Siirry pääsisältöön

Taloustiedettä yritysjohdolle

Suomeksi on toistaiseksi ollut valitettavan vähän tarjolla yritysjohdolle suunnattuja taloustieteen perusteoksia, mutta Ari Hyytinen ja Mika Maliranta ovat pyrkineet uudella, viime vuonna ilmestyneellä (pääsykoe)kirjallaan Yritysjohdon taloustiede: Yritykset taloudessa ja taloustieteessä korjaamaan tämän puutteen. Yritysjohdon taloustiede -kirja on kirjoittajien mukaan suunnattu erityisesti “yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, johtamisesta ja kehittämisestä kiinnostuneille”. Suomeksi on viime vuonna lisäksi ilmestynyt Vesa Kanniaisen mielenkiintoiselta vaikuttava omakustanne.

Amerikkalainen yrittäjyystutkimuksen uranuurtaja Israel Kirzner on todennut taloustieteestä seuraavaa:

“Taloustiede ei ole älyllistä leikkiä. Taloustiede on kuolemanvakavaa. Ihmiskunnan – sivistyksen – tulevaisuus […] riippuu taloustieteen periaatteiden laajamittaisesta ymmärtämisestä ja kunnioittamisesta.” (Evans 2014, 223)

Myös Hyytinen ja Maliranta eivät lähesty asiaa aivan yhtä vakavasti, vaikka korostavatkin taloustieteen opiskelun olevan haastavaa. “Emme käsittele tyhjentävästi tai kattavasti mtiään yhtä tiettyä osa-aluetta, vaan tavoitteemme on antaa lukijalle tuntuma, mitä nykyaikainen taloustiede on ja mitä se ei ole”, kirjoittajakaksikko toteaa. Esipuheessa käy myös selvästi, ettei taloustiede ole avain rikkauksiin, sillä “[taloustiede] ei tarjoa yksinkertaisia hyvän yritysjohtamisen reseptejä tai valmiita ohjeita taloudellisten ongelmien menestyksekkääseen ratkaisuun”.

Kirja jakautuu selkeästi neljään osaan niin, että ensimmäisessä osassa esitellään tarvittavat peruskäsitteet, toisessa osassa pureudutaan yrityksen taloustieteen perusteisiin (yrityksen päätöksenteko), strategian taloustiedettä ja lopuksi yristen ja kansantalouden välistä suhdetta. Kirjan alkuosa eli ensimmäinen ja toinen osa eivät tarjoa mitään kovinkaan mielenkiintoista jo aiemmin nykyaikaiseen taloustieteeseen tutustuneille, mutta täydentävät esimerkit ovat hyödyllisiä. Toisessa osassa käsitellyistä informaatiotaloustiedettä ja transaktiokustannusten taloustiedettä koskevat osiot olivat myönteinen yllätys, sillä hyvin harvoissa suomenkielisissä kirjoissa näitä teemoja on nostettu yhdessä esille. Hyytinen ja Maliranta esittelevät omissa oisoissaan myös muun muassa hallinto- ja ohjausjärjestelmiä, palkkausta ja palkitsemista ja tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Mukaan on lisäksi eksynyt käyttäytymistaloustiedettä koskeva pieni alaluku, jonka avulla lukija voi lukea tiivistettyjä nostoja laajasta käyttäytymistaloustiedettä koskevasta kirjallisuudesta ja tutkimuksesta. Harhoja ja vääristymiä on käsitelty useamman sivun verran, josta iso plussa.

Yritysjohdon taloustiedeHyytinen ja Maliranta esittelevät kirjan toisessa pääosassa myös muun muassa hallinto- ja ohjausjärjestelmiä, palkkausta ja palkitsemista ja tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Mukaan on lisäksi eksynyt käyttäytymistaloustiedettä koskeva pieni alaluku, jonka avulla lukija voi lukea tiivistettyjä nostoja laajasta käyttäytymistaloustiedettä koskevasta kirjallisuudesta ja tutkimuksesta. Harhoja ja vääristymiä on käsitelty useamman sivun verran, josta iso plussa.

Strategisen vuorovaikutuksen taloustiedettä käydään läpi kokonaisen pääluvun verran. Lähtökohta on tutustuttaa lukija peliteoriaan ja sen erinäisiin sovelluksiin. Myös käyttäytymistaloustieteen vaikutuksesta peliteoriaan on lyhyt alaosionsa, joten lukija ymmärtää myös muun muassa strategisen järkeilyn ja oppimisen merkitystä strategista vuorovaikutusta tutkittaessa. Syventävät esimerkit ovat taas hyviä, vaikka osa niistä voikin olla vasta-alkajalle hieman puuduttavia. Jos haluat syventyä tähän ja aiempien osien tematiikkaan syvemmin, suosittelen lämpimästi tätä englanninkielistä teosta.

Kirjan mielenkiintoisinta antia on yritysjohdon makrotaloustiede, jonka aluksi Hyytinen ja Maliranta korostavat makrotaloudellisen lukutaidon merkitystä. Talouspolitiikan, suhdannevaihteluiden ja erilaisten makrotaloustieteen koulukuntien tunteminen ei ehkä ole toimitus-, hallinto- tai rahoitusjohtajan pääasiallista työnsarkaa, mutta niistä on tietysti ihan hyvä tietää jotakin, sillä erilaisilla politiikkatoimilla on luonnollisesti vaikutuksia myös yritysten toimintaan kansainvälisellä pelikentällä. Makrotaloustieteellistä analyysiä erilaisista asioista olisi ollut mielenkiintoista lukea enemmänkin. Lisäksi esimerkiksi raha- ja talouspolitiikkaa olisi voinut maailmantalouden näkökulmasta tarkastella vielä hieman laajemmin.

Valittu kirjallisuus ja lisälukemisto ei ole ehkä kaikissa osioissa aivan sitä, mitä olisin itse suositellut. Lukemisto olisi myös pitänyt perustella, sillä esimerkiksi MBA-opiskelijat haluaisivat varmasti tietää seuraavat asiat: (a) onko lukusuositus x tosiasiallisesti hyödyllinen, (b) paljonko lukusuosituksen x sisäistämiseen menee aikaa/vaivaa ja (c) onko x nyt tätä parhaista parhainta? Kirjasta puutuu lisäksi sekä loppulukemisto että selkeät lähde- ja kirjallisuusviitteet. Viitteiden puuttumisen voi tietysti ymmärtää, kun tietää, kenelle kirja on suunnattu. Tärkeitä nimiä on tiputeltu sinne tänne, mutta esimerkiksi lisälukemistoon tutustumisen helpottamiseksi kirjallisuutta olisi voinut tarkemmin napsia vasta-alkajille ja pidemmälle edenneille. Kirja, kuten jo alussa kirjoittajat mainitsevat, on pintaraapaisu. Tästä huolimatta olisin kaivannut sitä, että edes jossain teemassa oltaisiin menty hieman pintaa syvemmälle; itselleni rakas corporate governance jäi vain aiheeksi, mutta yhtään sen syvemmälle ei päästy. Erityisen rakas Henry G. Manne ja hänen tärkeä market for corporate control -ajatus (vuosimallia -65) ei tule mainituksi millään tavoin. *

Kirjan suurin puute on ehdottomasti se, ettei kirjan lopussa ole asia- tai henkilöhakemistoa. Kirja on pehmeäkantinen, joten se kuluu varmasti käytössä; kirja kannattaa ehdottomasti suojata tavalla tai toisella. Kuten jo totesin, niin kirjassa on jonkin verran käyttäytymistaloustiedettä, mutta olisi ollut hyvä edes mainita esimerkiksi onnellisuuden taloustieteestä ja julkisesta valinnasta. Olisin lisäksi kaivannut täsmennyksiä yrittäjyyden merkityksestä taloudessa. Myös strategisen ajattelun ja toiminnan osalta kannattaa tutustua muunlaiseen kirjallisuuteen. Oikeustaloustieteen puuttuminen teoksesta on erittäin valittevaa, mutta onneksi tästä on paljon suomalaista opetuskirjallisuutta ja tutkimusta. Hyviä toimitettuja kokoelmiakin on.

Kirjaan ei ole liitetty harjoitustehtäviä, mutta ne löytyvät kirjan verkkosivuilta. Harjoitustehtävien ulkoasun olisi voinut mielestäni miettiä kahteen kertaan, koska nyt “hassunhauskat” liitutaulufontilla kirjoitetut ja piirretyt harjoitustehtävät ovat vaikeasti luettavia ja ymmärrettäviä. Lisäksi jäin kaipaamaan oikeita vastauksia ja/tai viitettä siihen teoksen osaan, josta vastausta voi lähteä rakentamaan.

En ole taittamisen ja ulkoasusuunnittelun mestari, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa kaksipalstainen kirja ei ole minua henkilökohtaisesti koskaan erityisemmin miellyttänyt. Kirjasta tulee täyteenahdettu fiilis. Myös kuviot olisi ollut hyvä numeroida ja niihin tekstissä tarkemmin viitata, vrt. “[KUVIO 1]” – “Kuten kuviosta 1 ilmenee, nönnönnöö”.

Jos haluat päivittää tietojasi yritysjohdon taloustieteestä (tai luet pääsykokeisiin), suosittelen katsastamaan tämän kirjan. Pääsykokeeseen lukijan lienee parasta yrittää tiivistää teoksen keskeinen anti ja jättää erilaiset erikoistapaukset vähemmälle huomiolle.

Arvosana: 7/10

Kuvalähde: Marshed via Foter.com / CC BY-NC-SA

* Tämä on tietysti aivan ymmärrettävää, mutta olisihan se ollut kiva jos nyt kerran Gibbons, Grossman ja Hart tulevat mainituksi.

Päivitys (17.3.2015): Korjasin kirjotusvirheitä. Lisäsin huomioita Henry Mannesta ja oikeustaloustieteestä.

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit