Suomalaisyrityksistä löytyy vastuullisuutta

Vastuullisuuden näkökulma ja kestävän kehityksen huomioonotto ovat yhä tärkeämpiä sijoituskriteereitä instituutioille. Suoriin osakesijoituksiin mieltynyt piensijoittaja voi parantaa maailmaa tutkimalla puolueettomien tutkimuslaitosten raportteja suomalaisista pörssiyrityksistä.

Vastuullisuuden kriteerit jaetaan nykyisin kolmeen osa-alueeseen.

1. taloudelliset näkökohdat, kuten brändin hoito, asiakassuhteet ja innovointikyvykkyys

2. ympäristölliset näkökohdat, kuten ympäristöstrategia, ympäristöpolitiikka, operationaalinen ekotehokkuus ja yleiset työskentelyolosuhteet erityisesti kehittyvissä maissa.

3. sosiaalinen ulottuvuus, kuten alihankintaketjujen hoitaminen, omistajien ja henkilökunnan sitouttaminen ja kestävien standardien luominen alihankkijaketjuille

Suomalaisista yrityksistä Kesko ja  Neste Oil nousevat omissa sektoreissaan erittäin korkealle kansainvälisissä vertailuissa.

Keskon vastuullisuuden taso lähenee täyttä kymppiä, vaikka aina parannettavaa riittääkin. Yritys valittiin jälleen kerran Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin DJSI World sekä DJSI Europe. Valinnat Dow Jonesin indekseihin tekee puolueeton sveitsiläinen tutkimuslaitos SAM Group (Sustainable Asset Management. Tuloksen jäätävyyttä kuvaa se, että Kesko sai toimialansa (Food and Drug Retailers) korkeimmat pisteet neljästä osa-alueesta: Vastuulliset toimintatavat/raportoinnin oikeellisuus/toimintatavat korruption ja lahjonnan estämiseksi sekä toimitusketjun hallinta, raaka-aineiden hankinta ja sosiaalisen vastuun raportointi.

Mediassa aika ajoin parjattu Neste Oil valittiin SAM:in kriteeristön perusteilla jo kuudennen kerran Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksiin (DJSI World).

Arviointi koski vuotta 2011, jolloin Neste Oil keskittyi vastuullisuustyössään muun muassa uusiutuvien polttoaineiden toimitusketjun hallintaan ja vastuullisuuden todentamisjärjestelmän kehittämiseen, työ- ja prosessiturvallisuuden parantamiseen sekä sidosryhmävuorovaikutukseen.

Kovin vähälle huomiolle talousmediassa on jäänyt sekin fakta, että alkuvuodesta 2012 Neste valittiin maailman 19:nneksi vastuullisimmaksi yritykseksi The Global 100 –listalla. Neste Oil on lisäksi valittu Ethibel Excellence investment -rekisteriin. Sijoittajan onkin syytä tutustua yritysten nettisivuilta löytyviin vastuullisuusraportteihin huolella.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Pekka26 Syyskuu, 2012Entä vastuullisuus osakkeenomistajia kohtaan? Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön toiminnan (ainoa) tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Retorinen kysymys: montakohan “pistettä” esimerkiksi Neste Oil saisi tällä osa-alueella?

Jukka Oksaharju26 Syyskuu, 2012Pörssiyhtiön keskeisin yhteiskuntavastuu on pitkällä aikavälillä voiton maksimaalinen tuottaminen osakkeenomistajille. Siksi Pekan retorinen kysymys osuu täsmälleen asian ytimeen.

Petre26 Syyskuu, 2012ja voiton maksimointi tapahtunee pitkässä juoksussa parhaiten ottamalla tutkitut seikat huomioon, jolloin esimerkiksi lakkoherkkyys ja mahdollisuudet vahingonkorvausoikeudenkäynteihin pienenevät radikaalisti?

Huomannette, että näkökulmasta riippuen tästä voi väitellä loputtomasti.
Selvää kuitenkin on, että yrityksissä katsotaan” voiton maksimaalisen tuottamisen”-maksiimin hokemisen taakse kohti edellytyksiä, joilla kyseinen väite voidaan tehokkaimmin toteuttaa. Kyseessä ei siis ole binäärinen joko tai -ongelma vaan sekä että -mahdollisuus.

Axl24 Lokakuu, 2012Suomalaisyrityksistä Fortum, Kesko, Nokia, Neste, Outokumpu ja Rautaruukki lasketaan vastuullisiin yrityksiin. Kukaan näistä ei taloudellisesti menesty kovinkaan hyvin, ja jos rakentaisin portfolioni näiden varaan, ei tuotto olisi kovinkaan kummallista.

On harhaluulo että yritys pystyisi maksimaalisesti tuottamaan rahaa, suojaamaan luontoa, hoitamaan työntekijöiden oikeuksista yms yms.

Jos on erityisen eettinen ja ekologinen yritys, niin eikö olisi todennäköistä että se on ylihinnoiteltu (=vähemmän tuottoa sijoitetulle rahalle). Ja eikö samalla logiikalla ole todennäköistä että yritykset jotka ovat keskittyneet vähemmän “eettisille” aloille, vaikkapa turkistarhaukseen, olisi alihinnoiteltuja.

 

/Petre Pomell

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit