Tappiokammo vaivaa sijoittajia

Nokiaan sijoittaneet ovat vaikean tehtävän edessä. Vielä vaikeamman tehtävän edessä ovat ne, jotka aloittivat Nokian ostamisen vaikkapa 20 eurolla ja ovat uskollisesti ostaneet alamäkeen mentäessä koko ajan lisää. Myydä ei uskalla ja monella usko Nokiaan ei ole enää entisensä. Mitä käyttäytymispsykologia kertoo sijoittajien riskikäyttäytymisestä?

Daniel Kahneman ja Amos Tversky tutkivat 1970-luvulta alkaenihmisten  käyttäytymistä erilaisissa riskitilanteissa. Heitä voidaan pitää uuden taloustieteen haaran, käyttäytymispsykologisen rahoitusteorian luojina. Herrat kehittivät prospektiteorian, jossa kuvataan yksilön käyttäytymistä riskitilanteissa, joissa voiton ja tappioiden mahdollisuudet vaihtuvat.

Kahnemanin ja Tverskyn klassinen koe käsitti yksinkertaisimmillaan seuraavan kysymyksen:

“Heitetään kolikkoa. Saat satasen jos tulee kruuna, mutta joudut maksamaan satasen jos tulee klaava. Lähdetkö mukaan?”

Useimmat ihmiset eivät lähteneet peliin annetuilla ehdoilla. Pelin odotusarvohan on nolla.

Seuraavaksi tutkijat lisäsivät positiivisen panoksen hintaa, ja katsoivat, missä vaiheessa koehenkilöt olisivat valmiita uhkapeliin. He havaitsivat, että positiivisen panoksen tulisi olla 250 taalaa, jolloin pelin odotusarvo olisi 75 dollaria, eli erittäin suotuisa pelaajalle.

Ihmisten tappiokammo on siis äärimmäisen voimakas. Pienten tappioiden hyväksymättömyys ohjaa sijoittajia tekemään myöhemmin kalliiksi tulevia virheitä, kuten lisäämään rajusti riskiä ostamalla aina vain lisää tappiolla olevaa yritystä siksi, että sijoitusten keskihinta saadaan alas.

Daniel Kahneman sai tutkimuksistaan talouden Nobelin palkinnon vuonna 2002. Amos Tversky kuoli vuonna 1996, juuri kun ystävysten kehittämät teoriat alkoivat saada laajempaa hyväksyntää sijoittajapiireissä.

-Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Anna27 Heinäkuu, 2011Niiiiin? Ainakin minulle jäi kirjoituksen syvin sisältö selviämättä. Mikä tässä nyt oli se pointti? Mainostaa teorian kehitellyttä kaksikkoa? Mikä nyt oli kirjoittajan mielipide,teorian perusteella, Nokian tilanteeseen? Juttu jäi hieman puolitiehen.

Iceman28 Heinäkuu, 2011Anna, kirjoituksen pointti aukeni ainakin minulle erittäin hyvin. Ihmisille tappioiden hyväksyminen on erittäin vaikeaa. Kolikon heittoon uskalletaan lähteä mukaan vain, jos 50 %:n todennäköisyydelle menettää kaikki rahansa eli suurelle riskille saadaan 50 %:n todennäköisyydellä erittäin suuri voitto. Luontaisesti ihmisille näyttää olevan tärkeämpää välttää tappioita kuin hankkia voittoja.

Sijoittamisessa tappio realisoituu vasta silloin, jos osakkeet myydään tappiolla. Sijoittajille vaikuttaa olevan vaikeaa myöntää virhesijoituksensa, vaikka se voisi joskus olla järkevää. Kyseessä on sama ilmiö tappion pelkäämisestä kuin kolikon heitossa. Jos kurssi laskee, sijoittajilla on taipumus ostaa sitä halvemmalla lisää alentaen keskihintaa ja toivoen osakkeen vielä joskus nousevan . Näin sijoittaja kuvittelee välttyvänsä tappioilta. Tällä strategialla on taipumus epäonnistua, jos osakkeen arvon heikkeneminen johtuu itse yhtiöstä eikä vallitsevasta markkinatilanteesta. Nousumarkkinassa nousevia yhtiöitä myyvän ja laskevia yhtiöitä ostavien sijoittajien sijoitussalkulle käy lopulta niin, että hyvät yhtiöt on myyty ja salkun pohjalla on ainoastaan huonoja yhtiöitä.

Nokia käy erittäin hyvänä esimerkkinä yhtiöstä, jonka tilanne on muuttunut ja vika on nimenomaan yhtiössä eikä vallitsevassa markkinatilanteessa. 20 euron kurssilla Nokia oli vielä ylivoimainen markkinajohtaja. Nyt 4 euron kurssilla Nokia yhtiönä on pudonnut kilpailijoiden kyydistä, ja Nokialta puuttuu kilpailukykyiset tuotteet eikä sellaisia ole edes näköpiirissä. Tappiota pelkäävä sijoittaja ostaa tasaisin väliajoin aina vain lisää, jotta ostosten keskihinta laskisi. Ei kuitenkaan ole mitään takeita siitä, että Nokian suuruuden päivät palaisivat, ja tällä hetkellä Nokia on huono yhtiö. Monet sijoittajat ovat tankanneet Nokiaa taukoamatta, vaikka sijoittamalla hyviin yhtiöihin ja nouseviin kursseihin tulos olisi ollut parempi.

Average down -sijoitusstrategia voi olla menestyksekäs, jos sitä toteutetaan laskevassa markkinatilanteessa hyviin yhtiöihin, kun yleisen paniikin vuoksi kaikkien osakkeiden kurssit laskevat. Tällöin syynä toistuviin ostoihin laskeviin kurssseihin ei ole pelko tappiosta, vaan vastavirtaan kulkeminen yleisen pelon aiheuttamaan laumakäyttäytymiseen nähden. Silloin tulee ostaneeksi halvalla, ja joskus tulevaisuudessa todennäköisesti pääsee myymään kalliimmalla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit