Synkkä tunnelma sijoitusmessuilla

Jokavuotiset kaksipäiväiset sijoitusmessut järjestettiin Wanhassa Satamassa Helsingissä viime viikon keskiviikkona ja torstaina. Tänä vuonna meillä ei ollut samoja mahdollisuuksia keskustella näytteilleasettajien kanssa kuin aikaisempina vuosina, koska suuri osa ajastamme kului omistuskirjoituksia kirjoittaessa vastailmestyneeseen kirjaamme ”Onnistu osakemarkkinoilla” sekä messuvierailijoiden kanssa keskustellessa. Messuvierailijoiden esitelmistä saama kuva oli hyvin samankaltainen kuin meidän saama kuva keskustellessamme näytteilleasettajien kanssa.

Suurimmalla osalla rahoitusalan näytteilleasettajista oli nähtävästi erittäin pessimistinen kuva markkinatilanteesta. Monen mielestä osakkeet eivät tule tuottamaan mitään moneen vuoteen. Saimme kuulla useaan kertaan, että tilanne on täysin uusi eivätkä vanhat lainalaisuudet enää päde ja jos haluaa tuottoa pitää sijoittaa raaka-aineisiin ja johdannaisiin.

Pidämme todennäköisempänä, että osakekurssit laskevat lyhyellä aikavälillä kuin että ne nousevat. On myös täysin mahdollista, että pessimistit ovat oikeassa osakkeiden tuottojen suhteen, mutta suhtaudumme hyvin kriittisesti väittämiin, että tilanne on uusi eivätkä vanhat lainalaisuudet enää päde. Jos tilanne tosiaankin olisi uusi, välttäisimme kaikkia monimutkaisia rahoitustuotteita, koska emme tiedä kuinka ne tuottavat uudessa maailmassa ja miten arvopaperit korreloivat keskenään.

On olemassa lukuisia esimerkkejä sijoittajista, jotka ovat selvinneet loistavasti hyvinä aikoina monimutkaisilla salkuilla, mutta jotka ovat menneet nurin kun markkinoilla tapahtuu jotain odottamatonta. Salkkujen monimutkaisuus on kääntynyt itseään vastaan ja tuottanut sellaisia tappioita, joita on pidetty lähes mahdottomina normaalioloissa. Yksi koulukirjaesimerkki on hedgerahasto Long-Term Capital Management, joka meni nurin Venäjän kriisin yhteydessä vuonna 1998 siitä huolimatta, että johdossa oli kaksi talousalan nobelistia.

Päinvastaisista väittämistä huolimatta uskomme, että maailma on yhä samanlainen kuin aiemmin ja, että huomenna on taas uusi päivä. Tilanne saattaa tuntua uudelta, koska elämämme on niin lyhyt, että ehdimme tavallisesti nähdä ainoastaan yhden suuren kriisin elämämme aikana. Kuten sanottu tilanne saattaa tuntua uudelta, mutta historian näkökulmasta kyseessä on ainoastaan vanhan toistoa. Tästä syystä on todennäköistä, että samat vanhat lainalaisuudet pätevät myös tulevaisuudessa.

Sijoitusmessujen vähemmistön mielestä kannattaa sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin ja high yield -lainoihin, mikä meidän on helppo yhtyä. Käsite kotimaiset osakkeet voisi ehkä laajentaa kattamaan pohjoiseurooppalaiset osakkeet. Sen sijaan emme uskaltaisi koskea eteläeurooppalaisiin osakkeisiin, koska meidän tuntemus kyseisten markkinoiden riskeistä ovat aivan liian pinnallisia.

Voi ehkä tuntua kummalliselta, että mielestämme kannattaa ostaa osakkeita samanaikaisesti kun pidämme todennäköisempänä, että osakkeet laskevat kuin nousevat lyhyellä aikavälillä. Tähän löytyy kuitenkin yksinkertainen selitys. Mielestämme osakkeet ovat vahvasti aliarvostettuja pitkän aikavälin sisäiseen arvoonsa nähden sekä, että pörssin pohjan voi nähdä vasta jälkikäteen ja tästä syystä on hyvä jakaa ostot pidemmälle aikavälille. Näin ollen osasta osakkeista sijoittaja maksaa likaa, mutta ratkaisevaa on kuitenkin, että keskihankintahinnasta tulee melko alhainen.

Tom Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

tuomo23 Marraskuu, 2011

Onko nyt käynyt niin että “this time is different” -sanonta tarkoittaakin nykyään ikuista lamaa, eikä ikuista nousua kuten aikaisemmin?

Monen piensijoittajan kassalle tuo ajallinen hajauttaminen ja laskeviin kursseihin ostaminen on aika mahdoton taktiikka. Pieniä eriä ei kannata kaupankäyntikulujen takia ostaa ja monen isomman erän ostamiseen kassa ei riitä. Pakko olisi jotenkin pystyä ajoittamaan

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit