Tässä osinkoverolaskin käyttöösi, ole hyvä!

Ehdin jo aiemmin viime viikolla lupaamaan Nordnet Blogin lukijoiden käyttöön maksuttoman ja erittäin yksinkertaisen Excel-pohjaisen osinkoverolaskimen, jonka avulla voit varsin helposti laskea ulkomailta takaisinperittävän (a) yhtiöosingon kokonaismäärän sellaisten lähdemaiden tapauksessa, jolla on verosopimus Suomen kanssa tai (b) ETF-tuotonjaon kokonaismäärän sellaisten maiden tapauksessa, joilla on verosopimus Suomen kanssa ja olet oikeutettu perimään tuotonjaosta liikaa perityn lähdeveron takaisin. Laskin ei tietenkään ole täydellinen eikä se ota huomioon erikoistapauksia, joten sen omatoiminen kehittäminen ja soveltaminen on enemmän kuin suositeltavaa. Laskin toimii euromääräisesti, mutta mikään ei tietenkään estä tekemästä siihen omia muutoksia ja lisäämään esimerkiksi valuuttakursseja yms.

Kaksinkertaisen verotuksen poistaminen osinkotuloista ei ole suomalaisen luonnollisen verovelvollisen kannalta kovinkaan vaikea pähkinä purtavaksi, mutta samalla se ei kuitenkaan ole täysin yksinkertainenkaan tapahtuma varsinkaan asuntovelallisen tapauksessa. Ulkomaisten osinkoverojen verotekniikasta on erinomainen perustason selitys kahdessa sivussa Vesa Korpelan kirjoittamassa Sijoittajan verokirja (Verotieto, 2012), jonka suosittelen lämpimästi hankkimaan joko omaan kotikirjastoon ja/tai lainaamaan paikallisesta kirjastosta.

Olen kirjoittanut ulkomaisten lähdeverojen erikoisuuksista jo aiemmin useaan otteeseen ja tulen kirjoittamaan aiheesta myös jatkossa (mm. espanjalaisista ja amerikkalaisista osingoista ja erikoistapauksista). Verotuksen perusteiden tunteminen ja sisäistäminen on jokaisen sijoittajan “velvollisuus”, koska verotus muodostaa loppujen lopuksi varsin merkittävän ja suurimmaksi osaksi ennakoitavissa olevan kuluerän sijoitustoiminnan viivan alle jäävästä netosta.

Excel-osinkoverolaskin on varsin vapaasti hyödynnettävissäsi ja kaikenlainen palaute on tietysti tervetullutta. Laskimen käyttöä koskee CC BY-SA 3.0 -lisenssi ja käytät osinkoverolaskinta omalla vastuulla.

Esitän suuren kiitoksen kollegalleni Sebastian Hägglundille siitä, että hänellä oli aikaa ja kärsivällisyyttä luoda laskin sekavien ohjeideni perusteella.

Excel-osinkoverolaskin

Kuvalähde: Dave Dugdale / photo on flickr / CC BY-SA 2.0


Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä.

/Thomas Brand

Kommentit:

Jarno Lönnqvist

Kiitos Thomas näistä verokirjoituksista. Ne ovat aina hyödyllisiä ja jokainen liikaa maksettu veroeuro on liikaa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit