Siirry pääsisältöön

Suomi Laatuosake tekee tuottoa laatuyhtiöillä – haastattelussa Sijoittaja.fi

Kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2017, mutta sitä on päivitetty 5.11.2018.

Sijoittaja.fi toi Suomi Laatuosake -mallisalkun Sharevilleen lokakuussa 2016. Laadukkaisiin Suomi-osakkeisiin sijoittava mallisalkku näyttää kiinnostavan Shareville-käyttäjiä, sillä salkku on saanut lyhyessä ajassa jo yli 2600 seuraajaa. Mutta mikä Suomi Laatuosake -mallisalkku oikeastaan on ja miten sen sijoitukset valikoidaan?

Kysyimme asiasta Sijoittaja.fi:n perustajalta Timo Heikkilältä.

Mikä on Suomi Laatuosake -mallisalkku?

Sijoittaja.fi:n Suomi Laatuosake on 10–20 osaketta sisältävä, sataprosenttisesti osakkeisiin sijoittava salkku. Sijoitamme laatuosakkeisiin, koska ne ovat historiassa olleet paras sijoitustyyli yli 25 vuoden tarkasteluperiodilla. Arvostamme ennen kaikkea laatuyhtiöiden matalampaa riskiä.

Miksi päädyitte jakamaan salkun Sharevilleen?

Shareville on helppo tapa jakaa oikea salkku ja siten kertoa, miten osakkeisiin voi sijoittaa käytännössä. Haluamme myös näyttää, ettei osakesijoittaminen ole vaikeaa, kun käytössä on oikeat työkalut.

Keskustelemme myös mielellämme muiden Shareville-käyttäjien kanssa salkuista, strategioista ja yksittäisistä osakkeista.

Miten mallisalkun sijoitukset valikoidaan?

Olemme valinneet salkun osakkeet kehittämällämmeOsaketyökalulla.Työkalu pisteyttää osakkeet eri faktoreiden perusteella hyödyntäen tunnuslukuanalyysia ja laskee osakkeille kokonaispisteet. Työkalussa ovat lähes kaikki kotimaiset pörssiyhtiöt ja ulkomaisista osakkeista Stoxx Europe 600 ja S&P 500 -indeksin yhtiöt. Pisteytettäviä faktoreita ovat mm. laatu, osinko, arvo ja kasvu.

Työkalussamme laatuyhtiöitä ovat yhtiöt, joilla onvakaa kannattavuus, nouseva tulostrendijamatala velkaantuneisuus.Lisäksi huomioimme yhtiön näkymät, joiden on oltava vähintään vakaat. Emme siis ota kantaa yhtiön kilpailuetuun tai markkinoihin, vaan annamme numeroiden puhua puolestaan.

Salkunhoitajalla on kuitenkin mahdollisuus käyttää omaa näkemystä. Olemme käyttäneet näkemystä joissain tilanteissa. Esimerkiksi myimme Orionit, kun kurssi oli 56,55 euroa, koska arvostus oli mielestämme liian korkea. Olemme sittemin ostaneet Orionit takaisin salkkuun.

Miten kovaan tuottoon salkku pyrkii ja millaisella riskillä?

Salkku pyrkii ensisijaisesti markkinaindeksiä matalampaan riskiin. Laatuyhtiöt ovat pitkässä juoksussa tuottaneet markkinaindeksiä paremmin ja pyrimme samaan pitkällä aikavälillä. Matalampi riski on kuitenkin meille tärkeämpi ominaisuus etenkin, kun osakemarkkinoilla on takana pitkä nousujakso.

Millainen palvelu on Sijoittaja.fi?

Sijoittaja.fi on sijoittajan tietopalvelu. Palvelu tarjoaa artikkeleita, analyyseja ja sijoittajan työkalut, joista löytää kaiken tarvitsemansa tiedon sijoituspäätösten tueksi.

Mitä ovat Sijoittaja.fi:n ETF-mallisalkut?

ETF-mallisalkuista saa sijoitusideoita omaan sijoitustoimintaan. Salkkujen kehitystä voi myös verrata oman varainhoitosalkun kehitykseen. ETF-mallisalkkujen tarkoitus on osoittaa, että kuka tahansa voi nykypäivänä rakentaa ETF-rahastoista pitkän tähtäimen ydinsalkun, joka on laajasti hajautettu, selviää markkinamyllerryksistä ja kustannuksiltaan edullinen.

Sijoittaja.fi tarjoaa veloituksetta kolme erilaista ETF-mallisalkkua Nordnetin Private Banking -asiakkaille. Nämä mallisalkut on koostettu sataprosenttisesti Nordnetin palveluista löytyvistä ETF:istä ja ne on rakennettu kolmelle eri riskitasolle:

  • Mallisalkku Varovainen on rakennettu korkoinstrumentteihin sijoittavilla ETF-rahastoilla.
  • Mallisalkku Maltillinen on rakennettu 50-prosenttisesti korkoinstrumentteihin ja 50-prosenttisesti osakkeisiin sijoittavilla ETF-rahastoilla.
  • Mallisalkku Rohkea on rakennettu osakkeisiin ja kiinteistösijoitusyhtiöihin sijoittavilla ETF-rahastoilla.

Mitä Suomi Laatuosake -salkussa tapahtuu seuraavaksi ?

Odotamme tuloskauden päättymistä ja teemme sitten tarkemman salkkutarkastelun. Todennäköisesti salkusta vaihtuu noin viisi osaketta seuraavan kahden viikon aikana.

Kirjoitamme aina perustelut salkkumuutoksista sijoittaja.fi:hin sekä Sharevilleen.

Sijoittaja.fi:tä ja yli 200 000 muuta sijoittajaa voit seurata Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
15 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
23.02.2017 16:53

Kiinnostaa kovasti saada laajempaa näkemystä

Nimetön
Nimetön
22.02.2017 19:32
Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.02.2017 14:26

“””Kommentti odottaa hyväksyntää.””” Otatte siis vain samanhenkiset mukaan. Olkoot niin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.02.2017 15:29

Ilmeisesti useampi linkki kommentissa aiheuttaa “Odottaa hyväksyntää” -jonoon menemisen – normaalisti sellaista ei tule. Nyt kommentin pitäisi näkyä. /Henri

Nimetön
Nimetön
21.02.2017 20:43

Käsite laatuosake on kärsinut valtavasti inflaatiota, kun sitä käytetään jatkuvasti ja yleensä vielä tusinafirmoista.

Suomesta ei löydy kuin 4 julkisesti listattua laatuosaketta:
1) Orion
2) Sampo
3) Nokian Renkaat
4) KONE

En nähnyt näistä yhtään yllä olevassa mallisalkussa.

Huhtamäki, Kemira, UPM ja Tieto ovat laatutasoltaan kylläkin pelkkää keskivertoa. Elisa on laatuluokaltaan hyvä, mutta ei laadukas.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2017 21:38

Hei, kaikki mainitsemasi osakkeet löytyvät toki Laatuosake-salkusta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.02.2017 10:16

Kerta nyt ollaan foorumilla, niin olisi aika asiallista laittaa esitettävät asiat t ä n n e ilman, että niitä näytetään vain jonkin pakkopulla sharevillen kautta.
Jos en vain löytänyt juttuja ilman liittymistä, niin voisitte ystävällisesti ehkä auttaa ja laittaa oikeat linkit tänne.

Edelleenkin hämärää, mitä noissa mallisalkuissa oikeasti on sisällä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.02.2017 14:54

Hei Someton! Kiitos palautteesta. Olet oikeassa, että Sharevilleen kirjautumatta ei voi nähdä enempää kuin mallisalkun viisi suurinta omistusta, eli ne mitkä näkyvät upotettuna tässä jutussa. Toisaalta salkun sisältö muuttuu jatkuvasti, joten parhaiten sen kehitystä voi seurata juurikin Sharevillessä – jos juttuun olisi upotettu kuva tämän hetkisistä omistuksista, se voisi olla jo huomenna vanhentunut. Otin kuvakaappauksen Suomi Laatuosake -salkun tämän hetkisestä koostumuksesta – tässä näkyy kahdeksan suurinta omistusta (eli maksimimäärä jonka voi nähdä suhteellisesti jaoteltuna piirakkakaaviona): http://bit.ly/sijoitajafi-mallisalkku-22-2-2017 /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.02.2017 17:37

Ei ole läpinäkyvää tämän blogin seuraaminen aina, sillä kohdesalkun sisältö taisi muuttua jo, kun antamasi linkki ei toimi enää (kokeilin kahdella eri selaimella ja ilman sharevilleä tietenkin).

Saisko toimivan linkin, alla viallinen:
http://cmsi1.prod.nordnet.se/images/18.142b86f1157a4265ebe20254/1487767238851/omistukset_sijoittajafi.PNG

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.02.2017 09:08

Pahoittelut! Latasin kuvan omalle serverillemme, mutta siihen ei näemmä pääsekään käsiksi muualta kuin omasta Nordnet-verkostamme. Kuten Timo ylempänä kirjoittaa, niin salkun kehitystä ja sisältöä pääsee seuraamaan Sharevillen lisäksi Sijoittaja.fi:n sivuilla: http://www.sijoittaja.fi/49287/suomalaisiin-laatuosakkeisiin-sijoittava-salkku-seuraa-livena-2/ /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2017 23:42

Kaikki nuo neljä osaketta löytyvät Sijoittaja.fi:n mallisalkusta. Ollaan nyt edes tällä foorumulla ilman mitään vaihtoehtoisia faktoja, jookos?

Oma pintapuolinen näkemykseni kyllä on, että Orion ei kuulu tuohon neljän kärkeen. Laatufirma kyllä, mutta arvostuskertoimilla ihan omassa luokassaan. Pass auf!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.02.2017 10:51

Se, että leivässä käytetystä viljasta vain 10% on kauraa ja loput vehnää, ei tee leivästä kauraleipää vaan vehnäleipää.

Sama logiikka menee ‘Suomi Laatuosake’-salkulla. Se, että siellä on muutama laatuosake ja loput tusinafirmoja, ei tee oikeutta kutsua salkkua vain laatuosakkeita sisältäväksi.

Sitä paitsi, se että Sijoittaja.fi pitää Keskoa Nokian Renkaita laadukkaampana firmana kertoo kaiken oleellisen Sijoittaja.fi:sta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2017 01:06

Se, että haluat ostaa sitä kauraleipää etkä vehnäleipää ei muuta itse asiaa vielä mihinkään suuntaan. Kokonaisuotto ratkaisee ja kaikilla on omat sijoitustavoitteensa.

Miten perustelet, että juuri Kesko olisi huonompi valinta mallisalkkuun kuin NRE? Miten esim. Kone vs. NRE? Mikä on oma sijoitusstrategiasi ja aikajänteesi?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2017 21:32

Jos jokaisen Keskon viereen tulisi kauppa, jossa tuotteiden hinnat olisivat aina vähintään 10% alhaisemmat (esim. jos Wal-Mart rantautuisi Suomeen), niin Kesko olisi melko nopeasti kriisiyhtiö, kun liikevaihto alkaa sakkaamaan ja nettotulos menee tappiolle.

Jos rengaskaupassa on vierekkäin Hakkapeliitta 9 ja Continental ja Hakkikset ovat 10% kalliimmat, niin Nokian Renkaat pystyy edelleen myymään tuotteitaan.

Ymmärrätkö eron? Toisella on brändi- ja hinnoitteluvoimaa, toinen on pelkkä bulkkitarjoaja.