Suurimmat sijoitusvirheeni: case China Micro Cap

Virheiden myöntäminen on eräs menestyvän sijoittajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Virheiden myöntäminen on sijoittajalla usein kuitenkin erittäin vaikeaa, sillä väärässä olemisen tunteen lisäksi joutuu sijoittaja toteamaan hävinneensä rahaa. Näin ollen virheiden tunnustamista vältellään viimeiseen asti ja syy yritetään jatkuvasti työntää jonkun toisen niskaan.

Pääoman tuhoutuminen on erittäin kivuliasta ja siitä tuleva tuska on monin verroin pahempi mitä pääoman kasvamisesta saatava ilo. Näin ollen ei ole siis ihme, että sijoittajat ovat yleisesti ottaen erittäin huonoja myöntämään virheitään. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi siten, että huonoja osakkeita holdataan liian kauan, tappiollisia positioita kasvatetaan jotta keskihintaa saadaan alemmas, tappion realisoituessa syytetään muuta tahoa/tekijää yms. Hyvänä esimerkkinä tästä voidaan pitää Nokiaa. Nokian tapauksessa valtaosa pienisijoittajista ja kotimaisista sijoitusguruista on ollut väärässä. He eivät kuitenkaan suostu myöntämään tätä, vaan he syyttävät tästä ”spekulantteja” tai analyytikoita. Ne analyytikot jotka antavat Nokialle alhaisen tavoitehinnan saavat lokaa niskaansa. Kuitenkin nämä analyytikot ovat olleet täysin oikeassa ja heitä kuunnelleet sijoittajat ovat välttyneet pääoman sulamiselta.

Jos sijoittaja ei kykene käsittelemään virheitään, ovat hänen mahdollisuutensa markkinoilla menestymiseen selvästi heikommat.

Liittyen yllämainittuun asiaan, olen saanut useita negatiiviseen sävyyn kirjoitettuja maileja/viestejä, jotka kritisoivat blogiani/minua siitä, että ”kehun vain onnistumisillani” ja, että en tuo esille mitään epäonnistumisia.

Mielikuva on täysin väärä sillä kyllä minäkin teen virheitä sijoittajana. Lisäksi tuon näitä virheitä myös esille (omasta mielestäni jopa paljon avoimemmin, miten moni muu sijoitusblogia pitävä).

Tässä kirjoituksessa tuon esille ehkä sijoitusurani suurinta virhettä. Virhe liittyy China micro-cap seikkailuuni.

Casen taustat:

Noin 2½v sitten löysin pörssistä useita ensisilmäyksellä mielenkiintoiselta näyttäviä kiinalaisia yrityksiä. Nämä yritykset olivat listattu NYSE:en ja niitä kaikkia yhdisti todella alhainen arvostustaso. P/E kertoimet vaihtelivat 5-10x välillä, ROE % / PB tarjosi poikkeuksetta 10-25 % tulostuottoa, taseet olivat vahvoja ja kasvunumerot kovia (+20-50%). Sisäpiiri omistus oli kaikissa yhtiöissä hyvin korkea ja pääomistajat olivat kasvollisia.

Tässä vaiheessa olo oli kun lapsella karkkikaupassa, ei tiedä mitä ottaa kun on niin monta vaihtoehtoa. Olin löytänyt El Doradon (http://fi.wikipedia.org/wiki/El_Dorado_%28myytti%29).

Tutustuin yhtiöihin lisää ja analysoinnin jälkeen päädyin lopulta sijoittamaan kolmeen yhtiöön. Yhtiöt olivat Recon Tech, China Pharma Holdings Inc ja China Sky Medical One.

Reconiin sijoitin, koska se oli todella pieni ja tarjosi näin ollen valtavaa kasvupotentiaalia (mark-arvo luokkaa 15 mUSD). Liikevaihdon kasvu oli ollut luokkaa 50-100% ja kannattavuus hyvä. Yhtiön markkinat vaikuttivat todella kiinnostavilta (automaatioratkaisuja öljy&kaasu-alalle) ja sillä oli takanaan vahvoja asiakassuhteita (kaikki Kiinan suuret öljy-yhtiöt).

China Pharma Holdings Inc ja China Sky Medical One olivat molemmat kovaa kasvavia toimijoita Kiinan valtavalla lääkesektorilla. Yhtiöillä oli hyvän näköiset pipelinet ja numeroiden valossa kehitys oli ollut murskaavan hyvää.

Ostin osakkeita vielä hieman lisää, kun kurssit lähtivät laskuun, onneksi nämä lisäostot olivat pieniä.

Seinään ajo:

Ajoin näiden CMC sijoitusteni kanssa todella pahasti seinään (tältä Cramon johdosta varmaan siis tuntuu). Kaikkien yhtiöiden kurssit romahtivat, enkä osannut irtautua niistä ajoissa.

China Sky Medical One on mitä ilmeisimmin puhallus ja kirjanpitohuijauksen päälle rakennettu korttitalo.

Recon ei ole huijaus, mutta eräs avainhenkilö vei mukanaan huomattavan osan yhtiön asiakassuhteista ja liiketoiminta on pudonnut kalliolta alas.

China Pharma Holdings on ilmeisesti puhdas, mutta yhtiön liiketoiminta on kehittynyt melko heikosti. En edes tiedä tarkemmin, mietin pitkään jäänkö holdaamaan CPHI:tä, mutta päätin kuitenkin luopua myös siitä.

Prosentuaalinen tappio on valtava ja euromääräinen vielä tätäkin suurempi. CSKI tapauksessa alkupääomastani on vain murusia jäljellä. CPHI:n ja Reconin tapauksessa tappiot olivat joitain kymmeniä prosentteja. Myyntihetken jälkeen Reconin kurssi on laskenut luokkaa -90% ja CPHI -80%. En ole tarkkaan seurannut mistä lasku johtuu.

Back to basics:

Kuten huomaatte, rikoin kaikissa tapauksissa sijoittamisen perusperiaatteitani.

Lisäksi oli silkkaa typeryyttä olettaa, että markkina olisi tehnyt hinnoitteluvirheen näiden China-Micro cap (CMC) osakkeiden kanssa. Jos koko ryhmän arvostuskertoimet ovat todella matalat, on sille pakko olla järkiperäinen syy. Nyt jälkeenpäin olen todennut, että syynä on yksinkertaisesti korkeat riskipreemiot.

Näiden osakkeiden riskiprofiilit ovat todella korkeat johtuen suuresta informaatioriskistä, huonosta likviditeetistä yms. Jos ajatellaan, että normaalin pörssiyhtiön valuaation diskonttauskerroin olisi 7 % (100/7= 14.4 P/E), niin näiden CMC yhtiöiden diskonttauskertoimet voivat hyvin olla luokkaa 10-20 % (P/E 5-10x). Osalla yhtiöistä kerroin voi olla vieläkin korkeampi johtuen poikkeuksellisen korkeasta riskipreemiosta.

Toinen karkea virhe oli sijoittaa liiketoimintaan jota en ymmärrä. Ostin yhtiöitä jonka tuotteita en tunne ja jonka olemassa olosta en voi edes olla varma. Varsinkin viimeinen kohta on lähes surkuhupaisa. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida kun katsot yhtiön kotisivuja ja ne näyttävät 8 vuotiaan tekemältä. Tai esimerkiksi siinä vaiheessa, kun johto pyrkii kaikin mahdollisin keinoin peittelemään negatiiviset uutiset ja puffaamaan kurssia. Tai esim. siinä vaiheessa kun yhtiötä syytetään huijauksesta, eivätkä he halua palkata luotettavaa tilitoimistoa selvittämään sotkua (näin toimi esim. ONP, jota aikanaan epäiltiin puhallukseksi). Listaa voisi jatkaa loputtomiin, merkit olivat selvät (ainakin CPHI tapauksessa), en vain halunnut lukea niitä.

Tässä vaiheessa on hyvä korostaa sijoittajille kuinka tärkeää kurinalainen portfolio management on sijoittajalle. Kun löysin nämä CMC yhtiöt olin innoissani ja uskon, että moni muu sijoittaja samassa tilanteessa olisi laittanut huomattavan osan portfoliostaan näihin osakkeisiin. Itse pidin kiinni kurinalaisesta linjastani ja laitoin portfoliostani alle 5 % näihin yhtiöihin. Näin ollen nykyinen pääoman tuhoutuminen on syönyt varallisuuttani vain luokkaa 2 %. Luku on karmaisevan suuri, mutta onneksi kuitenkin niin pieni, että sillä ei ole vaikutusta pitkän aikavälin tavoitteisiini. Ajatella jos olisin sijoittanut näihin yhtiöihin esim. 25 % sijoitusvarallisuudestani. 12.5 % tuhoutunut pääoma olisi todella vaivalloista saada takaisin. Nykyisen tappion kanssa voin hyvin elää.

Kokonaisuutena CMC case on toiminut minulle kalliina oppituntina. En tule enää koskaan sijoitusurani aikana sijoittamaan yhtiöön jonka liiketoiminnan olemassaolo on kyseenalaista. Lisäksi kirjanpitorikosten mahdollisuus on syytä ottaa huomioon myös länsimaisten yhtiöiden kanssa (toki tämä riski on selvästi pienempi). Jos se näyttää liian hyvältä, se tuskin on totta. Kokonaisuutena vuosi 2011 oli minulle sijoittajana poikkeuksellisen huono ja tein poikkeuksellisen paljon virheitä rikkomalla sijoitusperiaatteitani ja olemalla noudattamatta filosofiaani (CMC ostot tein toki 2010 puolella). Palaan näihin virheisiin myöhemmin, kunhan olen itse saanut ne analysoitua ensin. Positiivista vuodessa 2011 oli se, että se on ohi ja, että olen vihdoin palannut takaisin oman sijoitusfilosofiani perusteisiin.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

heikki423 Maaliskuu, 2012

Back in business!

Kärtsy23 Maaliskuu, 2012Hyvä teksti, varsinkin ammattilaisten (tai asiantuntijoiden tai minkä tekijämiesten ikinä, joihin OneUpin itse lasken) omien virheiden myöntäminen ja analysointi on aloittelevalle sijoittajalle aina opettavaista luettavaa. Jos vaikka itse osaisi tunnistaa mahdolliset sudenkuopat edes vähän paremmin ja lähteä mukaan pienemmillä panoksilla (kuten OneUp tässä), jos/kun anheus kuitenkin voittaa.

Loistavaa lukea pitkästä aikaa OneUpin tekstiä, ehdottomasti J. Oksaharjun ohella parasta kotimaista tekstiä sijoittamisesta. Toivottavasti kirjoitusmotivaatiota ja -aikaa löytyy jatkossakin. Kiitos!

Jarkko23 Maaliskuu, 2012Olenkin ihmetellyt miksi kirjoitukset loppuivat kun siirryit tänne kirjoittamaan. Tämä selittääkin sitten paljon.

Väärien sijoitusten tekeminen kieltämättä passivoi helposti ja herkästi siirtyy sitten holdariksi jättäen salkun oman onnensa nojaan odottelemaan parempia aikoja. Samalla haluaa hieman lepoa.

Hyvä, että olet jo myöntänyt virheesi ja pääsit uusille paremmille urille. Toivottavasti motivaatio kirjoittamiseen palaa.

Tärkein olisi varmaan olla hajulla, että milloin alamäki johtuu yrityksestä itsestään ja milloin yleisestä markkinoiden liikkeestä. Jos yrityksessä itsessään ei ole vikaa, niin harvemmin tarvitsee siitä irtautua pelkästään spekuloiden tulevaa dippiä.

One Up on OMXH24 Maaliskuu, 2012Kärtsy,

Kiitos palautteesta, motivaatiota on, mutta aikaa ei. Vähän haastava yhtälö, mutta pitää yrittää jostain löytää ne tarvittavat tunnit myös tämän blogin pitämiseen

One Up on OMXH24 Maaliskuu, 2012heikki4,

Tavoitteena olisi, katsotaan miten aika riittää :)

One Up on OMXH24 Maaliskuu, 2012Jarkko,

Vaikea vuosi 2011 ei ole sinänsä ollut syynä vähentää kirjoittelua. Kyse on enemmänkin ollut ajankäytöstä ja enemmänkin sen riittämättömyydestä.

Nyt tuntuu, että olen vihdoin taas palannut sille oikealle tielle sijoittamiseni suhteen, josta hairahduin vuosien 2010/2011 aikana. Syynä tähän on varmasti liiallinen itsevarmuus, edelliset vuodet menivät markkinatilanteesta huolimatta erinomaisesti. Ainakin turvamarginaalejani olen laskenut aivan liikaa. No kohti parempaa vuotta 2012.

One Up on OMXH24 Maaliskuu, 2012Jarkko,

“Tärkein olisi varmaan olla hajulla, että milloin alamäki johtuu yrityksestä itsestään ja milloin yleisestä markkinoiden liikkeestä. Jos yrityksessä itsessään ei ole vikaa, niin harvemmin tarvitsee siitä irtautua pelkästään spekuloiden tulevaa dippiä.”

Erinomainen kommentti, tämä on yksi sijoittajan tärkeimpiä ominaisuuksia. Parhaat ostotilaisuudet syntyvät siitä kun yhtiön ympäristö hetkellisesti heikkenee, mutta yhtiössä ei tapahtunut muutoksia ja kurssi laskee. Näin ollen yhtiön arvo pysyy vakiona, mutta hinta laskee. Hyvänä esimerkkinä Tesco ja sen viimeaikainen kurssilasku.

Masa77728 Maaliskuu, 2012Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Olen jo pidempään seurannut kirjoitteluasi ja olet yksi parhaista kirjoittajista. Tämä on ensimmäinen kommentointini ja koin sen tarpeelliseksi koska viimeisimmässä komentissasi viittat Tesco:on.

Tesco itsellä on ollut seurannassa pidempään ja tein ensimmäisen oston tällä viikolla. Haluaisinkin kysyä oletko itse mitä mieltä yhtiöstä ja oletko paneutunut siihen syvemmin?

Siis mitä19 Huhtikuu, 2012Siis näin summatakseni:

Realisoit siis tappiosi tilanteessa, jossa esimerkiksi CPHI:n markkina-arvo on noin kolmasosa yhtiön lyhytaikaisisista nettovaroista?

Nice work.

Timppa19 Huhtikuu, 2012Pääseekö Talvivaara näiden suurimpien sijoitusvirheiden joukkoon missä vaiheessa? Hehkutit kovasti tuolla 6-7e hintatasolla ja nyt tultu niistä alaspäin reilusti yli puolet. Kerroit lokakuussa kiihdyttäneesi lisäostoja, jolloin kurssi oli 2,5-3e kantturassa, eli silloinkin ylempänä kuin nyt. Kirjoitit myös seuraavaa:

“Pidän yhtiön nykyistä arvostusta naurettavan halpana ja olen kiihdyttänyt osto-ohjelmaani. Kuten jo aikaisemmin totesin, nykykurssi hinnoittelee kaivoksen epäonnistumisen / ikuiset ongelmat.

Uskon, että nykykurssilla yhtiöstä on tarjolla erinomaista tulostuottoa, niin arvonnousun kun osinkojen muodossa.”

Uskotko edelleen erinomaiseen tuottoon? Eikö kaivos käytännössä ole epäonnistunut ja vaikuttaa että ongelmat ovat ikuisia. Paljonko on keskihintasi, oletko myynyt, pitänyt vai jatkanut ostoja?

Henkilökohtaisesti en usko kaivoksen tuottavan ikinä käytännössä mitään. Hinta tuskin enää ylittää kolmea euroa.

Oneuponomxh20 Huhtikuu, 2012Masa,

Kiitos kiitos.

Olen ostanut Tescoa omaan salkkuuni kurssiromahduksen myötä. Yhtiö on hyvin laadukas (ei toki niin hyvä kuin Walmart) ja nykyinen hinta tarjoaa hyvää tulostuottoa.

Oneuponomxh20 Huhtikuu, 2012Siis mitä,

CPHI:n on kirjanpito huijaus ja näin ollen tasearvosta ei voi hakea tukea valuaatioon.

Veikkaan, että likvidointitilanteessa osakkeenomistajille jää käteen 0e.

Oneuponomxh20 Huhtikuu, 2012Timppa,

Talvivaarassa tein virheen kun en nähnyt yhtiön riskiprofiilia (ramp-up riski, sekä ympäristöriski). Varsinkin jälkimmäinen tuli minulle täysin yllätyksenä. Tämän lisäksi rikoin tiettyjä sijoitusperiaatteitani, kun sijoitin yhtiöön. Parin vuoden päästä nähdään oliko sijoitus todella virhe (kaivos konkurssissa/ tuotanto-ongelmat edelleen arkipäivää = rahaa ei tehdä).

Kyllä, kiihdytin lisäostoja edellisen romahduksen tienoilla. Ostin myös tänään lisää. Olen edelleen samaa mieltä markkinoiden hinnoittelusta yhtiötä kohtaan. Ostan lisää jos kurssi laskee edellisten pohjien tienoille (2.1e). Positioni alkaa olla melko suuri ja en mielelläni enää kasvattaisi sitä nykyisestä kovin paljoa. Keskihintani on noin 3.3e.

