Siirry pääsisältöön

Teknologiaan sijoittaminen käytännössä – poimintoja Sharevillestä

Yksi merkittävimmistä megatrendeistä, joka muuttaa elämäämme ja arkeamme jo nyt, mutta tulevaisuudessa epäilemättä vielä rajummin, on teknologisoituminen. Moni sijoittaja kysyykin: miten voisin sijoittaa teknologiaan? Kannattaako tutkia yksittäisiä alan yhtiöitä (Apple, Nokia, ABB, Google…) ja sijoittaa niihin, vai kannattaako alaan sijoittaa hajautetummin rahaston tai ETF:n kautta?

Sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä käydään aktiivista keskustelua aiheen tiimoilta. Aihe on saanut hiljattain oman keskusteluryhmänkin, mutta iso osa keskustelusta tapahtuu erilaisten robotiikkaan sijoittavien ETF:ien kommenttiosioissa. Alle on poimittu muutamia keskustelutärppejä Sharevillestä.

Robotiikka- ja automaatio-ETF:t puhuttavat

Robotiikkaan ja automaatioon voi sijoittaa useiden pörssilistattujen indeksirahastojen eli ETF:ien kautta. 

Nimimerkki Sour Diesel kommentoi iSharesin robotiikka-ETF:ää (BOTZ): “Tasaisesti noussut robo/automatiikan ETF. Vuodessa 35%, kk:ssa vajaat 10%. Vahvat talousnäkymät ja satsaaminen automaatioon tipahtavat tähän laariin jatkossa entistä kiivaammin?”

Nimimerkki Aiolos puolestaan kommentoi Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF:ää (ROBO): “ROBO on ollut viime vuodesta hyvässä nousussa. Löytyykö muita robotiikasta ja automatiikasta sijoitusmielessä kiinnostuneita?”

Hesus Hobo: harmillista kun tämä ROBO on ilmeisesti osinkoja maksava ETF? Olisiko kasvuosuuksiin painottavia robotiikka/AI ETF:iä tarjolla?

Admetus: “Päädyin itse juurikin kulujen puolesta tuohon BOTZiin, myös AI-painotus houkutteli heikkoa mieltä. iSharesin Automation & Robotics oli kuluiltaan näistä kolmesta edullisin”

Otsa3: “En ole ETF:llä vielä lähtenyt mukaan. Seurannassa kyllä, olisi pitänyt olla ehkä aikaisemmin hereillä. ABB-osakepainoni aika iso, joka bisneksessä hyvin mukana, joten passaan vielä. Helpoin tapa varmaan löytää nuo ETF:t on laittaa ne Sharevillessä seurantaan.”

Hesus Hobo: “The best ETF I’ve found so far is 2B76. Its accumulating, physical and 0,4 % expenses.”

Rodimus: “Itsellä löytyy BOTZ ja ROBO Nordean salkusta. Sekä jonkin moinen siivu Inteliä. Intelhän julkaisi juuri neuroverkkoihin suunnatun prosessorin. Nvidiaa olen kovasti silmäillyt, mutta se on jo tuolta BOTZin kautta. Uskon myös vahvasti, että tekoälyfirmat tulevat nousemaan lähivuosina huimasti.”

ETF, joka keskittyy esineiden internetiin

Nordnetin kautta voi sijoittaa myös ETF:ään, joka keskittyy erityisesti esineiden internetiin. Keskustelu tästäkin ETF:stä käy vilkkaana:

Warrior-1: “Tämä vaikuttaa olevan aitiopaikalla iot-buumia ajatellen.”

Maikore on samaa mieltä: “Joo tämä on minun “löytöni”. Ensimmäiset IOT tuotteet alkavat näkyä kaupoissa. Esim Siemens mainostaa nyt kodinkoneita, joita pystyy hallitsemaan verkosta.”.

Bandagarhu komppaa: “Ostin tätä viime syksynä kun tuli saataville. Pienehköllä summalla ja ajatuksella että jää salkkuun pitkäksi aikaa.”

Robotiikkaan kiinni myös perinteisen rahaston kautta

Teknologiaan on mahdollista sijoittaa myös perinteisten rahastojen kautta (Nordnetissä ilman merkintä- tai lunastuspalkkioita).

Nimimerkki Rahastaja nostaa esiin Fidelity Global Technologyn-rahaston: “Miksi tästä ei näy keskustelua ollenkaan? Nostettu varsin tuottoisana rahastona”

Perunamies kommentoi tähän lakonisesti: “Hallinnointikulut”

…johon Rahastaja: “Huomasin, mutta mietin silti voisiko olla kannattavaa. Kummallista kun ei ole keskustelua lainkaan tästä?”

“Uskon vahvasti, että tekoälyfirmat tulevat nousemaan lähivuosina huimasti.” – Rodimus

Oletko sinä sijoittanut teknologiasektoriin? Mihin sijoitit? Kommentoi alle!

Lisää teknologiaan sijoittavia osakkeita, ETF:iä, rahastoja ja viputuotteita löydät sivulta nordnet.fi/teknologia.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.11.2017 09:56

Itse lähdin IOT -megatrendiin mukaan IOTA -nimisen crypto assetin kautta. Sen pääidea on toimia laitteiden välisen kommunikaation mahdollistavana teknologiana. Ilman datan siirtokuluja, skaalautuvuutensa, moduuli rakenteensa, sekä offline ominaisuuksiensa vuoksi, se mahdollistaa reaaliaikaiset micro/nano -maksut ja näin ollen myös uudenlaisen M2M-talouden (machine to machine). Sen pitäisi olla turvassa myös kvanttitietokoneita vastaan, toisin kuin “normaalit” lohkoketju teknologiat.

https://medium.com/@MartinRosulek/how-iota-makes-future-for-internet-of-things-af14fd77d2a3

https://iota.org/

Nimetön
Nimetön
01.11.2017 12:36

Mielenkiintoinen kirjoitus. Tässä BOTZin 10 suurinta sijoitusta: https://www.globalxfunds.com/funds/botz/
Ja tässä ROBOn: https://roboglobaletfs.com/
Taidanpa itsekin nyt aloittaa, kun ei yhtäkään etf´ää ole!