Siirry pääsisältöön

Tässä ovat noviisit osakevalinnat – mihin Nordnetin uudet asiakkaat sijoittavat juuri nyt?

Koko 2000-luvun ajan suomalaisten piensijoittajien kestosuosiosta nauttinut Nokia on syrjäytetty uuden sijoittajasukupolven toimesta. Teknologiajätin osake on Nordnet Suomeen syys-lokakuussa 2015 uusien tilien avanneiden keskuudessa vasta neljänneksi omistetuin pörssiosake. Listaan tähän merkintään tämän hetken suosituimmat osakevalinnat uusien tilien joukossa.

Maamme hallitus on luvannut panna valtion taseet töihin. Kun valtionyhtiöiden osaketuotot ovat muistuttaneet viime viikkoina näkymää tippukiviluolasta, on usea piensijoittaja nähnyt tilaisuutensa koittaneen.

Kaikkiaan suomalaiset piensijoittajat netto-ostivat Fortumin ja Outokummun osakkeita syyskuussa lisää yli 115 miljoonalla eurolla. Nokia on saanut taipua erityisesti siksi, että valtio-omisteiset pörssiyhtiöt ovat notkahtaneet viime kuukausina, tarjoten ainakin mielikuvan alennusmyynneistä.

Syys-lokakuussa 2015 Nordnetin uusien suomalaisten tilien joukossa omistetuimmat pörssiosakkeet ovat seuraavat.

1. Fortum (23,6 % salkuista omistaa)
2. Outokumpu (12,1 % salkuista omistaa)
3. Nordea (11,4 % salkuista omistaa)
4. Nokia (8,9 % salkuista omistaa)
5. Kone (8,4 % salkuista omistaa)

Fortumin ylivoima on musertavaa laatua. Sillä on enemmän omistusta kuin kahdella seuraavalla, Outokummulla ja Nordealla, yhteensä. Uusien tilien joukossa yksistään Fortumin osaketta on ostanut jopa useampi salkku kuin viime kuukausien suursuosikkia, Nordnet Superrahasto Suomea, joka on tämän hetken toiseksi omistetuin kohde noviisien salkuissa.

Fortumin suosiota selittää liki kymmenen prosentin osinkotuotto ja osakekurssi, joka on viime aikoina laskenut kuin lehmänhäntä. Käytännössä uudet sijoittajat uskovat, että Fennovoima ei jää Fortumin verkkomyyntirahoista pullottavan kassan parhaaksi investointikohteeksi lähiaikoina.

Kiina-panokset asetetaan Koneelle

Viiden ostetuimman joukosta on myös syytä nostaa esiin Kone, jonka osake on lasketellut liiketoiminnan Kiina-sidonnaisuudesta johtuen. Koneen erinomainen track record kannattavasta kasvusta ja omistaja-arvon luomisesta vakuuttavat edelleen sijoittajakansaa, vaikka yhtiön ulkoisesti markkinatilanne onkin muuttunut asteen verran aiempaa haasteellisemmaksi.

Outokumpu pois lukien uudet piensijoittajat eivät ole juuri innostuneet Kiina-sijoituksista. Esimerkiksi Outotecin osakkeita löytyy 3,3 prosentista salkkuja, Cargotecin osakkeita 2,9 prosentista salkkuja ja Metson osakkeita 2,5 prosentista salkkuja.

Edeltävät luvut antavat samalla vertailukohdan Volkswagenin nostattamalle innostukselle piensijoittajien keskuudessa. Syys-lokakuussa 2015 uuden tilin Nordnet Suomeen avanneista jopa 5,3 prosenttia omistaa vähintään yhden Volkswagenin osakkeen. Autonvalmistajan kriisi on siten aktivoinut liikkeelle myös täysin uutta sijoittajakansaa, ja tällä hetkellä kaikista suomalaisistakin pörssiyhtiöistä vain kuuden osakkeet kiinnostavat Volkswagenia enemmän.

Ilmiö on täysin poikkeuksellinen ulkomaisen osakkeen kohdalla. Yleensä kansainväliset sijoituskohteet nauttivat suosiota piensijoittajien keskuudessa vastaavassa mittakaavassa vain listautumisten yhteydessä parin päivän ajan. Tästä viime vuosien esimerkkeinä toimivat Facebook, Twitter ja Alibaba.

Nallen yhtiöistä Sampoa ulos, Nordeaa sisään

Uudet piensijoittajat hallitsevat elon laskuopin. Sammon osake on pitänyt pintansa selvästi Nordeaa paremmin, vaikka yhtiöt ovat kytköksessä osakkuusyhtiörakenteessa. Syyskuussa Sammon osake oli kaikkien piensijoittajien joukossa pörssin nettomyydyin osake. Finanssiyhtiöiden lyhyessä juoksussa eri suuntiin kehittyneet osaketuotot houkuttelevat nyt sijoittamaan suoraan Nordeaan, sillä Sammon nykyisellä kurssitasolla sen vakuutustoimintojen hintalappu on K–18-kamaa.

Uusien tilien joukossa Nordean osakkeita löytyy 11,4 prosentista salkkuja. Sammon vastaava osuus jää 3,0 prosenttiin. Myös osinkotuotolla mitattuna Nordea pieksee Sammon, joten painotus on oikeansuuntainen.

Venäjä-yhtiöt varjojen mailla

Ykkössuosikki Fortum pois lukien Helsingin pörssin voimakkaasti Venäjä-sidonnaiset yhtiöt loistavat poissaolollaan uusien sijoittajien omistetuimpien osakkeiden listalla. YIT:n osakkeita omistaa 2,5 prosenttia uusista sijoittajista. Nokian Renkailla vastaava osuus on 1,5 prosenttia ja Tikkurilalla 1,3 prosenttia.

Osasyy vaatimattomaan ostoinnostukseen saattaa olla se, että Venäjä-sidonnaiset osakkeet ovat itse asiassa menestyneet tänä vuonna selvästi paremmin kuin muut Helsingin pörssin osakkeet keskimäärin, joten moni näkee ne suhteellisesti kallistuneina.

Syys-lokakuussa 2015 Nordnetiin uuden tilin avanneiden suomalaisasiakkaiden keskimääräinen salkun koko on nyt 3 480 euroa. Panokset on jaettu keskimäärin kolmen eri yhtiön osakkeisiin. Oletettavasti sijoitushorisontin varrella hajautus tästä kasvaa, sillä kaikkiaan Nordnetin suomalaisten asiakkaiden joukossa hajautus sisältää nyt keskimäärin seitsemän eri yhtiön osakkeita. Rahoitusteorian oppien mukaan siitäkin edelleen hajauttamalla olisi saatavissa merkittävä lisähyöty 15 eri osakkeeseen asti. Piensijoittajien voimakkaan Suomi-painotuksen johdosta olisi suositeltavaa laajentaa salkkujen yhtiövalikoimaa seuraavaksi ulkomailta.

Kesäkuun 2015 lopussa Nordnetillä oli aktiivisia suomalaisia asiakkaita 118 300. Luvussa oli kasvua 13 prosenttia vuotta aiemmasta.

SIJOITUSKIRJAT OVAT NYT ALENNUKSESSA (hinnat sis. postituksen ja ALV:n):

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa). 

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa)

>> Sijoituskirjojen tilauslomakkeelle

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia. Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Fortumin, Sammon, Outotecin, Nokian Renkaiden, Tikkurilan ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: stavos / Foter / CC BY-NC-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.10.2015 15:08

Mitä tarkoittaa, että hintalappu on k-18 kamaa?

Nimetön
Nimetön
06.10.2015 15:00

paljonko on nordnetin kaikkien asiakkaiden keskuudesta laskettu keskimääräinen salkun euromääräinen koko?