Takana järjetön nousuviikko

Maailman keskuspankit myönsivät menneellä viikolla vihdoinkin sen, että maailmantalouden rakenteelliset vaikeudet ovat hyvin todellisia. Muutaman päivän nousupyrähdys maailman pörsseissä on mielestäni vain kuolleen kissan pomppu ennen seuraavaa kunnon rysähdystä.

Pörssiviikko alkoi Euroopassa hyvin heikoilla uutisilla pankkijärjestelmän tilasta, mikä sai mielestäni aiheen vakavuuteen nähden aivan liian pienen markkinahuomion.

Käytännössä uutinen paljasti sen, että Euroopassa pankkien väliset ns. interbank –lainamarkkinat ovat täysin jäätyneessä tilassa, kuten ennakoin jo 23. elokuuta tämän kirjoituksen kommenteissa. Koko finanssijärjestelmän hetkellisen romahtamisen välttämiseksi keskuspankki on viime aikoina tarjonnut likviditeettiä niille suurpankeille, jotka eivät muutoin enää saisi rahoitusta markkinaehtoisesti. Ongelmien syvyyttä kuvastaa myös seuraava uutinen, jonka seurauksena kurssit kääntyivät loppuviikon ajaksi kohti koillista.

Ainoa selitys uutisen aiheuttamalle kurssinousulle on se, että koko pankkijärjestelmän sulamisen todennäköisyys laski todennäköisyydeltään lähemmäs nollaa. On kuitenkin täysin järjenvastaista, että kurssit jatkaisivat nousuputkea tämän uutisen perusteella. Keskuspankkirahoitus on aina ”lender of last resort” –tyyppistä toimintaa, mikä osoittaa sen, että talous olisi vakavissa vaikeuksissa ilman interventiota. EKP:n ja FEDin tukitoimet eivät ole osoitus kestävästä tai normaalista markkinatilanteesta, vaan täysin poikkeuksellisesta kriisitilasta.

Saimme viikon aikana jälleen kerran muistutuksen myös siitä poliittisesta jähmeydestä, jonka kanssa Euroopassa on jo viime kuukausien aikana totuttu elämään.

Valmista päätöstä ei tahdo tulla millään, sillä kaikkien osapuolten intressejä on ilmiselvästi mahdotonta sovittaa yhteen. Kreikka II –paketin olisi mielestäni syytä kaatua, jotta markkinat voisivat palata pikaisesti normaalitilaan hinnoittelemalla riskin ja allokoimalla tappiot niille, joille ne kuuluvatkin. Olen sydänjuuriani myöten kyllästynyt vallitsevaan tilanteeseen, jossa väistämätöntä markkinatalouden käsikirjoittamaa lopputulemaa (jonka myös poliitikot itse aavistavat) viivytellään.

Nykytilanne on kestämättömyydessään kuin pyöräilemistä kolmipaikkaisella tandemilla, jossa vaarallisen risteyksen kohdatessa etupenkillä polkeva Jyrki haluaa kääntää oikealle ja takana oleva Jutta vasemmalle. Keskimmäisellä paikalla tasaisin väliajoin viran puolesta staattisia kommentteja esittävä, selkä menosuuntaan istuva Olli ei voi vaikuttaa tilanteen kulkuun, sillä hän ei näe maiseman muuttuvan ympärillään. Tästä seikkailusta on odotettavissa ennemmin tai myöhemmin kaatuminen, jossa en toivo Suomelle pääosan esittäjän roolia. Siksi allekirjoitan täysin ansiokkaan näkemyksen, ennen kuin maamme innostuu Etelä-Euroopan takaajaksi avoimella valtakirjalla.

Yrjö Kopra ansaitsee kaiken kunnian asian tiivistämisestä sijoittajan ja suomalaisen kannalta olennaisimpaan: rukoilkaamme, sillä eihän tässä muutakaan enää voi.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Anders18 Syyskuu, 2011Viimeisimmät uutiset kertovat Puolan ministerikokouksen laihoista tuloksista. Poliittisten päätösten vaikeuksista en voi olla eri mieltä kanssasi. Sen sijaan pankkien osalta ihmettelen sitä, miksi niitä ei jo pääomiteta erityisesti Euroopassa täydellä vauhdilla. Esittämäsi diagnoosin osalta oireisiin (uutisten sisältöön liittyen) olen kanssasi sataprosenttisesti samaa mieltä.

Arvosijoittaja18 Syyskuu, 2011Järjetön on hyvä ilmaisu kuvaamaan markkinoiden liikkeitä viime aikoina. On ymmärrettävää, että PIIGSien velkaongelmat heiluttavat lainoja roppakaupalla myöntäneiden pankkien arvostusta rajusti. Muun markkinan heiluminen lähes samaan tahtiin on kuitenkin täysin järjetöntä.

Varoittaja18 Syyskuu, 2011Itse asiassa markkina toimii varsin loogisesti tällä hetkellä. Koska arvostukset ovat jo laskeneet jyrkästi, niin laskurykäykset vaativat polttoaineekseen yhä rajumpaa epävarmuutta. Jos tällaisia uutisia ei kuulu, niin markkina pyrkii ylös, ainakin muutaman päivän ajan. Perustrendi näyttäisi tällä haavaa olevan vain lievästi laskeva, joka vaatii jatkuakseen punaisia päiviä viimeistään loppuviikolle.

Jukka Oksaharju18 Syyskuu, 2011Anders: Poliittinen päätöksenteko jatkuu Euroopassa yhtä vaikeana kuin se on ollut tähänkin asti. Pankkeja tullaan pääomittamaan tasan samalla hetkellä, kun Kreikan velkakirjojen lainapääomista leikataan vähintään 50 prosenttia. Tämä tarkoittaa valtioiden väliintuloa, mihin saattaa liittyä loistavia mahdollisuuksia myös vahvassa rahoitusasemassa oleville yksityisille yrityksille, jotka voivat hyödyntää taloudellista tilannettaan. Uskon, että ensilumet saattavat tulla Etu-Töölöön vasta mittavan (keskieurooppalaisen) pankkisektorin pääomituksen jälkeen.

Jukka Oksaharju18 Syyskuu, 2011Arvosijoittaja: Muut kuin pankkisektorin toimijat kärsivät PIIGS-riskeistä välillisesti eurooppalaisen taantuman kautta. En pidä markkinaa lainkaan ylimyytynä, sillä OMXH:n suuret yhtiöt treidaavat tällä hetkellä P/BV-mittarilla laskettuna tasolla 1,35. Se on historiallisesti jonkin verran alle keskiarvon, mutta ei suinkaan taso, jossa tulisi “rikkoa säästöpossut ja laittaa velkarahatkin kiinni”, kuten useat markkinakommentaattorit ovat viime aikoina todenneet. Paljon riippuu myös yhtiövalinnoista: uskon aloittavani itse ostot OMXH:sta jo lähiviikkojen aikana mutta vain hyvin valikoidusti. Mitä tulee PIIGS-riskejä sisältäviin Keski-Euroopan pankkitoimijoihin, en pitäisi euroakaan varallisuudestani kiinni kyseisten yhtiöiden instrumenteissa. Monet pankit ovat vivutettuina 1:50, joten mittava velkojen uudelleenjärjestely tarkoittaa oman pääoman totaalista hävikkiä.

