Tarkkuutta pienten luovutusten kanssa!

Pääomanpalautukset ja osakkeiden, sijoitusasunnon, rahasto-osuuksien ja muun sijoitusomaisuuden myyntivoitto ovat luonnolliselle henkilölle ja kuolinpesälle verovapaata (ja myyntitappio vähennyskelvoton), mikäli verovuonna luovutetun muuten verotettavan sijoitusomaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat alle 1000 euroa (Fasoúlas, Manninen & Niiranen 2012, 105; ks. TVL 45.2-3 § sen osalta, mitä ei lasketa luovutuksiksi ja TVL 48§ asiasta yleisesti).

Tämä ns. vähäisten myyntien -periaate koskee käytännössä kaikenlaisia vähäisiä luovutuksia, mutta verottaja on käytännössä suunnitellut tämän periaatteen vähentämään ennen kaikkea pienten arvopaperiluovutusten aiheuttamaa ylimääräistä työtä. Jos sijoitusomaisuuden luovutukset ovat vuodelta alle 1000 euroa (mukaan ei siis lasketa osinkotuloja!), luovutetun omaisuuden varsinaisella hankintahinnalla tai luovutusvoiton määrällä ei ole käytännössä merkitystä. Kannattaa tietysti huomioida, että mahdollisesti realisoituvan luovutusvoiton verovapautta “vastaan” on säädetty myös luovutustappion vähennyskelvottomuus (Korpela 2012, 46; ks. TVL 50.2 §).

Vuoden aikana suoritetut luovutukset ja pääomanpalautukset on syytä tietysti ilmoittaa verottajalle (siis jos välittäjäsi ei niitä ole muuten toimittanut verottajalle). Jos 1000 euron kriittinen raja kuitenkin syystä tai toisesta täyttyy, niin luovutusvoitto on kaikilta osin veronalaista pääomatuloa (ja syntyy myös tappioiden vähennysoikeus). Tällöin pitää käytännössä tarkistaa pääomanpalutuksista (mahdollisesti) jäänyt voitto ja muut luovutusvoitot, toisin sanoen tällöin on syytä varmistaa veroilmoituksen tiedot ja korjata hankintatiedot (ml. voitonhankkimiskulut) oikeiksi verottajan varsin helppokäyttöisessä verkkopalvelussa (aktivoituu käyttöön vasta myöhemmin keväällä 2013 vuoden 2012 verotietojen tarkistamista varten).

Älä siis ylitä myyntihintojen ja pääomanpalautusten osalta maagista 1000 euron rajaa, mikäli haluat nauttia “veroedusta”!

PS. Pääomanpalautuksissa on syytä kiinnittää huomiota siihen, ettei pääomanpalautus ole suurempi kuin osakkeeseen jäänyt hankintameno. Tavallista on, ettei pääomanpalautus johda veronmaksuu, mutta lopulta pääomanpalautus saattaa aiheuttaa veroseuraamuksia.

Lisätietoja verkossa:

– Nordnet Blogi: Ostaminen vaikeaa, myyminen vielä vaikeampaa (Ninni Myllyoja)
– Vero.fi: Arvopaperien luovutusvoittojen verotus – Pienet luovutukset
– Kauppalehti: 1000€ myynti verottomana (vapaamuotoista keskustelua aiheesta)

Lähteet/Kirjallisuus:

Fasoúlas, Elina & Petri Manninen & Ville Niiranen (2012). Sijoittajan verotus. Helsinki: FINVA.
Korpela, Vesa (2012). Sijoittajan verokirja. Helsinki: Verotieto.

Nämäkin kirjat saatavilla Bookplus-kirjakaupasta

 

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä.

Kuvalähde: Dave McLeanphoto on flickrCC BY-NC-SA 2.0

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.05.2016 23:09

Ei alle 1000 euroa, vaan _enintään_ 1000 euroa.