“Tap the Source!” – Loputon tutkimusmatka ETF-maailmankaikkeuden uumeniin

Ernst & Youngin vastikään julkaiseman Euroopan ETF-markkinoita kartoittaneen tutkimusraportin mukaan yksi asia on laajassa mittakaivassa aivan varmaa: ETF-tuotteiden valikoima laajenee jatkossakin, eikä loppua näy. ETF-toimialan kovenevalla kilpailulla ja tuoteinnovoinnilla on lukuisia myönteisiä vaikutuksia piensijoittajallekin, mutta samaan aikaan tuotevalikoimasta voi olla entistä vaikeampi löytää juuri itselleen sopivimmat (tai mielenkiintoisimmat) tuotteet. Jo nyt on täysin oikeutettua sanoa, että ETF:t ovat jo vakiinnuttaneet asemansa eräänä (aktiivisen) varainhoidon perustyökaluna. Oli sijoittaja varainhoidon asiakas tai ei, niin entistä useampi haluaa ymmärtää osake- ja rahastosalkkunsa toiminnan peruslähtökohdat. ETF:t ovat yksinkertaisuutensa, helppotajuisuutensa ja suhteellisen läpinäkyvän kulurakenteensa vuoksi parhaita sijoitustuotteita juuri niille, jotka haluat sijoittaa kustannustietoisesti.

Olen rakentanut oman salkkuni “kovan perusytimen” pääasiassa varsin edullisista (hallinnointikulut n. 0,04 – 0,35 % p.a.) eurooppalaisista ja amerikkalaisista perustylsistä ETF-tuotteista. Nämä tuotteet käytännössä kattavat kaikki mielestäni “järkevät” omaisuusluokat riittävässä laajuudessa aina amerikkalaisosakkeista yrityslainoihin (suhde on tällä hetkellä n. 85 % osakkeissa, indeksirahastoissa ja ETF:ssä / 15 %”muuta”, sis. jvk:t, vaihtoehtoiset sijoitukset ja kassa / 0 – 5 % aktiivisia rahastoja). Olen pyrkinyt noudattamaan kokonaisallokaation näkökulmasta varsin hyväksi todettua perusmallia, muta olen täydentänyt salkkuani ainakin hetkellisesti joillakin hieman erikoisemmilla ETF-tuotteilla (tällä hetkellä: alhaisen volatiliteetin US-osake-ETF ja “korkeaosinko”-ETF).

ETF-tuotteiden määrä aiheuttaa omat haasteensa niille sijoittajille, jotka haluavat etsiä ja tutkia ETF:nsä omatoimisesti. Järkevä sijoitustoiminta lähtee liikkeelle (a) kokonaistilanteen (riski, aikahorisontti, oma taloustilanne ja tietämys/osaaminen, tavoitteet/unelmat) ja (b) “sijoitusprofiilin” (sijoituspersoonallisuus/-profiili, -suunnitelma ja -filosofia) tunnistamisesta (riskinkaihtaja <> riskinottaja), joiden varaan kaiken tuottavan sijoittamisen pitää lopulta rakentua. Aaron Kaartinen ja Petre Pomell ovat korostaneet omassa ETF-kirjassaan ETF:ien olevan ennen kaikkea edulliseksi osoittautunut hajautustyökalu, joten niillä ei ole sinänsä mitään itseisarvollista tarkoitusta sijoittajille oikeastaan missään muussa mielessä.

Mutta mistä tietynlaisia ETF:iä etsivän sijoittajan sitten kannattaa aloittaa tutkimusmatkansa? Mistä löytää helposti iso määrä itseään kiinnostavia ETF:iä tarkempia tutkimuksia varten?

Netti on nykyään täynnä hyviä ja yksinkertaisia mekaanisia ETF-valitsimia ja -tutkimustyökaluja, joilla hieman pidemmälle edenneen aloittelijankin on pääsääntöisesti erittäin helppo etsiä itseään kiinnostavia ETF-tuotteita. Lisäksi tarjolla on lukemattomia erilaatuisia ETF:iin keskittyneitä vertailu-, kuvaaja-, uutis- laskenta- ja mallisalkkupalveluita, joista on tehty myös pieniotoksisia (mutta kattavia) vertailuja.

Tällä hetkellä käytän ylivoimaisesti eniten Morningstarin laajaa ja maksutonta työkaluvalikoimaa, jota pidän ehdottoman parhaana kaikista. Morningstarin palvelusta löytyvät setkä noteeraamattomat että noteeratut sijoitusrahastotuotteet, joiten alfanmetsästäjillekin on vertailu- ja etsintätyökaluja tarjolla. Morningstarin työkaluvalikoiman lisäksi olen sattumusten kautta päätynyt käyttämään myös vastaavanlaisia ETF-“vertailusivustoja”. Olen koonnut käyttöösi lyhyen listan joistakin hyviksi kokemistani ETF-valitsimista, -tietokannoista ja -tutkimustyökaluista. Näiden lisäksi pikahakuun soveltuu hyvin myös Nordnetin ETF-tori. Näillä pääset toivottavasti alkuun tielläsi joko kohti ensimmäistä ETF-sijoitusta tai tietynlaisia ETF-tuotteita. Lisäksi mukana on myös joitakin hyviä tietolähteitä ETF:stä ja passsiivisesta indeksisijoittamisesta laajemmin kiinnostuneille.

En siis tässä yhteydessä tarkastele kuitenkaan tietylle sijoittajalle “sopivanETF:n valintaa, koska se vaatisi jo selvästi laajemman ja yksityiskohtaisen pohdinnan. Nostan kuitenkin tämänkin asian joskus tulevaisuudessa esille ja tarjoan käyttöön joitakin netissä ja kirjallisuudessa esitettyjä heuristiikkoja ja muita päätöskriteereitä sopivinta ETF:ää valittaessa (esim. mihin “tunnuslukuihin” on erityisesti syytä kiinnittää huomiota, miten ETF-etsintää kannattaa jatkaa mekaanisen prosessoinnin jälkeen ja mistä/mistä/milloin itselleen sopivimmaksi havaitsemasi ETF-tuote on ehkä järkevintä hankkia). ETF:n valintaan liittyviä kysymyksiä on käsitelty (hieman) suppeasti myös muun muassa Kaartisen ja Pomellin vuonna 2012 julkaisemassa ETF-sijoittamista käsittelevässä kirjassa.

Bloomberg – ETF Screener

 • Hyvää: helppokäyttöinen, etsintäparametrien säätäminen ja muuttaminhelppoa, laajat taustatiedot ja vertailumahdollisuudet, selkeät tulosesittelyt, toimii ilman sen suurempaa lagia
 • Huonoa: osassa tuotekohtaisista esittelyistä ja avainluvuista on puutteita

Arvosana: 9½/10

WSJ – ETF Screener

 • Hyvää: laajat ja muita keskimäärin eksoottisemmat etsintäparametrit, yksittäisten ETF:ien tietojen lukeminen on helppoa, hieman hankalakäyttöinen
 • Huonoa: ETF:ien etsintä ei ole yhtä helppoa kuin Bloombergin ja Reutersin palvelussa, alustava tulosesitys on varsin suppea ja jatkoetsintä vaatii omatoimisuutta (tietoa!)

Arvosana: 9-/10

ETF Screen – ETF Screener

 • Hyvää: sopii paremmin “tutkijasielulle” kuin aidolle etsijälle, käyttöliittymässä puutteita, hyvät grafiikat, mielenkiintoinen ETF-trenditutka, teknisen analyysin alkeellisia peruspalikoita löytyy
 • Huonoa: epätäydellisiä tietoja, ei riittävää kokonaiskuvaa, epäintuitiivinen käyttöliittymä

Arvosana: 6½/10

Reuters.com – Fund & ETF Screener

 • Hyvää: kattaa lähes 24 000 sijoitusrahastoa, etsinnän looginen etenemisjärjestys, valmiita etsintää helpottavia työkaluja (mm. karttahaku), etsintäparametrit on helppo säätää kohdilleen “etsintäavaruuden” pienentyessä ja rajoittuessa (filtteröinti toimii kuin unelma, parametrejä voi helposti muuttaa), tuotetietoa runsaasti (välilehtien taidokas ja järkevä käyttö), erinomainen grafiikka, monipuoliset vertailutyökalut
 • Huonoa: voi tuntua hieman raskaalta ja vanhahtavalta, käyttö vaatii harjoittelua, tunnusluvut voisi tarkemmin avata

Arvosana: 10-/10

NASDAQ – ETF Screener

 • Hyvää: todella suppeaan etsintään sopiva, vertailu on integroitu samaan “peruspakettiin”, nousijat/laskijat-listaus
 • Huonoa: erään pörssin tarjoama työkalu, joten ei välttämättä täytä vaativan sijoittajan tarpeita ja vaatimuksia

Arvosana: 6/10

ETFdb (screener) + XTF + IndexUniverse (ETF Finder)

 • Hyvää: lyömätön tehokolmikko ETF-maailmankaikkeuteen vasta tutustuvalle ja jo siellä elävälle, tarjolla on mittava määrä tietoa ja erilaisia työkaluja mihin tahansa ETF-sijoittajan tarpeeseen
 • Huonoa: kaikki on täydellistä, mutta omatoimisen etsijän pitää olla itse hereillä ja osata hyödyntää näiden kolmen sivuston erittäin laajaa ja monipuolista palvelutarjontaa

Arvosana: 10+/10

Suositeltavaa lisälukemista:

– Michael Johnston (ETFdb): Top 50 Free Online ETF Tools (Pakollista luettavaa jokaisella, joka etsii itselleen sopivia ETF-työkaluja!)

Kuvalähde: Thomas Hawk / Foter.com / CC BY-NC

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.09.2014 13:57

Nykyään löytyy hyvä ja helppokäyttöinen myös Suomesta sijoittaja.fi:stä (tosin pienen käyttömaksun takana). Esim. tuottotasoja korko-etf:stä löytyy tosi näppärästi ja paljon muutakin hyödyllistä.