Syksy, sadonkorjuun aikaako?

Lienee kohtuullisen realistista sanoa, että tänä syksynä ei pörssin puolella nautita sadonkorjuujuhlien tunnelmasta. Vaikka luonto jakaa omat osinkonsa Suomen kesässä näihin aikoihin, pörssikesän kasvu tapahtui tällä kertaa toiseen suuntaan, kohti osakekurssien juuripaakkuja. Harva pohtii nyt osakepuolella myyntiä ja asiantuntijat ovat asiassa melko yksimielisiä: nyt ei myydä, nyt odotellaan uutta nousua. Entä mitäpä tehdä sitä odotellessa?

Kodin talouden puolella syksyn luonnollisesta satokaudesta voi hakea kompensaatiota kurssilaskulle ainakin tunnetasolla. Marjojen pakastamista, mehujen pullotusta ja hetken päästä sienten keruuta on monella ohjelmassa, unohtamatta kalastajien ja metsästäjien komeita saaliita. Jos sijoitusportfolion osalta lomilta paluu tuotti ahdistavia tai halvaannuttavia tunnetiloja, pyri ottamaan ilo irti luonnon tarjoamasta vuosituotosta. On se symbolista pörssilaskun aiheuttamiin laskennallisiin menetyksiisi nähden tai ei, kannattaa aina ottaa ilo irti sieltä, mistä se irtoaa. Tänä vuonna luontoindeksi vaikuttaisi olevan nimittäin hyvinkin paljon plussan puolella. Omalta osaltani kesä on tuottanut jo kilotolkulla kuhafileetä (27-34 €/kg) ja loppusyksyn sienenkuivaustalkoita (150-200 €/kg) odotellaan taloudessamme jo malttamattomana.

Alkavan syksyn lähtökohdat ovat luonnollisesti taloudellisen epävarmuuden sävyttämät maailmantalouden negatiivissävyisen liikehdinnän ansiosta. Tähän kun yhdistämme lomalta paluun tuottaman luonnollisen alakulon, meistä monella saattaa olla nyt hiukan mieli maassa. Näissä tunnelmissa kannattaa muistaa Georg Malmstenin laulun sanat: ”Ja pettymys tuo – totta tosiaan -väliaikaista kaikki on vaan!”. Nautitaan siis loppukesän luonnosta, sen kauneudesta ja niistä muista asioista, jotka ovat elämässämme kohdallaan: terveys, perhe, rakkaus, syksyiset maut, vakituinen työpaikka…

Hyvää syyskauden alkua ja tervetuloa sieniretkelle Siuntioon, asiantuntija-apua sienten tunnistukseen saa aina kysellä allekirjoittaneelta 😉

t. Jussi Muurikainen
perustaja/toimitusjohtaja
Balancion Oy
050-567 3100 / jussi.muurikainen@balancion.com
www.balancion.com

 

/Jussi Muurikainen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit