Talvivaaran Q3 sujunut odotusten mukaisesti?

Olen viime viikolla odottanut tuleeko Talvivaaralta tulosvaroitusta vai ei. Asia on kiinnostanut minua poikkeuksellisen paljon, sillä kuluvan vuoden H2 on Talvivaaran kannalta pitkälti ”make it or break it” case. Mikäli yhtiö ei onnistu vakiinnuttamaan tuotantoaan järkevälle tasolle, uhkaa yhtiö ajautua kassakriisiin joka todennäköisesti laimentaisi nykyistä omistustani huomattavasti.

Talvivaaran kanssa on viimeisen 1v aikana saanut tottua jatkuvaan tulosvaroitusten virtaan. Yhtiö on varoittanut jokaisella kvartaalilla viimeisen vuoden aikana ja ajallisesti ne ovat menneet seuraavasti:

3.7 Tuotantopäivitys / Tulosvaroitus Q2’12

19.4 Tuotantopäivitys / Tulosvaroitus Q1’12

3.1 Tuotantopäivitys / Tulosvaroitus Q4’11

7.10 Tuotantopäivitys / Tulosvaroitus Q3’11

Kuten huomataan varoitukset on annettu käytännössä kvartaalin ensimmäisellä viikolla, pois lukien Q1’12 joka annettiin hyvin myöhään. Tässä päivityksessä ei kuitenkaan laskettu koko vuoden ohjeistusta vaan kyseessä oli vain ennakkotietoja surkeasta Q1 tuloksesta. Näin ollen tämä ei teknisesti ollut varoitus, eikä sitä tarvinnut antaa heti.

Pidän Talvivaaran Q3 varoitusta hyvin hyvin epätodennäköisenä, sillä nyt Q3 loppumisesta on jo yli viikko. Yhtiö tietää omat tuotantolukunsa päivätarkkuudella ja näin ollen varoituksen antaminen ensi viikolla olisi hyvin erikoista ja näkemykseni mukaan se rikkoisi lakia tiedotusvelvollisuuden osalta. Yhtiö on toki ennenkin tehnyt karmeita virheitä tiedottamisessaan joka on ollut omiaan murentamaan luottamusta yhtiötä ja sen johtoa kohtaan. Pidän kuitenkin epätodennäköisenä tiedonantovelvoitteen rikkomista.

Talvivaaran H1 tuotanto oli aneemiset 6600 tonnia. Jotta koko vuoden ohjeistukseen päästään pitäisi loppuvuonna saavuttaa 10500 tonnin tuotanto. Oma veikkaukseni on, että Q3 tuotanto tulee olemaan 4500-5500 tonnin välissä. Tämä taso olisi yhtiön kannalta hyvä asia, sillä se olisi todennäköisesti all time high taso ja se samalla helpottaisi yhtiön nykyistä kassatilannetta. Tätä tasoa voidaan pitää hyvänä myös siltä kantilta, että kesä ja syksy on ollut hyvin sateinen ja näin ollen liuotuspitoisuus on luultavasti kärsinyt tästä jonkin verran. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että metallitehtaan käyttöaste on ollut hyvä ja läpivirtausmäärät ovat kehittyneet odotuksien mukaisesti.

Mikäli yhtiö kertoo Q3 raportissaan seuraavia asioita, uskon osakekurssin reagoivan voimakkaasti ylöspäin (vrt. Q4’11):

-Tuotanto ~5000 tonnia tai enemmän

-Metallitehtaan käyttöaste pysynyt korkeana jatkuvasti

-Läpivirtaus määriä pystytty nostamaan +1500m3/h tasolle

-Q4 lähtenyt käyntiin odotuksien mukaisesti

Tämä kaikki nostaisi markkinoiden luottamusta yhtiötä ja sen johtoa kohtaan (joka on tällä hetkellä pohjamudissa), pienentäisi riskipreemioita (kassakriisin riski madaltuu) ja nostaisi markkinoiden uskoa yhtiön kykyyn tasaisen tuotannon suhteen. Mikäli yhtiö kykenee saavuttamaan Q2 aikana asetetut tavoiteet (läpivirtaus 1800m3/h ja 6250 tonnin kvartaalituotanto) loppuvuoden aikana, antaisi tämä Talvivaaralle ja sen osakkeenomistajille huomattavasti enemmän tilaa hengittää.

Loppuvuoden osalta yhtiöllä on myös pöydällä lupa-asiat (ympäristö ja tuotantolaajennus), joista päätöksen pitäisi tulla vielä tämän vuoden puolella. Pidän edelleen todennäköisenä, että luvat myönnetään, mutta samalla uskon, että niihin tulee liittymään jatkuvia päästöarvojen parantumiseen liittyviä rajoitteita.

Oma positioni:

Omassa positiossani ei ole tapahtunut yhtiön osalta muutoksia, enkä tule niitä juuri nyt tekemään. Ohessa vielä perustelut edellisestä kirjoituksestani:

”Itse olen Talvivaaran kanssa ollut odottavalla kannalla. Ostin osaketta viime vuoden lokakuussa CMD:n tienoilla merkittävän romahduksen yhteydessä. Tämän jälkeen olin odottavalla kannalla läpi vuodenvaihteen ja olen ostanut hieman lisää loppukeväästä. En tällä hetkellä ole kiinnostunut kasvattamaan positiotani kolmesta syystä:

1)      positioni on jo melko suuri, jopa turhan suuri kun otetaan huomioon yhtiön riskiprofiili. Keskihintani on jonkin verran alle 3e. Keskihinnan alentaminen toki houkuttaisi johtuen yhtiön potentiaalista, mutta tunnistan yhtiöön liittyvät riskit ja position koko rajoittaa lisäostoja. Jos osake olisi keskihinnassani olisi Talvivaara salkkuni neljänneksi suurin sijoitus (lähes tasoissa kolmanneksi suurimman Wal-Martin kanssa).

2)      Tunnistan yhtiöön liittyvät riskit. Rahoituskriisin riski on todellinen jos yhtiö ei onnistu ramp-upissaan H2 aikana. Tämä tarkoittaisi merkittävää diludaatiota vanhoille omistajille. Ympäristöriskejä pidän melko rajallisina, mutta valtio voi olla arvaamaton.

3) Käteispositioni on tällä hetkellä melko rajallinen, enkä ole halukas allokoimaan varoja muista osakkeista Talvivaaraan.”

Olen käsitellyt Talvivaaraa ja sen potentiaalia tarkemmin kirjoituksessani (https://www.nordnet.fi/blogi/kommentteja-talvivaarasta/). Kirjoitan yhtiöstä seuraavan kerran Q3 jälkeen, kun tiedämme tarkemmin miten Q3 on sujunut ja minkälaiset näkymät yhtiö tarjoaa Q4:lle.

Omistan osakkeita Talvivaarassa

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

Roger15 Lokakuu, 2012

No tulihan se sieltä. Sadetta pidellyt, mikä näköjään pitää yritysjohdonkin liuokset laimeina, ja sinne taitavat valua lähistön järvien syvänteisiin vielä yritykseen uskoneen sijoittajan tuotto-odotuksetkin.

herkkunakki15 Lokakuu, 2012Mitäs nyt sitten?

Onks toi Talvivaara seuraava wincapita?

jerppa15 Lokakuu, 2012Voisit kertoa, että miten mahdollinen osakeanti vaikuttaa varallisuuteen jne.

Lehto16 Lokakuu, 2012Talvivaaran tuotantoluvut kolmen viime vuoden ajalta.

2012 Q3 – 4,030 t (syynä runsaat sateet)
2012 Q2 – 3,194 t (syynä runsaat sateet)
2012 Q1 – 3,374 t (uusi vedenpuhdistusjärjestelmä)

2011 Q4 – 4,769 t
2011 Q3 – 3,153 t (rikkivetykehittimen ongelmat)
2011 Q2 – 3,951 t (huoltoseisokki)
2011 Q1 – 4,215 t (huoltoseisokki)

2010 Q4 – 3,831 t
2010 Q3 – 3,211 t
2010 Q2 – 2,729 t
2010 Q1 – 0,628 t (rikkivetykehittimen ongelmat

Talvivaaran tuotantomaksimi näyttää tällä hetkellä olevan noin 5 000 tonnia nikkeliä vuosineljänneksellä ja siten 20 000 tonnia vuodessa. Prosessi on kuitenkin äärimmäisen herkkä, ja tuotanto laskee heti muun kuin optimaalisen sään, huoltoseisokkien, laitevikojen ja sen sellaisten vuoksi. Koska säät tuskin pysyvät minään vuonna optimaalisina läpi vuoden ja laitteita on uusittava/huollettava, on nykyprosessissa realistinen vuosituotto noin 15 000 tonnia nikkeliä vuodessa. Viime vuonna tämä ylitettiin niukasti, tänä vuonna taas jäädään alle.

Talvivaaran kurssilasku oli varsin kevyt siihen nähden, että tuotantopäivityksessä kerrottiin kesäsateiden pilaavan myös Q4:n tuotannon. 5 000 tonnin neljännestuotantoa päästään siis edes teoriassa yrittämään vasta ensi vuonna. Nykyisillä nikkelin hinnoilla tosin 5 000 tonnin neljännestuotantokin tuottaa tappiota.

Talvivaaralla on edessä synkkä tie ja sen osakkeenomistajilla vielä synkempi.

lurppis16 Lokakuu, 2012Olisi mielenkiintoista lukea päivitystä HP:n ja vestas windin tilanteesta. Ootko pitänyt positiot ennallaan edellä mainituissa yhtiöissä?

One Up on OMXH16 Lokakuu, 2012Roger,

Jatketaan keskustelua uudessa blogikirjoituksessa (julkaisen tämän illan aikana).

One Up on OMXH16 Lokakuu, 2012jerppa,

En ymmärrä kysymystä?

One Up on OMXH16 Lokakuu, 2012Lehto,

Itse tuotantolukujen historiallinen tarkastelu ei mielestäni ole kovin mielekästä, vaan prosessi kannattaa ennemminkin purkaa osiin. Tämä sen takia, että tiettyjä prosessin osia on paranneltu ja pullonkauloja poistettu.

Jos oletetaan pitoisuuden olevan 2g/l, läpivirtaus 1500, seisokkeja 2kk/vuodessa saadaan tuotannoksi 22000 tonnia.

20000 tonnin tuotannolla EBIT on noin -60 mEUR ja rahavirta noin -40 mEUR (oletuksena nykyinen nikkelin hinta ja eur/usd kurssi).

250000 tuotannolla EBIT -15 mEUR ja rahavirta nollan tuntumassa.

Jatketaan keskustelua uudessa blogissa.

One Up on OMXH16 Lokakuu, 2012lurppis,

Pyrin kirjoittamaan näistä kun ehdin.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit