Siirry pääsisältöön

Tappiot vähennyskelpoisiksi kryptovaluuttakaupassa

Verohallinto on tähän saakka verottanut yksityishenkilöitä virtuaalivaluuttakaupassa syntyneistä tuloista, mutta tappiot ovat olleet vähennyskelvottomia. Nyt tämä epäkohta poistuu. Kun bitcoinin kurssi on laskenut merkittävästi huippulukemista, on tappioiden vähennysoikeudella entistä suurempi merkitys.

Tappiot voidaan vähentää virtuaalivaluutan ja virallisen valuutan välisissä kaupoissa

Virtuaalivaluuttojen verokohtelua ei ole säännelty laissa, vaan verotus on perustunut verohallinnon tulkintoihin ja ohjeisiin. Verohallinnon ohjeissa oli päädytty siihen, että kaupoista syntyneet tulot olivat verotettavaa pääomatuloa, mutta tappiot eivät olleet vähennyskelpoisia. Epäsymmetrinen tulkinta herätti ymmärrettävästi närää virtuaalivaluuttoihin sijoittaneiden keskuudessa.

Pitkään jatkunut epäselvyys ja epäsyymetrisyys kryptovaluuttakaupan verotuksessa poistui korkeimman hallinto-oikeuden perjantaina 29.3.2019 julkaiseman ratkaisun myötä. Ratkaisun mukaan virtuaalivaluutta tulee katsoa tuloverotuksessa ei-fyysiseksi irtaimeksi omaisuudeksi. Kun lainsäädännössä ei ole virtuaalivaluutan luovutukseen erityisiä säännöksiä, sen luovutukseen tulee soveltaa tuloverolain omaisuuden luovutusvoiton laskentaa koskevia säännöksiä.

Ratkaisussa käsiteltiin Ethereum–euro -kauppaa. Virtuaalivaluuttaa ei rinnasteta verotuksessa muuhun valuuttakauppaan.

Eri virtuaalivaluuttojen välisten vaihtojen verotus yhä epäselvää

Viime heinäkuun alussa julkaistiin verohallinnon virtuaalivaluuttojen verotusta käsittelevä ohje, jonka mukaan virtuaalivaluutan vaihtamisesta toiseen virtuaalivaluuttaan syntyy verotettavaa tuloa. Ohje muutti verohallinnoin aiempaa käytäntöä. Nyt annettu ratkaisu ei ota kantaa eri virtuaalivaluuttojen välisten vaihtojen verotukseen. Verohallinnon tiedotteen mukaan virtuaalivaluutan vaihtamista toiseen kuitenkin yhä verotettaisiin.

Selkeä ja ennustettava verokohtelu kaikkien etu

Uusien tulonhankkimismuotojen epäoikeudenmukainen ja vaikeasti ennustettava verokohtelu on epäkohta. Virtuaalivaluutasta saatujen tulojen lisäksi myös esimerkisi Airbnb-tulot ovat aiheuttaneet päänvaivaa. Verohallinnon mukaan lyhytaikainenkin asunnon vuokraaminen katkaisee kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan, joka on edellytyksenä asunnon myyntivoiton verovapaudelle.

On luonnollista, ettei sääntely pysy yhteiskunnan kehityksen mukana, mutta on varsin huono lähtökohta, että uudet tulonhankkimiskeinot asetetaan perinteisiä muotoja heikompaan asemaan.

Kryptovaluuttakaupoissa syntyneet tulot ja tappiot veroilmoitukseen

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu kryptovaluuttakauppojen verotuksesta tuli sopivasti ajoissa ennen jokakeväistä veroilmoituksen jättöaikaa.

On myös syytä muistaa, että aiempien vuosien verotukseen voi hakea oikaisua. Verovuodesta 2017 alkaen oikaisuvaatimuksen voi tehdä kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Jos oikaisuvaatimus koskee verovuosia 2013–2016, oikaisuvaatimukset voi tehdä viiden vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta.

Katja Flittner
Nuoret Osakesäästäjät
Liikuntaa ja matkailua rakastava finanssijuristi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit