Siirry pääsisältöön

Tasa-arvo sijoitusstrategiana

Vastuullisesti voi sijoittaa monella tapaa huomioimalla ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan vaikuttavia asioita sijoituskohteiden valinnassa. Sijoittaja voi itse määritellä, mitä vastuullisuus hänelle tarkoittaa ja millaisiin asioihin hän itse haluaa vaikuttaa sijoituksillaan.

Yksi tapa on sijoittaa yhtiöihin, joissa toteutuu sukupuolten välinen tasa-arvo ja jotka edistävät sitä.

Useat tutkimukset, kuten S&P Global Market Intelligence Quantamental Research, ovat osoittaneet, että yhtiöt, joissa on nainen talousjohtajana tai joiden hallituksessa toteutuu sukupuolten välinen tasa-arvo, ovat kannattavampia. Ja yhtiöiden, joissa on nainen toimitusjohtajana ja talousjohtajana, osakkeella on parempi kurssikehitys verrattuna markkinan keskiarvoon.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo edistävät näkemysten monipuolisuutta ja innovatiivisuutta sekä vahvistavat yhtiön päätöksentekoa ja kilpailuetua.

Naisten osuus liiketoimintajohdosta suurin terveydenhuoltotoimialalla ja rahoitustoimialalla

Keskuskauppakamari on julkaissut vuodesta 2011 lähtien Suomessa naisjohtajakatsausta, joka tutkii naisten osuutta Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden toimitusjohtajista ja johtoryhmien jäsenistä. Naisten määrä pörssiyhtiöiden johtoryhmissä on noussut tasaisesti.

Viimeisimmän joulukuussa 2020 julkaistun naisjohtajakatsauksen mukaan joka neljännen suomalaisen pörssiyhtiön johtoryhmässä naiset ja miehet ovat tasapuolisesti edustettuina. Yhteensä tarkasteltuja yhtiöitä oli 124. Vuonna 2020 nimitetyistä suomalaisten pörssiyhtiöiden johtoryhmien uusista jäsenistä peräti 36 % oli naisia.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn päivitetyn Lasikattomittarin mukaan naisten osuus kaikista johtajista Suomessa oli 36,8 % vuonna 2019. Vuonna 2017 naisten osuus osuus oli 31,5 %.

Kuitenkin Helsingin pörssissä on 16 yhtiötä, joiden johtoryhmässä ei ole yhtään naista. Voimakkainta naisten osuuden kasvu on ollut suurissa pörssiyhtiöissä. Niissä naisten osuus tehdyistä johtoryhmänimityksistä on peräti 42 %.

Nainen on toimitusjohtajana 10 pörssiyhtiössä, eli naisten osuus kaikkien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista on vain 8 %.

Naisten osuus liiketoimintajohdossa vaihtelee merkittävästi toimialoittain. Naisten osuus liiketoimintajohdosta on suurin terveydenhuoltotoimialalla ja toiseksi suuriin rahoitustoimialalla.

Katso terveydenhuoltoalan yhtiöitä

Katso rahoitusalan yhtiöitä

Tasa-arvon toteutumista pörssiyhtiöiden johdossa mittaavassa tutkimuksessa Suomi neljäs

Tasa-arvon toteutumista pörssiyhtiöiden johdossa tutkii myös European Women on Boards (EWOB), joka selvittää naisten osuutta pörssiyhtiöiden hallituksissa, johtoryhmissä ja yritysten päättävissä elimissä.

Vuoden 2020 EWOB 2020 Gender Diversity Index -tutkimukseen osallistui 668 eurooppalaista pörssiyhtiötä 18 maasta, joista suurin osa on listattu STOXX Europe 600 -pörssi-indeksiin. Indeksin rakenteesta johtuen brittiläisiä yrityksiä mukana selvästi eniten, 151 kappaletta. Suomalaisia yrityksiä oli viimeksi mukana 17 kappaletta, eli kaikkien pörssiyhtiöiden tilanteesta ei voi tehdä johtopäätöksiä.

Parhaiten EWOB-tutkimuksessa pärjäsi Norja. Suomi sijoittui maiden välisessä tutkimuksessa neljänneksi. Tutkimuksen mukaan 65 prosenttia suomalaisyrityksistä ylittää Gender Diversity -indeksin keskiarvon. Ruotsi sijoittui tutkimuksessa viidenneksi ja Tanska kymmenenneksi.

Suomalaisyhtiöistä korkeimmalle naisjohtajaselvityksessä nousi Kojamo, jossa johtoasemissa on 9 naista (45 %) ja hallituksessa naisia 3 ja miehiä 4.

Alla listattuna viisi tasa-arvoisinta yhtiötä Pohjoismaista EWOB GDI -selvityksen mukaan.

Suomen tasa-arvoisimmat yhtiöt

Sija Suomessa 🇫🇮Sija koko tutkimuksessaYhtiö
123Kojamo Oyj
283Wärtsilä
388Orion B
4113Huhtamäki
5158Metso

Ruotsin tasa-arvoisimmat yhtiöt

Sija Ruotsissa 🇸🇪Sija koko tutkimuksessaYhtiö
11Wihlborgs Fastigheter
24Kinnevik B
35Sweco B
426Castellum
532Hennes and Mauritz B

Norjan tasa-arvoisimmat yhtiöt

Sija Norjassa 🇳🇴Sija koko tutkimuksessaYhtiö
121DNB
226Gjensidige Forsikring
326Telenor
452Schibsted Gruppen
557Mowi

Tanskan tasa-arvoisimmat yhtiöt

Sija Tanskassa 🇩🇰Sija koko tutkimuksessaYhtiö
112Pandora
238Tryg
357Genmab
483GN Store Nord
5158Novozymes

Tasa-arvoon, monimuotoisuuteen ja yhdenvertaisuuteen voit sijoittaa myös ETF:ien kautta. Esim. Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF – Acc (VOOM) -ETF sijoittaa yhtiöihin, joissa toteutuu sukupuolten tasa-arvo.

Puuttuuko listalta sinun mielestäsi jokin pörssiyhtiö, joka edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja jossa se toteutuu?

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.03.2021 11:35

Jos yhtiö johon sijoitetaan, sijoittuu Lähi-Itään, Intiaan tai Afrikkaan ja on jonkinlainen non-profit, aktiivisesti edistää yhteiskuntaa kyseisillä alueilla, niin sitten ymmärrän.
Muissa tapauksissa tuskinpa mitään tasa-arvoa edistetään, vaikka laittaisit rahasi AMD:lle jossa yhtiön johtajana on nainen. Rahaa tässä ollaan havittelemassa.

Mitäs jos keskitytään siihen sijoittamiseen, eikä propagandaan ja miesten mollaamiseen.
Eikö se ole ideaalista tasa-arvoa, että ei pönkitetä miehiä tai naisia yli toistemme?
Itse uskon, että vain parhaat ja paikkaan sopivat valitaan kyseisiin työpaikkoihin. Eikä vain sen takia, että kyseinen henkilö on nainen tai mies.
Sehän on sitä tasa-arvoa.