Jukka Oksaharju18 Syyskuu, 2011Varoittaja: Markkina ei ole mielestäni lainkaan rationaalinen. Kriisien keskellä ostoja ja myyntejä kontrolloivat usein emootiot ja pakkotilanteet, jotka tulevat ennalta arvaamattomina. Olet täysin oikeassa todetessasi, että epävarmuuden lisääntyminen on edellytys kurssilaskun jatkumiselle. Uskon näin myös tapahtuvan aivan lähiaikoina – kriisiin ei ole muuta ratkaisua kuin dra(k)maattinen loppu ja mittava velkojen uudelleenjärjestely Etelä-Eurooppaan. Mitä nopeammin se tapahtuu, sitä vähemmällä Suomi lopulta selviää.

teresa19 Syyskuu, 2011Ajattelen tilanteesta aivan samoin mutta en vain saa muodostettua paperille samanlaista esitystä kuin sinä. Markkinatalous tulee voittamaan tämän(kin) näytöksen.

Varoittaja19 Syyskuu, 2011Jos puhutaan viime viikon noususta, niin se oli täysin rationaalinen siinä mielessä, että kriisiuutisoinneissa oli pieni suvantovaihe.

Toisekseen Kreikan kriisin ratkeaminen (pienimuotoisen) romahduksen kautta ei ole mikään tae pidemmän kurssinousun alkamiseksi. Muut Euroopan valtiot kun kulkevat Kreikan viitoittamaa tietä. Vaikka ne kykenisivät hallitummin hoitamaan asian, niin seurauksena on vähintäänkin alati hiipuvaa talouskasvua. Minusta Eurooppa on nyt vasta syöksykierteen alkumetreillä – syöksykierteen, jonka kierrokset vauhdittuvat kohti pohjaa mentäessä.

Arvosijoittaja19 Syyskuu, 2011Jukka: en ottanut kantaa markkinan arvostustasoon, vaan viimeaikaisiin markkinan järjettömän suuriin liikkeisiin.

Yritysten, joilla ei ole PIIGS-riskejä, todellinen arvo ei voi millään heilua viime viikkojen lailla. Esimerkiksi osingoista diskontattu arvo tuskin heilahtaisi, vaikka PIIGS-riskien toteutuminen aiheuttaisi laman tai lama tulisi muuten vaan.

Varoittaja21 Syyskuu, 2011Markkinalla on tällä hetkellä vaikeuksia löytää kullekin osakkeelle oikea arvostustaso, siitä järjettömältä tuntuva heilunta. Heilunta on kuitenkin ihan järkeenkäypää, sillä eri tekijät vetävät nyt voimakkaasti eri suuntiin ja markkina miettii mihin suuntaan pitäisi lähteä. Kun heilunta alkaa vähetä, niin silloin nähtäneen seuraava jyrkän pudotuksen vaihe. Näin siksi koska fundamentit kuitenkin osoittavat kaakkoon.

Eemeli22 Syyskuu, 2011Täytyy sinulle kyllä hattua nostaa. Toivottavasti päivität markkinatilannetta jatkossakin!

Varoittaja22 Syyskuu, 2011Ja se vapaapudotus saattoi alkaa juuri nyt. Näin käynee mikäli tähän saumaan tulee sopiva uutinen. Jos mitään ei kuulu, niin rekyyli ylös ensi viikon alussa.

pekkis13 Lokakuu, 2011Mitä mieltä viime aikaisesta noususta, tulosvarotuksia tippuu mutta kurssit vaan nousee joka mantereella, jenkkidata ollut suht odotuksissa viime aikoina. Saadaanko “taantuma” sittenkin vältettyä?

OMXH:n turvallisimmat osakkeet | Nordnet Blogi16 Lokakuu, 2011[…] ei liene yllätys, että yhtiön vahva taloudellinen tila on osakkeenomistajan etu. Pankkikriisin kärjistymistä odotellessa on luonnollisesti turvallisempaa omistaa niitä yhtiöitä, jotka selviävät mahdollisimman […]

Pari sanaa vastuullisuudesta | Nordnet Blogi25 Lokakuu, 2011[…] tulee kuulijan olla hyvin kriittinen. Ketä silloin ollaan oikeastaan pelastamassa? Jo aiemman tiedon valossa on ilmiselvää, että pelastusrengas heitetään eurooppalaiselle pankkisektorille. Viime […]

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit