Superrahasto lyömätön vaihtoehto

Lapsillani on pienet muutamasta osakkeesta koostuvat osakesalkut. He saivat keväällä osinkoja, joten heidän tileillään on likvidejä varoja. Rahojen makuuttaminen tileillä ei ole kiinnostava vaihtoehto matalan korkotason takia. Pienten summien sijoittaminen ei myöskään aina ole taloudellisesti kannattavaa. Sijoituskohde on sen sijaan selvä. Sijoitan rahat osakkeisiin, koska lasteni sijoitushorisontti lasketaan vuosikymmenissä. Ainoa jäljelle jäävä kysymys on sijoittaako varat suoraan osakkeisiin vai epäsuorasti sijoitusrahaston kautta.

Suorien osakesijoitusten kustannukset ovat mitättömiä, jos sijoittaa tuhansia euroja pitkäksi aikaa. Pienempien summien sijoittaminen voi sen sijaan tulla kohtuuttoman kalliiksi. Pienen salkun hajauttaminenkin on hankalaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että salkun pitäisi koostua vähintään kymmenestä osakkeesta, jotta sitä voisi kutsua hajautetuksi.

Sijoitusrahastot mahdollistavat pienten summien kustannustehokkaan sijoittamisen, jonka lisäksi jo pienilläkin summilla pääsee käsiksi hajautettuun salkkuun. Nämä hyödyt eivät kuitenkaan tule ilmaiseksi. Aktiivisen osakerahaston vuotuiset kustannukset vaihtelevat Pohjoismaihin sijoittavien rahastojen 1,5 prosentista kehittyville markkinoille sijoittavien rahastojen jopa yli kolmeen prosenttiin.

Olen monesti kuullut ihmisten ihmettelevän, mitä väliä muutamalla prosentilla on? Itse asiassa muutaman prosentin tuottoerolla on erittäin suuri merkitys korkoa korolle -vaikutuksen johdosta. Sijoitus, joka tuottaa kymmenen prosenttia vuodessa, on 44 prosenttia korkeampi 20 vuoden jälkeen kuin kahdeksan prosenttia tuottava sijoitus. Tästä yksinkertaisesta syystä yritän minimoida lapsieni sijoitusten kustannukset.

Voin hyväksyä korkeatkin kustannukset, jos se tarkoittaa samalla vastaavasti korkeampaa tuottoa. En kuitenkaan usko aktiivisten rahastojen voittavan indeksiä pitkällä aikavälillä, minkä vuoksi edullisesti hinnoiteltu passiivinen indeksirahasto todennäköisesti tuottaa paremmin loppupeleissä.

Kun toukokuun lopulla luin, että Nordnet tuo markkinoille kuluttoman myöhemmin Superrahastoksi nimetyn rahaston, luulin ensin kyseessä olevan myöhästynyt aprillipila tai ainoastaan markkinointikampanja. Olin väärässä! Kyseessä on todellakin kuluton sijoitusrahasto, jonka kulut Nordnet maksaa. Kutsuisin tätä Nordnetin asiakkaille kohdistamaksi hyväntekeväisyydeksi.

Nordnet myöntää, että Superrahasto on sisäänheittotuote ja toivoo, että asiakkaat myöhemmässä vaiheessa siirtyisivät sijoittamaan myös sellaisiin tuotteisiin, joista Nordnet saa tuloja. Superrahasto on kerrassaan loistava vaihtoehto lapsilleni, kunnes heidän varat antavat myöten tehdä suoria osakesijoituksia. Suomalaiset sijoittajat voivat tällä hetkellä sijoittaa ainoastaan Suomen Superrahastoon. Myöhemmin kesällä Nordnetin järjestelmän kautta voi myös sijoittaa Norjan ja Tanskan Superrahastoihin.

Se, että Nordnet voi tarjota Superrahastoa kuluitta, pitäisi herättää keskustelua siitä mistä rahastosijoittajat oikein maksavat. Suurten rahastojen veloittama 1,5 prosentin hallinnointipalkkio ei ole missään suhteessa työmäärään. Sadan miljoonan euron rahastopääoman omaavan rahaston hoidon edellyttämä työmäärä ei merkittävästi eroa miljardin euron rahastopääoman omaavan rahaston hoidosta. Tästä huolimatta molemmilla rahastoilla saattaa olla sama prosentuaalinen hallinnointipalkkio.

On yleinen harhaluulo, että sijoitusrahaston osuudenomistajat ovat tasa-arvoisia. Ideaalitilanteessa sijoittajat yhdistävät varansa, jakavat kustannukset pääomapanoksen suhteessa ja saavuttavat suursijoittajan hyödyt. Todellisuudessa jotkut osuudenomistajat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Suursijoittajat saavat alennuksia niin hallinnointipalkkioon kuin merkintä- ja lunastuspalkkioihin.

Sijoitusrahastolle on jokseenkin samantekevää, onko sillä tuhat pientä osuudenomistajaa tai yksi suuri sijoittaja, kun varat on viimein sijoitettu. Suuren sijoittajan varat eivät erotu piensijoittajien varoista sijoitusrahastossa, koska kyseessä on yksi ainoa salkku, jota rahastoyhtiö hoitaa. Minun tapauksessani äänestän jaloillani lasteni hyväksi ja valitsen Nordnetin Superrahaston. Myöhemmässä vaiheessa kun pääomaa on riittävästi, muutan rahastosijoitukset suoriksi osakesijoituksiksi.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
14 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.06.2014 23:31

Tulee niin likainen olo tämmösestä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.06.2014 14:01

Voisitko perustella miksi?

Tom Lindström

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.07.2014 14:59

Likainen olo voi tulla helposti, jos lukee toisten sijoituksista, eikä itsellä ole varaa pesukoneeseen tai edes hammastahnaan.
No, veikkaan, että ml:n kommentti oli sarkastinen heitto joihinkin edellisiin.

Nimetön
Nimetön
28.06.2014 16:30

Olisit voinut käsitellä syitä miksi tämä on erinomainen rahasto: osinkojen uudelleen sijoitus, osinkojen verottomuus, rahaston oletettu ikä, kustannukset tulevaisuudessa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.06.2014 14:03

Ainoa ero Superrahaston ja muiden rahastojen välillä on kulujen puuttuminen. Pienemmät kulut tarkoittavat korkeampaa tuottoa sijoittajalle pitkällä aikavälillä. Nuo mainitsemasi seikat ovat yhteisiä kaikille rahastoille. Mainitsin kirjoituksessa, että 20 vuoden sijoitushorisontilla kymmenen prosentin vuotuisella tuotolla tuotto on 44 prosenttia korkeampi kuin kahdeksan prosentin tuotolla. Kymmenen prosentin voi olettaa vastaavan markkinatuottoa kun taas kahdeksan prosenttia vastaa markkinatuottoa vähennettynä rahaston kuluilla. Minusta nuo 44 prosenttia ovat enemmän kuin hyvä syy miksi rahasto on erinomainen rahastosijoittajalle, jos on pitkä sijoitushorisontti kuten lapsillani. Ainoa asia mitä emme tiedä on miten hyvin Öhman Fonder (rahastoyhtiö joka hallinnoi Superrahastoa) onnistuu seuraamaan indeksiä. Öhman on kuitenkin tunnettu… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
29.06.2014 00:07

Paljonko Nordnet panosti lastesi rahasto-osuuteen tämän kirjoituksen ansiosta? Kuten aiempi kommentoija sanoi: “Tulee niin likainen olo tämmösestä.”

Enemmän asiaa ja vähän vähemmän hypetystä jatkossa, kiitos 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.06.2014 14:05

Lapseni eivät hyödy millään lailla kirjoituksesta eikä kukaan pysty maksamaan niin paljon, että suostuisin sijoittamaan heidän varojaan johonkin huonoon sijoituskohteeseen. Nordnet ei vaikuta millään tavalla kirjoituksiimme, eikä ole edes tietoinen siitä mistä kirjoitamme ennen juttujen julkaisua. Olemme pari kertaa lähettäneet jutun Nordnetille luettavaksi ennen sen julkaisua, koska se on saattanut olla Nordnetin intressien vastainen, mutta Nordnet ei ole edes silloin pyytänyt tekemään muutoksia. Mielestäni täysin kuluton rahasto, jossa kaikki kulut lankeavat Nordnetin maksettavaksi on vähintäänkin kirjoituksen arvoinen asia. Tämän pitäisi todellakin herättää rahasto-osuuksien omistajat miettimään mistä he oikein maksavat ja onko se sen arvoista, jos jokin taho voi tarjota saman… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
29.06.2014 08:31

En kyllä ymmärrä, miten kukaan voi kokea likaiseksi jos yrityksen salkunhoitaja kehuu oma yrityksen tuotetta?? Kriittinen suhtautuminen on aina järjevää, mutta tuollainen taivastelu on minusta jo tekopyhää.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.06.2014 14:07

Lukijoillamme näyttää olevan harhakuva roolistamme. Emme ole työsuhteessa Nordnettiin emmekä vastaa Nordnetin markkinoinnista. Nordnet maksaa meille kiinteän summan eksperttisalkun ylläpitämisestä sekä kommenttien kirjoittamisesta eksperttipalveluun ja Nordnetblogiin.

Meillä on täysin vapaat kädet kirjoittaa mitä haluamme eikä Nordnet millään tavalla puutu kirjoitustemme sisältöön.

Tom Lindström

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.06.2014 18:35

Tulihan se sieltä, että teille maksetaan blogin kirjoittelusta 🙂 Haiskahti mainokselta mutta se on OK, kun tiedän jo mistä tässä superrahastossa on kyse ja kuinka se toimii. Se on ilmainen ja Nordnet maksaa kulut ja kattaa sen palvelumaksuilla muista tuotteista ja kaupankäynnistä.

Nimetön
Nimetön
29.06.2014 14:07

Mielenkiintoisia reaktioita. Tulee mieleen, miltä sylttytehtaalta kukin on kotoisin.

Odotan innolla, minkälaiseen vastaiskuun muut rahastotalot ja kivijalkapankit lähtevät.

Nordnetia kun voi jo näiden kahden tuotteen – ensin kuluttoman ETF-kuukausisäästämisen – ja nyt Superrahaston perusteella pitää kulujen suhteen ”markkinahäirikkönä” Suomen muuten turvallisen sameassa ja läpinäkymättömässä rahastojen ankkalammessa, missä jopa 3% TER kätketään somasti ja silkoisesti laskutaidottomien maksettavaksi.

Hintakilpailun toivoisi pyörähtävän käyntiin tälläkin alalla.

Nimetön
Nimetön
30.06.2014 08:49

Kansankielellä Liljeström ja kumppanit ovat Nordnetin palveluntuottajia.
“Kenen leipää syöt sen lauluja laulat” on vanha ja osuva sanonta.

Palsajtaisittteko mistä “superrahasto” kerää rahoituksen, eli maksaa palkkanne. Maksaako rahastoon otettu yritys Nordnetille?

Nimetön
Nimetön
30.06.2014 09:44

Vähän nyt haiskahtaa osa noista kommenteissa. Taitaa taustalla olla yhden miehen trollailu. Kinskin tapaan mietin, että miltä sylttytehtaalta on kyseinen kommentoija saapunut.

Nimetön
Nimetön
05.07.2014 00:02

Kiitos hyvistä bloggauksista.

Viimeisimmässä blogissa jäin miettimään lausetta “Myöhemmässä vaiheessa kun pääomaa on riittävästi, muutan rahastosijoitukset suoriksi osakesijoituksiksi”. Miksi?