Salkkua rakentavan sijoittajan ensimmäinen haaste on, kuinka pystyä hahmottamaan voittavat yritykset, toimialat ja markkinat alati muuttuvassa maailmassa. Haasteeseen voi tarttua muutamalla eri tavalla, ja jokaisella niistä on puolensa. Tavoista etenkin teemasijoittaminen on nostanut suosiotaan viime vuosina.
Perinteisessä top-down-lähestymistavassa yritykset ryhmitellään laajan toimialasektorin mukaan – esimerkiksi rahoitus tai informaatioteknologia – ja analysoidaan, kuinka BKT:n kasvun ja inflaation kaltaiset makrotalouden tekijät voivat vaikuttaa noiden yritysryhmien menestykseen.
Bottom-up-lähestymistavassa keskitytään yrityksen perustekijöihin, kuten p/e-lukuun, oman pääoman tuottoon, markkinaosuuteen ja liikevaihdon kasvuun, ja näin pyritään tunnistamaan lupaavat yritykset sektorin sisältä miettimättä suuremmin markkinaolosuhteita tai talouden indikaattoreita.
Lisäksi viime aikoina mielenkiinto on alkanut suuntautua kolmanteen lähestymistapaan: sellaiseen, jota yhä useammat tulevaisuuteen katsovat yksityis- ja institutionaaliset sijoittajat käyttävät sijoitusstrategiansa tukena. Tässä lähestymistavassa astutaan askel taaksepäin ja tarkastellaan ensin globaaleja ”megatrendejä”, jotka muovaavat maailmaa silmiemme edessä, ja analysoidaan sitten, miten ne tulevat vaikuttamaan yrityksiin ajan mittaan.
Tätä tapaa kutsutaan teemasijoittamiseksi, joka on yksinkertainen mutta tehokas työkalu sellaisten pitkän aikavälin salkkujen rakentamiseen, jotka voivat menestyä nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Mitä on teemasijoittaminen?
Teemasijoittaminen on eräänlainen top-down-tyypin lähestymistapa, jossa keskitytään vähemmän perinteisiin talouden indikaattoreihin, kuten inflaatioon tai BKT:n kasvuun. Sen sijaan huomio kiinnitetään pidemmän aikavälin rakenteellisiin trendeihin maailmassa, trendeihin, jotka saattavat olla menestyksen tekijöitä tavoilla, joita perinteiset sijoittajat eivät vielä oivalla.
Trendit voivat olla geopoliittisia, kuten vallan ja vaurauden kasvu kehittyvissä talouksissa, tai teknologisia, kuten läpimurtoteknologioiden ja digitalisaation mullistava vaikutus, tai yhteiskunnallisia, kuten maailman kaupunkien kasvuun tulevina vuosikymmeninä johtava kiihtyvä kaupungistuminen. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen rajallisuus ovat myös tällainen megatrendi, joka tulee läpäisemään maailman yritykset lähivuosikymmeninä – tämä on mullistus, josta perinteinen lyhyemmän horisontin sijoitustapa ei välttämättä pysty hyötymään.
Teemasijoittamisessa globaalia, pitkän aikavälin näkemystä eivät rajoita perinteisten sijoitustapojen maantieteelliset rajoitukset tai sektorijaottelut. Siinä pyritään tunnistamaan eri puolilta maailmaa yrityksiä, jotka saattavat olla hyvin asemoituneita hyötymään lähivuosina tai jopa vuosikymmeninä nousevista teemoista, juuttumatta seuraavan kvartaalin tulokseen.
Tässä tulevaisuuteen katsovassa sijoitustavassa analysoidaan, kuinka ”mannerlaattojen liike” kuljettaa eräitä yhtiötä valtavaan menestykseen, kun toiset joutuvat taistelemaan olemassaolostaan. Huomisen johtavat yritykset eivät välttämättä ole vielä tunnettuja. Ne toimivat alueilla, jotka tulevat mullistamaan arkea, olipa sitten kyseessä tekoäly, hiilineutraali teknologia, itseohjautuvat autot tai älykodit.
Sitä vastoin tämän hetken huippunimet – maailman suurimmat yritykset, joita markkina-arvolla painotettujen rahastojen salkkuun sisältyy runsaasti – saattavat joutua ongelmiin uuden vuosituhannen ympäristössä, jota määrittävät vihreä energia, digitaalinen murros ja läpimurtoteknologiat.
Kuinka teemat saadaan toteutettua sijoitussalkussa?
Teemasijoittaminen ei ole uusi keksintö. Jotkut aktiiviset sijoittajat ovat harjoittaneet tätä tapaa jo vuosikymmeniä ihmisen suorittaman laadunvalvonnan ja dynaamisen osakevalikoinnin avulla. Tämä on usein nostanut hallinnointipalkkioita ja johtanut heikkoon läpinäkyvyyteen.
Teemasijoittamiseen viime vuosina tullut uutuus on strategian demokratisoituminen ja kustannustehokkuus. Edistyneet teknologiat ja edulliset passiiviset sijoitusvälineet ovat tulleet käyttöön alueella, jolla aikaisemmin toimivat yksinoikeudella aktiiviset salkunhoitajat.
Lyxor on kehittänyt yhteistyössä tiedon jättiläisen, indeksitalo MSCI:n kanssa uuden indeksivalikoiman, joka kattaa eräät maailman suurimmista teemasijoittamisen trendeistä. Näissä yhdistyvät ihmisen aktiivinen valvonta, passiivinen toteutus sekä viimeisimmät datatieteen teknologia. Näin saadaan rakennettua salkkuja, joiden pitäisi menestyä tulevaisuudessa – hinnalla, jotka ovat vain murto-osa useimpien aktiivisten rahastojen hinnoista.
Viisi uutta ETF-teemarahastoa kattavat mielestämme aikakautemme tärkeimmät nousevat sijoitusteemat: digitaalisen talouden ja läpimurtotekniikan kasvu, muuttuva kaupunkiympäristö, johon liittyvät tulevaisuuden liikkumismuodot ja älykaupungit, sekä milleniaalien kulutustottumukset.
Digital Economy
Digitaalinen talous tarkoittaa taloudellista toimintaa, joka rakentuu yritysten, laitteiden ja ihmisten välisistä verkkoyhteyksien pohjalle. Siihen sisältyy vakiintuneita alueita, kuten verkkokauppa, verkkomaksaminen ja digitaalinen mainonta sekä nopeasti kehittyviä alueita, kuten kyberturvallisuus, rahoitusteknologia ja jakamistalous.
Future Mobility
Liikenteen vallankumoukset ovat muovanneet maailmaa viimeisten 300 vuoden aikana. Kanaaliverkosto, rautateiden synty, höyrylaivat, bensiini- ja diesel-polttomoottorien tulo autoihin sekä lentoliikenteen kehittämien ovat olleet suurimpia läpimurtoja. Tulevaisuuden liikkumismuodot kattavat liikenteen seuraavat kehitysvaiheet, jotka jälleen kerran mullistavat elämämme.
Smart Cities
Jo puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa, ja 2,5 miljardin uuden ihmisen odotetaan liittyvän tähän joukkoon vuoteen 2050 mennessä1. Yhdeksänkymmentä prosenttia tästä kasvusta tapahtuu Afrikassa ja Aasiassa2. Älykkäät kaupungit vastaavat automaation, esineiden internetin ja älyverkkojen kaltaisilla uusilla teknologiolla muun muassa kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen haasteisiin.
Disruptive Technology
Uudet läpimurtoteknologiat tarjoavat yksinkertaisempia, saavutettavampia ja usein myös kustannustehokkaampia ratkaisuja moniin ihmiskunnan suurimmista haasteista. Tätä kutsutaan toisinaan neljänneksi teolliseksi vallankumoukseksi – vallankumoukseksi, joka mullistaa elämämme ja tapamme tehdä työtä. Läpimurtoteknologioita hyödyntävillä yrityksillä on voimaa uudistua ja luoda uusia markkinoita.
Millennials
Millenniaalit – tai Y-sukupolvi, kuten heitä joskus kutsutaan – tulevat vaikuttamaan maailmantalouteen järisyttävästi. Heidän kulutus- ja sijoitusratkaisunsa tulevat tuhoamaan joitakin pitkään vallinneita liiketoimintamalleja ja samalla synnyttämään uusia. Millenniaaleja ovat vuosien 1980- ja 1990-luvulla syntyneet noin 2,4 miljardia ihmistä. He edustavat lähes kolmannesta koko maailman väestöstä, ja he ovat jo ottamassa ohjaksia suurilta ikäluokilta ja X-sukupolvelta, jotka istuivat talouden ratin takana viime vuosikymmeninä.
Kaikissa ETF-teemarahastoissamme yhdistyvät inhimillinen näkemys, huippumoderni datatiede ja tekoälytekniikat ainutlaatuisella tavalla, jolla pyritään tunnistamaan merkittävimmät yritykset ja varmistamaan, että salkkusi on aina askelen edellä. Kokeneena innovatiivisena ETF-rahastoyhtiönä emme ole säästelleet vaivaa suunnitellessamme aidosti nykyaikaiset rahastot, jotka perustuvat uudelle ajattelulle.
Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.
1 McKinsey Global Institute, June 2018, Smart Cities: digital solutions for a more livable future
2 United Nations, World Urbanization Prospects 2018. 3C40 Cities, https://www.c40.org/why_cities
3 Bloomberg using United Nations World Population Prospects data, August 2018,
Mitä mieltä olette? Miksi valita teema etf kun yksittäiset menestyjät tulevat vääjäämättä mukaan esim. S&P 500 indeksi-etf:ään. esim: jokainen uuden (usa) teknologian firma ei ole voittaja, mutta menestyneimmät valikoituvat ennen pitkää sp500 indeksiin.