Siirry pääsisältöön

Talvivaaran kaivostoiminta jatkuu, pörssiyhtiön taival ei

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaiseman tiedotteen mukaan, Talvivaaran kaivostoiminnalle on löytynyt ostajaehdokas pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisors LLP muodossa. Jos ehdollistettu kauppa toteutuu, kaivostoiminta siirtyy vastaperustettavaan uuteen yhtiöön. Pörssiyhtiö Talvivaaran osalta peli on nyt pelattu. Kun konkurssista tulee virallinen, sijoittaja voi vielä hyödyntää realisoituneet tappiot verotuksessa.

Adleyn oston toteutuessa, emo-yhtiöllä ei ole edellytyksiä jatkaa toimintaa ja se haettaneen konkurssiin. Se on ikävä mutta tarpeellinen muistutus pörssisijoittamisen riskeistä, ja hajautuksen merkityksestä. Vapaavuoren masinoima ratkaisu vaikuttaa uskottavalta yhdistelmältä yksityistä rahaa ja valtion osuutta (85/15).

Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä on vasta suunnitelma. Pekka Perä selvitysmiehineen saattaa vielä tulla esittämään vaihtoehtoaan nyt vaalien alla kymmenien tuhansien sijoittajien pelastamiseksi. Piensijoittajan lohtuna on, että emoyhtiön konkurssi realisoisi luovutustappion, ja nyt pörssin ollessa monivuotisissa huipuissaan todennäköisesti myös luovutusvoittoja on mahdollista kotiuttaa salkusta.

Ympäristön ja työpaikkojen säilymisen kannalta uutinen on joka tapauksessa hyvä asia. Kaupan toteutuessa, ostaja ja valtio sijoittavat yhteensä 200 miljoonaa euroa kaivostoimintaan. Mikäli mahdollisten ympäristövaikutusten syyt ovat peräisin vanhasta toiminnasta, niistä vastaa ensisijaisesti valtio.

Pörssiyhtiö Talvivaaran pitää jo huomenna toimittaa Espoon käräjäoikeuteen väliaikadokumentti saneerauksesta, joten virallinen konkurssi voi tulla jo huomenna.

 

Lue aiheesta lisää: Talvivaara-osakkeen lotto-arvo on nyt nolla, Talvivaaran konkurssi on paitsi vanhan loppu, mahdollinen uuden alku, Talvivaaran oppi: kun riskit toteutuvat, hajauttamisesta on hyötyä

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.03.2015 19:15

“Se on ikävä mutta tarpeellinen muistutus pörssisijoittamisen riskeistä, ja hajautuksen merkityksestä.” Tämän takia juuri ei kannata hajauttaa jos ei ymmärrä mihin on sijoittamassa. Sama kun menisit joka yö eri naisen kanssa sänkyyn eikä ikinä oppisi tuntemaan heistä ketään kunnolla. Tuotto-hajautus suhteet olisivat maksimisaankin 20 osaketta ei yhtään tämän yli muuten et pysty seuramaan sijoituksiasi riittävän tarkasti ja tuotot vastaavat jo markkinatuottoja eli olisi halvempaa ostaa indeksirahastoja kuten useimman olisikin järkevä tehdä. Voinkin kysyä itseltäni miksi en sijoita indeksiin jos se kerran on paljon vähempi riskitä? – Koska indeksi sisältää myös näitä talvivaara yhtiöitä jotka tipputtavat salkkuni tuottoa. Miksi uskon, että… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
12.03.2015 14:39

Kirjoituksesta: “Myös ympäristövaikutuksista mahdollisesti syntyvät kulut jaetaan omistusosuuksien mukaisesti ostajan ja valtion välillä.”

Tämä ei Helsingin Sanomien artikkelin valossa pidä paikkaansa:

“Valtion Terrafame on myös sitoutunut kantamaan suuremman osan vanhoista ympäristöriskeistä.”

http://www.hs.fi/talous/a1426127957465

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.03.2015 15:57

Olet oikeassa, TEM:in tiedotteen mukaan “Järjestelyn osana Terrafame jakaa kaivokseen liittyvät aiemmat ympäristövastuuriskit Audleyn ja Terrafamen kaupallisin perustein sopimien vastuunjakoperiaatteiden mukaisesti”, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa, että valtio kantaa aiemmasta toiminnasta mahdollisesti toteutuvat ympäristöriskit.

Nimetön
Nimetön
12.03.2015 14:20

Vapaavuori on Perä-vihassaan heittämässä valtion (Solidium) ja osakkeenomistajien rahat tunkiolle. Kokoomus, tämä muistetaan!