Siirry pääsisältöön

Suomen osakemarkkina on vain pisara valtameressä

Suomen osakemarkkina on yli kaksinkertaistunut markkina-arvolla mitattuna viimeisen 10 vuoden aikana, mutta globaalissa kuvassa olemme vain pisara valtameressä. Jos mietitään Suomea ja sen koko 5,5-miljoonaista väestöä, se mahtuu keskisuuren intialaisen kaupungin vaalien virhemarginaaliin. Suomen pörssissä listattujen yritysten yhteenlaskettu markkina-arvo on vaivaiset 0,3 % koko maailman pörssien yhteenlasketusta markkina-arvosta. Koska oma pörssimme on niin pieni, kannattaa pakata onget mukaan ja lähteä merta edemmäs kalaan!

Sijoittamalla ja säästämällä ulkomaisille markkinoille pääset käsiksi uusiin ja mielenkiintoisiin sektoreihin, kasvumahdollisuuksiin sekä pystyt osallistumaan kehittyvien ja nousevien talouksien markkinoille. Samalla monipuolistat salkkuasi ja hajautat riskejä.

Suomen osakemarkkina vs. maailman osakemarkkinat

Kuva: maailman osakemarkkinat suhteessa markkinan kokoon markkina-arvon perusteella

Hajauttaminen on ilmainen lounas

Rahoitusteorian mukaisesti hajauttaminen parantaa tuotto–riski-suhdetta. Sitä kutsutaan usein talousmaailman “ilmaiseksi lounaaksi”, koska saat pienemmällä riskillä saman odotetun tuoton säästöillesi ja sijoituksillesi. Voit hajauttaa salkkuasi omistamalla useita eri yrityksiä, useilta sektoreilta ja ympäri maailmaan. Näin salkkusi monipuolistuu ja salkkusi laskennallinen riski pienenee. Et ole enää niin riippuvainen esimerkiksi Suomen talouden käänteistä, kun salkkusi on globaalisti hajautettu.

Hajauttaminen on talousmaailman ilmainen lounas

Suomen talouden kasvu

Tilastoista nähdään, että Suomen talous ei ole kasvanut 10 vuoteen.

Kuva: Suomen talouden kasvu (BKT). Lähde: Tilastokeskus

Laajempi valikoima osakkeita, enemmän sektoreita

Suomen osakemarkkina ja pörssi on varsin keskittynyt tiettyihin sektoreihin ja useat yrityksistä toimivat pääomaintensiivisillä ja syklisillä toimialoilla. Suomesta löytyy hyviä sijoituskohteita, mutta jos sijoitat pelkästään kotimaahan, jäät paitsi 99,7 % mahdollisuuksista, joita sinulla on globaaleilla markkinoilla. Haluatko sanoa ei kaikille näille mahdollisuuksille? Maailman suurimmat ja kannattavimmat yritykset ovat usein teknologia- ja IT-yhtiöitä. Esimerkkejä näistä ovat ns. FANG-osakkeet (Facebook, Amazon, Netflix ja Google). Pelkästään nämä neljä osoittavat Yhdysvaltain teknologia-alan syvyyden ja leveyden: yksi mullistaa viestinnän ja mainonnan, toinen kaupankäynnin, kolmas viihteen ja neljäs muuttaa internetiä älykkyyden ja algoritmien avulla.

Kasvumahdollisuuksia

Sodan jälkeisten vuosikymmenten aikana länsimaiden talous kasvoi voimakkaasti. Nyt kehittyvät taloudet tekevät tuloaan ja ovat kasvattaneet kiihtyvällä tahdilla osuuttaan maailmantaloudesta jo viimeisen 30 vuoden ajan. Taloudellinen painopiste on siirtymässä länsimaista itään. Suuret Aasian maat, kuten Kiina ja Intia ovat “puhkeamassa kukkaan”, ja maiden keskiluokkaan nousee ihmisiä hurjaa vauhtia tukemaan kulutuskysyntää. Markkinat näissä maissa siis kasvavat kovaa vauhtia, mikä tarjoaa mahdollisuuksia kaikille sijoittajille.

Yksittäisten osakkeiden poiminta Aasiasta voi olla hankalaa, mutta sijoittamalla esimerkiksi alueen rahastoihin ja ETF:iin voit osallistua kasvuun nyt ja tulevaisuudessa.

Kuva: Maailman bruttokansantuotteen jakauma suurimpien talouksien kesken

Yhteenvetona voidaan todeta, että hajauttaminen Suomen rajojen ulkopuolelle on monesta syystä perusteltua. Saat enemmän mahdollisuuksia sijoituksiisi, alennat salkkusi riskiä ja pääset osallistumaan markkinoille, joilla talouskasvu on huomattavasti Suomen tasoa nopeampaa. Uudet teknologiat ja globalisaatio tarkoittavat, että ihmiset, tavarat ja palvelut voivat liikkua vapaasti kansallisten rajojen yli. Sama koskee taloudellista pääomaa ja investointeja.

Nordnetin monipuolinen valikoima osakkeita ja rahastoja sekä helppokäyttöiset kaupankäyntityökalut antavat sinulle vaivattoman väylän globaaleille markkinoille.

Tutustu Nordnetin valikoimaan:

Lue myös: Hajauttaminen kannattaa – 4 tapaa alentaa salkkusi riskiä

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit