Oli mukavaa huomata että ministeri oli pistänyt avoimen kirjeen merkille. Ministerin/ministerin avustajan vastaus ei sitten ollutkaan muuta kuin poliittista sanahelinää mikä pistää vihaksi. Heille esitetään asiantuntijatason ratkaisuja ongelmiin veloituksetta mutta siitä huolimatta eivät tartu niihin vaan jatketaan samalla vanhalla poliittisella jargonilla. Koko Solidiumin olemassaolo pitäisi kyseenalaistaa koska mitään todellista tekemistä tällä reilulla 10 kallispalkkaisen henkilön organisaatiolla ei oikeasti ole. Täysin naurettavaa veronmaksajien rahojen tuhlaamista.

Nimetön
Nimetön
05.09.2013 18:09

Olipa reipasta tekstiä. Pidän muutenkin tyylistäsi kirjoittaa ymmärretävästi ja kansantajuisesti tärkeistä aiheista!

Nimetön
Nimetön
09.09.2013 13:52

Jukan kaltaisia talousaktiivisia kansalaisia arvostan. Kiitos että olet hereillä.

Nimetön
Nimetön
10.09.2013 13:23

Mitäs aiotte asialle tehdä? Ei tämä suuta soittamalla korjaudu tai mitenkään muutu.

Nimetön
Nimetön
26.09.2013 17:20

Läpinäkyvyyttä vaaditaan ei kaivataan. Erittäin hyvä kirjoitus aiheesta – mistä säästöjä – !