Uskon, edelleen että yhtiö on parin vuoden tähtäimellä erinomainen sijoitus. Tulosvaroitus oli toki ikävä ja muretaa sijoittajien luottamusta. Varoituksen tärkeimmät pointit olivat näkemykseni mukaan seuraavat:

Prosessi ei ole rikki, tuontantovolyymi johtui puhtaasti huoltoseisokista/ tehdystä ympäristöinvestoinnista. –> Q2 pitäisi tehdä taas uusi tuotantoennätys.

Bioliuotuksen tulokset primäärikasan kolmoslohkosta ovat lupaavia, tämä on selvästi positiivista yhtiölle.

Ongelmat eivät näkemykseni mukaan ole ikuisia, odotan innolla ensi keskiviikon julkkaria, jossa uusi tj Natunen pääsee ensi kertaa ääneen. Samalla saadaan päivitys ympäristöasioista. Moni sijoittaja on tainnut unohtaa, että prosessi on koko ajan mennyt eteenpäin. Sen kehitys on vain jäänyt ympäristökohun alle.

Olen huono veikkaamaan kurssikehityksiä, mutta veikataan nyt tässä, että mikäli loppuvuosi menee suunnitelmien mukaan (tuotanto per Q 6-7tt), ympäristöasioissa edistytään selvästi (jopa ratkotaan) ja 50000t sekä uraaniluvat saadaan, on vaikea nähdä että kurssi olisi alle 4e.

Palatakseni alkuperäiseen kysymykseesi, en näe Talvivaaraa yhtiönä virhesijoituksena. Analyysissäni tein virheitä, joiden vuoksi entry-pointtini oli turhan korkea joka laskee tulevaisuuden tuottojani.

Siis mitä20 Huhtikuu, 2012“CPHI:n on kirjanpito huijaus ja näin ollen tasearvosta ei voi hakea tukea valuaatioon.”

Missäs/million tämä on todettu?

Jari583 Toukokuu, 2012Kiitos blogistasi, reipasta tekstiäsi on aina mukava lukea. Epäonnistumisista puheenollen, minkälaiset mietteet sinulla on näillä näkymin Vestas Windistä? Kurssilasku ei tunnu oikenevan millään.

Timppa4 Toukokuu, 2012Alle kakkosen mentiin sitten tänään. Sanoit kasvattavasi positiota jos aikasemmat pohjat saavutetaan ja heittämällä mentiin niistä nyt läpi. Onko positio jatkanut kasvuaan, jatkaako edelleen jos lasketaan ja oletko suunnitellut hintaa jossa irtaudut ja otat tappiot? Ja uskotko edelleen, että yhtiö selviää yli ympäristöongelmista eikä kaivosta suljeta? Aletaan näkemykseni mukaan olla aika lähellä sitä pistettä, että vihreiden ministerit pistää lapun luukulle (viimeistään vuoden lopussa). Lisäksi nikkelin hinta tuskin lähivuosina nousee ja tuotannon ylösajossa on edelleen ongelmia. Näetkö, että kaikista näistä ongelmista voidaan vielä päästä yli?

ex-kaivosmies2 Kesäkuu, 2012Talvivaara rapiat 1.591 ja matka alaspäin jatkuu.

Ehkä kaikkien aikojen suurimpia puhalluksia tämä case Talvivaara, ympäristö täysin tuhottu jo mutta prosessi ei vaan toimi.

Pere otti rahat ja juoksi, sijoittajille muistoksi musta pekka.

Joni30 Kesäkuu, 2012Minkäs takia Vestas ei kuulu näihin virheisiin? 150 tasolla sanoit että kannattaa ostaa ja kerroit itsesin ostojasi kiihyttäneesi… Miltä näyttää Vestas-potti nyt ja uskotko edelleen yli 2€ tulokseen 2016?

jussu18 Heinäkuu, 2012Olisi mukava kuulla ajatuksiasi Talvivaaran ja erityisesti Vestaksen tilanteesta.

Ville19 Heinäkuu, 2012Heh, ei taida näistä mokista kommenttia tulla… Olisi kyllä hauska tietää, että onko OMXH heittänyt nämä pihalle ennen romahdusta vai onko salkussa turskaa oikein huolella ja miten paljon.

Adreno7 Elokuu, 2012Tappio ei tarkoita, että sijoitus olisi virhe. Jokaisessa sijoituksessa on tietty odotusarvo ja tietty riski, koska tulevaisuutta ei voi nähdä tarkasti. Kaikki näyttää jälkikäteen helpommin ennustettavammalta, kuin mitä se oli.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit