Taloudenhallinta on elämänhallintaa

Taloudellinen tasapaino on mielestäni yksi hyvän elämän kivijaloista. Olen siksi vuosia pohtinut millaisia yhteisiä analogioita kodin talouden hallinnalla on muiden elämäämme tukevien perustuspilareiden kanssa. Näitä on matkan varrella löytynyt paljon.

Terve elämä, tasapaino, elämänhallinta, balanssi, mielenrauha, hyvinvointi: miten talous liittyy tähän kuvioon ja miksi?


Fyysinen kunto

Maratonia ei juosta yhden harjoitteluviikon jälkeen eikä elinvoimaa voi ammentaa fyysisestä kunnosta lyhyen harjoittelujakson jälkeen. TV Shopistakaan ei saa ostettua pyykkilautavatsaa, vaikka niin haluaisimmekin uskoa.

Myös kodin talouden tasapainottaminen vaatii pohjakunnon rakentamista – vaikka me kaikki rakastammekin pikavoittoja (pikavipit, lotto, rahapelit jne). Toisto on avainsana: jokainen arkinen asia elämässämme muodostaa sarjan. Tekemällä pieniä asioita sarjoissa oikein, ajan myötä kokonaisvaikutukset ovat todella suuret. Tämä kaava toimii molempiin suuntiin hyvässä ja pahassa. Pienistä kulutuksen puroista se vaurauden virtauskin kasvaa joeksi tai tyrehtyy kokonaan. Olemme mitä kulutamme.

Samoin kuin fyysisen kunnon pitkäaikaisessa rakentamisessa, myös taloudellisen tasapainon kohdalla repsahtamiset tulee hyväksyä osaksi matkaa. Muistan elävästi erään tällaisen oman talouden repsahduksen: kävin sovittelemassa työviikon jälkeen pellavapukua – sellainen oli saatava. Stockmannin sovituskopista marssin itsevarmasti tiskille: 1 200 €, onko sinulla kanta-asiakaskorttia? Auts! Tuohon aikaan hymyilin vain leveästi ja tarjosin platinanvärisen korttini ylpeänä kassalle.

Ravinto

”Olet mitä syöt”. Eletään todellista ravitsemustietouden renessanssia. Se mikä jo 2000 vuotta sitten tiedettiin, on taas pop. Hyvä niin! Olen nimittäin vilpittömän iloinen siitä, että esimerkiksi painonhallinnan ”pikadieetti(fl)opit” heitetään viimein roskakoriin ja suosioon ovat nousemassa dieettipohjaiset opit. Dieetti on pitkäkestoinen syömä- ja juomatapojen sarja, joka kestää läpi elämän, ei dieetti ole mikään laihdutuskuuri. “Ei sillä ole väliä, mitä syöt joulun ja uudenvuoden välissä, vaan sillä, mitä syöt uudenvuoden ja joulun välillä.”

Ravitsemuksellista hyvinvointia ei rakenneta päivässä. Ravinnon ja liikunnan välillä toimii siis sama toistojen logiikka. Toimiiko tämä sama kaava oman taloudenkin kohdalla? Nyt vastaan kokemuksen syvällä rintaäänellä: toimii!

Ihmissuhteet

Onnellisuustutkijat ovat usein löytäneet yhteyksiä ihmissuhteiden vaikutuksesta onnen tunteen kokemukseen. Intuitiivisesti tämä on helppo ilman tutkimuksiakin tunnistaa omasta elämästä: kun on perheen ja ystävien kanssa asiat hyvin, on helpompaa selvitä arjen haasteista.

Myös ihmissuhteet vaativat meiltä töitä (toisto) ja myös tällä alueella tulee takaiskuja (riidat, ero, potkut jne.). Tärkeintä on ymmärtää, että ”jos haluu saada on pakko antaa”. Kaikki parisuhteessa elävät varmasti ymmärtävät, mistä puhun. Muutumme, taannumme ja laiskistumme helposti suhteessa ihmissuhteisiimme, joten ihmissuhteidenkin kohdalla pätee sama kaava kuin ravinnon ja liikunnan suhteen: tekemällä pienet asiat keskimäärin oikein (tervehtiminenhymy, kiitos, kuunteleminen), pääsee lopulta hyviin tuloksiin.

Hyvät suhteet läheisiin luovat hyvän pohjan elämän tasapainolle, mutta fyysisesti rapakunnossa elävä ihminen on harvoin onnellinen. Juuri tästä syystä haluan korostaa: onnellisuutta ei rakenneta osaoptimoinnilla.

Ajattelemisen taidot

Meitä suomalaisia ei ehkä tulla muistamaan kansojen historiassa positiivisen ajattelun pioneereina. Samoin tunne-elämän tasapainoa käsittävät keskustelut rinnastetaan helposti jenkkiläiseksi höpinäksi, jolloin fokus oleellisesta katoaa: aivotkin ovat lihaksia, niitä voi siis harjoittaa! Tunne-elämä surkastuu – kuten lihakset – ilman harjoittelua. Voimme aina oppia suhtautumaan esimerkiksi vastoinkäymisiin, läheisten kritiikkiin, loskasäähän jne. terveemmällä tavalla.

Kun tunnistat tunne-elämän tasapainon yhdeksi onnesi itsenäiseksi komponentiksi, olet jo pitkällä. Tunnistamisen lisäksi parhaan tuloksen saat, kun muistat harjoitella ja sallit tälläkin alueella repsahdukset: aina ei ole hyvä päivä, itkeäkin saa. Rakenna silti ajattelullesi kaava, joka toistaa keskimäärin enemmän hyviä kuin huonoja tulkintoja maailmasta, ihmisistä ja olosuhteista.

Kuralla olevia muita elämän osa-alueita ei voi paikata mielialaharjoitteilla saati hymyilemällä kaikelle elämässään kauniisti. Mutta tunnusta, että voit vaikuttaa elämäsi suuntaan ja värisävyyn pelkällä ajattelullasi. Miten tämä liittyy kodin talouteen? Siten, että jos et ole tyytyväinen nykytilaan, tee tänään päätös aloittaa matka parempaan suuntaan. Päätös vaatii ajatteluasi ja jotta päätöksesi pitää, sinun on harjoitettava ajatteluasi myös huomenna. Taloudellisesta ahdingostakaan ei toivuta yhdessä päivässä. Tee se, minkä voit tehdä tänään: päätä pyrkiä parempaan. Hyvä tulos syntyy vääjäämättä ajan kanssa. Toisto. Aamen.

Kodin talousasiat

Tuntuu, että elämme vielä kodin talousasioissa paljonkin perässä muiden elämänhallinnan osa-alueiden ymmärryksen kehittymisen suhteen. Ymmärrämme toiston merkityksen syömisen, liikunnan, ihmissuhteiden jne. saralla huomattavasti paremmin kuin raha-asioiden kohdalla, vaikka sama toistojen kaava toimii rahavirtojenkin osalta yhtä vääjäämättömästi.

Kodin talouden tasapainon tavoittelusta ei ole tullut vielä kahvipöytäkeskustelun aihetta (vrt. ravitsemus, liikunta, ihmissuhteet…), vaikka merkkejä sellaisen synnystä jopa maailmanlaajuisesti on olemassa. Totesinkin eräässä pankkitapaamisessa, että taidamme elää tällä osa-alueella vielä ”pikadieettien”maailmassa. Todiste todellisuudestamme: ”pyykkilautavatsa tällä laitteella viikossa” -tyyppiset ratkaisut, kuten pikavipit, voivat meillä vielä hyvin. On kuitenkin väistämätöntä, että jossain vaiheessa pitkäkestoisen talousdieetin ymmärrys kehittyy ja kodin talouden hallinnasta puhutaan muidenkin kuin maksuhäiriömerkintätilastojen yhteydessä.

En tietoisesti – ja oman työroolini takia – halua ylikorostaa taloudellisen tasapainon merkitystä osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kuitenkin yhteys ihmisen hyvinvointiin on ilmeinen. Ja reseptikin on sama: fiksut toistot arjessa.

Mitä tästä jää käteen?

Meidän on aika tunnistaa ja tunnustaa, että elämämme ei muutu onnelliseksi tai tasapainoiseksi yhdestä napista vääntämälläEi, vaikka vääntäisimme kuinka kovaa. Tasapainoinen elämä vaatii usean eri osa-alueen saattamista riittävälle tasolle, jotta kokonaistuloksena on perustyytyväisyys omaan elämään.

Toisaalta emme voi osaoptimoida onneamme siten, että ylikorostamme yksittäisen osa-alueen merkitystä. Miljoonan ja kahden miljoonan ero pankkitilillä ei kompensoi rikkinäisiä ihmissuhteita tai rapautunutta fyysistä ja henkistä kuntoa. Toisaalta huono rahatilanne vaikuttaa mielenrauhaamme ja ihmissuhteisiimme. Tärkeintä on nähdä pitkäkestoisen toiston (harjoittelu) merkitys eri osa-alueiden tasapainottamisessa. Harjoituksella ei aina tarvitse tulla mestariksi, mutta eri osa-alueilla kannattaa pyrkiä oman tyytyväisyyden tunteen tuottavan riman yli.

“Annual income 20 pounds, annual expenditure 19,6, result happiness. Annual income 20 pounds, annual expenditure 20,6, result misery” – Charles Dickens

Jussi Muurikainen
perustaja/toimitusjohtaja
balancion.com

 

PS. Tämä blogi on julkaistu aiemmin Plazan ”Fiksu Raha Riittää” –blogisarjassa osoitteessa http://plaza.fi/ajassa/talous/fiksu-raha-riittaa/

 

/Jussi Muurikainen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit