Tehdäänkö Coca-Colasta julkinen ostotarjous?

Neljä viikkoa sitten markkinoille levisi huhu, että maailman arvokkaimmasta brändinimestä, New Yorkin pörssissä listatusta The Coca-Cola Companystä, valmisteltaisiin julkista ostotarjousta. Yhtiön osakekurssi on kohonnut viimeisen kuukauden aikana dollarimääräisesti yhdeksän prosenttia, ja euroissa sitäkin enemmän dollarin vahvistuttua viime aikoina useita prosentteja suhteessa euroon. Referoin tässä merkinnässä lyhyesti markkinahuhuja, joiden toteutumista en henkilökohtaisesti pidä perusskenaariona.

Merkinnän alussa on syytä esittää Coca-Colan kurssikehitys viimeisten kuukausien ajalta. Huhut yhtiön ostamisesta pois pörssistä levisivät kansainvälisiin markkinauutisiin ja laajasti tunnettuihin sijoitusaiheisiin blogeihin lokakuun viimeisellä viikolla.

Coca-Cola osakekurssi 12 kk

The Coca-Cola Companyn osakekurssi viimeiset 12 kuukautta

Edeltävässä kuvassa on merkitty punaisella ympyrällä ostotarjoushuhujen leviämisen ajankohta. Tänään, noin neljä viikkoa myöhemmin, Coca-Colan osake noteerataan kaikkien aikojen ennätyskorkeuksissa.

Kenties liikkeellä olevat markkinahuhut saivat tuulta purjeisiin erityisesti siksi, että ostotarjouksen huhuttuihin valmistelijoihin lukeutuu maailmankuulu suursijoittaja Warren Buffett. Hänen sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathaway omistaa jo nykyhetkellä 9,1 prosenttia Coca-Colan osakekannasta, joten uskottavaa on ainakin se, että hän seuraa yhtiön tilannetta aktiivisesti.

Buffett sanoi viime vuonna Coca-Colasta kysyttäessä seuraavasti:

“We’ve never sold a share of Coca-Cola stock, and I wouldn’t think of selling a share.”

Ja hän jatkoi:

“I like wonderful brands if you take care of them.”

Viime vuosineljännesten aikana Coca-Colan tuloskehitys on ollut tasaista, eikä yhtiö ole kyennyt vakuuttamaan kaikkia sijoittajia pitkän aikavälin tuloskasvutrendinsä jatkumisesta. Siksi yhtiö myös julkaisi laajennetun, jopa 3 miljardin dollarin lisäsäästöjä tavoittelevan tehostamisohjelman muutama viikko sitten Q3-tulosjulkistuksensa yhteydessä. Myös mainittu heinä-syyskuun tulos jäi selvästi markkinaodotuksista.

Buffettin edellä esittämään sitaattiin viitaten voi teoriassa olla mahdollista, että osa suursijoittajista näkee Coca-Colassa paremman myynti- ja tuloskasvupotentiaalin yksityisomistuksessa olevana toimijana kuin pörssiyhtiönä. Samanlaista logiikkaa Buffett harjoitti jo aiemmin 3G Capitalin kanssa, kun toinen globaali brändiyhtiö, Heinz, ostettiin pois New Yorkin pörssistä viime vuoden alkupuoliskolla.

Mahdollisia tuloskasvuajureita voisivat olla laajemmat tehostamistoimet yhtiön päivittäisissä toiminnoissa, pääkonttorin yhdistäminen esimerkiksi jonkin toisen suuren bränditalon yhteyteen sekä jakelukanavasta suuremman hyödyn irtiottaminen laajentamalla tuoteportfoliota esimerkiksi PepsiCon tavoin juomatuotteista muihin elintarvikkeisiin. Taseen puolelta yritysostaja saattaisi myydä Coca-Colan kiinteistöomistuksia ja muita kokemiaan ”ei-strategisia” omaisuuseriä. Näillä manöövereillä yritysostaja voisi siis periaatteessa rahoittaa suoraan Coca-Colan ostohankettaan, johon tarvittaisiin mukaan aimo annos velkavipua.

Tänään Coca-Colan osakkeen yksikköhinta on $44,50. Yhdysvaltalaisista medioista lukemani hurjimmat ennusteet mahdollisesta ostotarjoushinnasta ovat liikkuneet kaksinkertaisessa suuruusluokassa suhteessa vallitsevaan kurssitasoon, jopa $90,00 osakekohtaisella hintatasolla. Tällaisten ennusteiden varaan sijoittajan ei ole hyvä laskea mitään tulevaisuuteen kuljettaessa.

Tällä hetkellä Coca-Colan osakekanta hinnoitellaan New Yorkin pörssissä 194,9 miljardin dollarin arvoiseksi. Kun tähän lämätään päälle preemio eli tarjouksessa maksettava lisähinta vallitsevaan pörssikurssiin nähden, on selvää, että mahdollinen yritysostotarjous olisi luonteeltaan raskaalla kädellä velkavivutettu transaktio.

Olen törmännyt arvioon, jossa Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway sijoittaisi ostotarjoushankkeeseen 25 miljardia dollaria yhdessä 3G Capitalin kanssa, minkä ohella Buffett saattaisi harkita järjestelyssä myös etuoikeutettujen osakkeiden hankintaa toisella 25 miljardilla dollarilla.

Henkilökohtaisesti Coca-Cola on juuri nyt salkkuni kolmanneksi suurin yksittäinen omistuskohde, mutta en usko yhtiön lähtemiseen pörssistä. Totean kuitenkin, että järjestelyn todennäköisyys kasvaa, mikäli yhtiö ei saa jälleen kiinni tuloskasvusta. Vastikään julkaistu laajennettu kustannussäästöohjelma viestii minulle siitä, ettei liiketoiminnan volyymikehitys liene kovin kummoista tulevina kvartaaleina. Säästöohjelmalla yritysjohto pyrkinee ainakin alitajuisesti torjumaan yhtiön valtausta.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja omistaa The Coca-Cola Companyn osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: blavandmaster / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.11.2014 00:44

Sokerilimut = auringonlaskun toimiala.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.11.2014 10:55

Totta, ne aiheuttavat Diabetes type II:sta ja lihavuutta. Viime aikoina on myös alettu käyttää HFCS (High Fructouse Corn Syrup) koska sitä on helppo (=halpaa) käyttää limujen valmistuksessa. Se lihottaa kuitenkin sokeriakin tehokkaammin eikä se liukene kehosta (samat ominaisuudet kuin DDT:llä). Myös makeutusainelimut = auringonlaskun toimiala, koska ne tappavat syöpään. Siksi limuyhtiöt ovat alkaneet tuomaan markkinoille Stevialla makeutettuja juomia. Stevia = 200x makeampaa kuin sokeri, 0 kaloria ja täysin luonnollinen kasvin lehdestä saatava makeutusaine. Cokis on varautunut tähän Coca-cola Life tuotteella ja Pepsi vastaavasti Pepsi Nextillä. Syy miksi tätä on saanut odottaa on se, että stevialla on salmiakkimainen sivumaku (sokerin korvaaminen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.11.2014 16:01

täysin luonnollinen kasvin lehdestä saatava makeutusaine”

Valkea kärpässienikin on täysin luonnollinen. Steviasta http://www.hs.fi/terveys/a1388554344259

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.11.2014 20:32

Pepsi on tehnyt fiksusti, kun on haalinut salkkuunsa muutakin, mm. Litonin teet.

Toisaalta Pepsiltä löytyy myös valtaisa tsipsiteollisuus.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.11.2014 19:02
Nimetön
Nimetön
20.02.2015 01:28

There are no words to describe how boiodcaus this is.