Tavallisia osakkeita ja epätavallisia tuottoja

Osake on osuus yrityksestä. Omistamalla osakkeen saat omistuksesi mukaisen osuuden yrityksen menestyksestä. Yritykset toimivat markkinoilla, jotka ovat sijoittajan kannalta parhaimmassa tapauksessa kasvavat. Megatrendit ovat tätä kasvua hyvin pitkällä aikavälillä tukevia tekijöitä esimerkiksi siten, että muuttoliikkeen jatkuessa maalta kaupunkiin tarvitaan lisää kerrostaloja, joihin tarvitaan useimmiten myös hissejä. Tulisiko sijoittajan siten ostaa kasvumarkkinoilla toimivaa hissiyhtiötä, jonka tuotteille voidaan ennustaa paranevaa kysyntää?

Ei välttämättä. Yrityksen kasvu megatrendien tukemana (tai ilman) luo sijoitukselle lisäarvoa vain silloin, kun sijoittaja saa ostettua kyseistä kasvua kohtuulliseen hintaan. Vaikka yritys kasvaisi satoja prosentteja, voi sijoittajan tuotto olla kymmeniä prosentteja tappiollinen johtuen markkinoiden ylimitoittamista kasvuodotuksista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että megatrendeistä hyötyviä osakkeita tulisi ostaa mielellään ennen kasvunäkymien tulemista yleisen tiedon ja uskomuksen tasolle. Kun piensijoittajat ostavat lehtitiedon varassa huimilla tulevaisuuden suunnitelmilla varustettua kasvuyhtiötä, ovat tuottoa sisältävän junan perävalot vilahtaneet ohi valitettavan useassa tapauksessa jo kauan aikaa sitten.

Usein sijoittajat kuitenkin perustelevat omia osakevalintojaan mm. siten, että ”sähköä tarvitaan aina” ja ”ruokaa syö jokainen” tai että ”kaupungistuminen jatkuu varmasti”. Vaikka nämä megatrendit todennäköisesti osoittautuisivatkin todeksi, ja tulevaisuudessa kyseisten alojen kasvu jatkuisi, ovat perustelut kuitenkin virheellisiä, mikäli ne toimivat osakeostojen ratkaisevana argumenttina. Sijoittajan tulee käyttää sijoituspäätöksensä tukena poikkeuksetta myös osakkeen hintatason määrittämistä. On aina pyrittävä ymmärtämään, millaista tulevaisuuden kasvua osakkeen nykyhinta jo sisältää.

Osakesalkku saavuttaa näkemykseni mukaan parhaan mahdollisen lopputuloksen, kun siihen ostetaan merkittävässä määrin melko tavallisten yhtiöiden osakkeita. Sellaisten hyvien yhtiöiden, jotka loistavat poissaolollaan talousjulkaisujen kansikuvista. Kyseisten tylsien ja tasaisten yhtiöiden ei tarvitse kasvaa kymmeniä prosentteja vuodessa tai toimia tulevaisuuden kuumimmalla toimialalla. Kasvu ei saa olla ainoa itseisarvo sijoittajalle eikä yritysjohtajalle. Epätavallisen hyvään osaketuottoon riittää jo se, että yhtiö on hieman parempi kuin markkinoilla luultiin silloin, kun sijoittaja osti osakkeet salkkuunsa.

Hyvin usein osakesijoittajan tuottojen kannalta yhtiön todellista (ja myös sitä huimaa) kasvua tärkeämpää on toteutunut kasvu suhteessa markkinoiden odotuksiin eli siihen, millaista kasvua arvopaperin hintaan oli osakkeiden ostohetkellä jo laskettu. Kun yhtiön kohtaamat osakemarkkinoiden odotukset eivät ole talousjulkaisujen kansikuvissa hehkutetut, on ne jatkossa myös helpompi ylittää.

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit