Siirry pääsisältöön

Talvivaara-osakkeen lotto-arvo on nyt nolla

Mediassa spekuloidaan, että Talvivaaran osakkeesta saattaisi sittenkin saada jotain, mikäli jostain löytyisi sopiva ostaja Talvivaara Sotkamon liiketoiminnalle. Talvivaara konsernilla on kuitenkin velkaa 1 138 miljoonaa euroa josta 482 pörssilistatussa emossa. Toiminnan jatkuessa valtio vaatinee, että uuden omistajan olisi lisäksi sitouduttava kattamaan ympäristöhaitoista syntyvät, satojen miljoonien eurojen kulut.

Mikäli Talvivaara Sotkamon liiketoiminta myydään ulkopuoliselle, konkurssipesä tuskin saa liiketoiminnan myynnistä sellaisen määrän euroja, joka toisi pörssiyhtiö Talvivaaralle summan, joka kattaisi myös sen velat ja jättäisi vielä jotain osakkeenomistajien jaettavaksi.

Paras vaihtoehto liennee Pekka Perän tavoitte saada emo rahoitettua ostaakseen Sotkamon liiketoimen uuteen tyttäreen. Siinäkin tapauksessa nykyiset osake-omistukset kuitenkin vesittynevät arvottomiksi.

Konkurssi

Yrityksen ajautuessa toimivasta yrityksestä, mahdollisen saneerauksen jälkeen selvitystilaan, eli käräjäoikeuden päättämään konkurssiin*, yhtiön omistajilta ja johdolta loppuu toimintavalta, joka välittömästi siirtyy konkurssipesänhoitajalle. Näin on käynyt Talvivaara konsernin varsinaiselle kaivosyhtiölle, Talvivaara Sotkamolle.

Konkurssipesänhoitajan kaksi tehtävää

Konkurssipesänhoitajalla on kaksi tehtävää: 1) maksimoida konkurssipesän realisoitava markkina-arvo ja 2) selvittää eri sidosryhmien nokkimisjärjestys konkurssipesässä oleviin, aivan liian pieniin varoihin.

Pesänhoitaja pyrkii maksimoimaan konkurssipesän myynti-arvon keinolla millä hyvänsä. Käytännössä tämä tarkoittaa liiketoiminnan tai sen käytössä olevien omaisuuserien myyntiä, osissa tai kokonaan.

Parhaimmassa tapauksessa toimivalle liiketoiminalle (”going concern”) löytyy ostaja. Sellaisesta saa parhaimman hinnan. Pahimmassa tapauksessa yritys myydään osissa kuormureineen, lapioineen kaikkineen.

Konkurssipesän varojenjako

Myynnistä saadut varat menevät konkurssipesään, jossa ne jaetaan asianomaisten kesken. Asianomaisia ovat kaikki, joilla on saatavia konkurssiin menneeltä yhtiöltä, kuten esimerkiksi yritystä rahoittaneet osapuolet (alihankkijat, velkojat ja osakkeenomistajat).

Konkurssissa osakkeenomistajat (eli Talvivaara Sotkamon tapauksessa lähinnä pörssiyhtiö Talvivaara) pääsevät apajille viimeisinä, velkojien jälkeen. Velkojien nokkimisjärjestystä sanelee muun muassa velkakirjoissa listatut ehdot. Järjestys on merkityksellinen, koska konkurssipesästä ei tavallisesti riitä jaettavaa edes kaikille velkojille.

Yleensä vain kaikista vakuudellisimpien lainojen (”senior loan”) omistajat saavat osan saatavistaan takaisin. Muut, kuten alihankkijat, sähköyhtiöt ja palkansaajat, osakeomistajista puhumattakaan, eivät saa mitään.

Vaikka Talvivaara Sotkamon 1 308 miljoonan lainoista 652 on emolle, Sotkamon liiketoiminnan myyntihinnan on ylitettävä 820 miljoonaa euroa ennen kuin myös pörssiyhtiön 482 miljoonan lainat on maksettu ja osakkeenomistajat saisivat jotain.

Velkojat avainasemassa

Pörssiyhtiö Talvivaaran ollessa vielä saneerauksessa on sinänsä mahdollista, että sen velkojat keskenään sopivat merkittävistä saatavien leikkauksista. Uusi osakepääoma vaatii usein velkojilta rajuja leikkauksia. Joskus velkojat saattavat jopa ryhtyä rahoittamaan yritystä uusilla lainoilla, jos he näin saavat osan vanhoista saatavistaan pelastettua.

Velkojat eivät kuitenkaan hyvää hyvyyttään leikkaa omia saataviaan, jotta vanhat osakkeenomistajat saisivat jotain.

Pekka Perän oljenkorsi

Pekka Perän puheet emoyhtiön pelastamisesta, joka samalla tarkoittaisi nykyisten velkojen osittaista säilymistä, on kunniallista, mutta kalliimpaa kuin teollisen kiplailijan ”rusinat pullasta” -vaihtoehto.

Mikäli ulkopuolinen osapuoli ostaa pelkän liiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä vasta perustettavaan uuteen yhtiöön, ostaja joutunee sitoutumaan ympäristövaikutusten hoitoon ja maksamaan jotain itse liiketoiminnasta.

Talvivaaran pelastusoperaatio pörssiyhtiön kautta, vaatisi edellisen lisäksi vielä emonkin velkojen ratkaisemista 481,9 miljoonan euron edestä. Vanhat rahoittajat saattavat mahdollisesti tähän ryhtyä, uusi teollinen ostaja ei.

Ostajan markkina

Siinäkin tapauksessa, että Talvivaaran pörssiyhtiö saa uutta pääomaa ja ostaa Sotkamon liiketoiminnan uuteen tyttäreen, vanhojen osakkeenomistajien osuus yhtiöstä vesittyy, koska uusi pääoma haluaa luonnollisesti yhtiöstä syntyvän hyödyn itselleen.

Mikäli ostajaksi osoittautuu pörssiyhtiö Talvivaara, yhtiö voi taas olla mielenkiitoinen sijoituskohde. Nykyistä Talvivaara-osakketta se ei kuitenkaan liuoksesta nosta.

 

HUOM! Alkuperäistä tekstiä on päivitetty 1.12.2014.

*Tavallisen konkurssin lisäksi on myös olemassa niin sanottu julkisselvitys. Siinä valtio varmistaa toiminnan jatkumisen, sitoutumalla kattamaan jatkamisesta syntyvät kulut, joita pesän varat eivät riitä kattamaan. Liiketoiminnan jatkaminen voi olla yhteiskunnallisesti tärkeää, esimerkiksi ympäristövahinkojen minimoimiseksi kuten nyt Talvivaaran tapauksessa.

Talvivaaran konkurssipesänhoitaja on tänään (28.11.2014) Espoon käräjäoikeudelle esittänyt, että Talvivaaran konkurssista tehdään julkisselvitys. Syy on muun muassa se, että konkurssipesään kuuluvalla kaivosalueella on varastoituna miljoonia kuutiometrejä jätevesiä. Ympäristöturvallisuuden kannalta välttämättömät kulut ylittävät konkurssipesän tulot usealla miljoonalla eurolla kuukausittain.

** Talvivaaran tapauksessa merkittävä asia on myös se, että sen toimintaa jatketaan valtion voimin vielä pitkään. Näin Talvivaaran suoraan sekä välillisesti työllistämästä noin 1500 työntekijästä noin puolelle riittää töitä vielä vuosiksi.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.12.2014 12:52

“Talvivaara konsernilla on kuitenkin velkaa 1 138 miljardia euroa josta 481,9 pörssilistatussa emossa.”

Ettei vaan ois menny miljoonat ja miljardit sekaisin? Noh, eihän siinä ole kuin 1000-kertainen ero. Mitä pienestä… 😉

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.12.2014 12:54

Vertailun vuoksi: Suomen valtiolla on nyt noin 100 miljardia euroa lainaa….

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.12.2014 16:24

No menihän ne, kiitos, nyt korjattu ja päivitetty

Nimetön
Nimetön
29.11.2014 21:00

Kumpi lähtee vaikeuksiin joutuneesta osakeyhtiöstä ensin velkoja vai osakkeenomistaja? ,talvivaara on siitä poikkeuksellinen että velkojille ei tule jäämään mitään sen sijaan vanhalle omistukselle tulee myös arvoa jos ja kun nykyiset osakkaat ovat valmiita lisäpanostukseen yhdessä valtion ja tulevan teollisen pääomistajan kanssa,paasilta on arviossaan jäänyt poliittisen tulokulman huomiotta jättäminen

Nimetön
Nimetön
29.11.2014 12:56

On pakko kommentoida Martin Paasin kirjoitusta ! Missä on paljon huudettu “isänmaallisuus”. Näyttää siltä, että se joka eniten “osaa” mollata,-löytää negatiivista ja osin väärään tietoon perustuvaa on Talvivaaran “suurin”asiantuntija. Tässä muutama perusfakta Talvivaarasta joihin haluaisin vastauksen: 1 Paljonko Talvivaara +työntekijät +yrittäjät ovat maksanut veroja Valtiolle ja lähikunnille vuosina 2007-2014 ? 2 Paljonko Kainuun alueen palveluyrittäjät ovat saaneet tuloja Talvivaaran/yrittäjien/työntekijöiden palkoista/tuloista 2007-2014 ? 3 Paljonko Kainuun alueen työttömyys (ilman Talvivaaraa) olisi maksanut yhteiskunnalle ? 4 Paljonko ne raaka-aineet joita Talvivaara on myynyt vuosina 2007-2014, olisivat maksaneet jos ne olisi tuotu ulkomailta ? 5 Paljonko Talvivaaran kaivosalueella + lähialueella olevat luonnonvarat on… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.11.2014 23:13

Millä perusteella sinun kansanliikkeesi onnistuisi siinä, missä Talvivaara epäonnistui katastrofaalisen surkeasti?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.12.2014 16:31

Kiitos palautteesta Paavo. Minustakin olisi mukavaa jos Talvivaara saataisiin pelastettua ja ongelmat kaikkien osapuolten osalta kuntoon. Samalla olen pitkälti sitä mieltä, että tarvitsisimme lisää yrittäjiä tähän maahan. Varsinkin yrittäjien epäonnistumiset mutta myös onnistumiset pitäisi olla sallittuja.

Tässä kirjoituksessa olen kuitenkin puhtaasti keskittynyt todennäköisyyteen, että nyky-osakkeelle palautuisi jonkinlainen arvo. Siihen en usko yllämainituista syistä.