Siirry pääsisältöön

Suomalaiset piensijoittajat villiintyivät norjalaisista öljyosakkeista

Öljyn hintaromahdus on saanut norjalaiset energiasektorille liitännäiset osakkeet roimaan kurssipudotukseen. Tämä on houkutellut suomalaisia piensijoittajia sankoin joukoin norjalaisosakkeiden ostolaidalle, koska kurssiromahtajat ovat profiloituneet historiallisesti erinomaisiksi osingonmaksajiksi. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti ostoinnostuksen taustoja ja voimakkuutta. Merkintä on luonteeltaan tilastollisten yleishavaintojen tiivistelmä, ei yritysesittely tai sijoitusanalyysi.

Oslon pörssissä listattujen Seadrillin, Statoilin ja Fred. Olsen Energyn yhteenlasketut kauppamäärät ovat räjäyttäneet alkuvuonna pankin. Tammikuussa 2015 koko kolmikko mahtui Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien suomalaisten piensijoittajien vaihdetuimpien ulkomaisten osakkeiden listauksen viiden kärkeen. Kriteerinä vaihdetuimmissa on tässä yhteydessä eri salkkujen lukumäärä, jotka kävivät osakelajilla toteutunutta kauppaa kalenterikuukauden aikana.

Tammikuussa 2015 Seadrill oli selvällä marginaalilla suomalaisten piensijoittajien vaihdetuin, Statoil toiseksi vaihdetuin ja Fred. Olsen Energy viidenneksi vaihdetuin ulkomainen osake. Väliin kiilasivat kolmanneksi vaihdetuimman sijan vallannut Apple ja neljänneksi itsensä kammennut Alibaba.

Huomionarvoista on, että eri salkkujen lukumäärällä mitattuna norjalaiskolmikon kauppamäärät edustivat yhteenlaskettuna jopa 15,8 prosenttia kaikesta suomalaisten piensijoittajien ulkomaisten osakkeiden toteutuneesta kaupankäynnistä tammikuussa 2015. Uutta rahaa kolmikkoon sijoitettiin suomalaisten toimesta kalenterikuukauden aikana lisää nettomääräisesti 1,7 miljoonaa euroa.

Viime lokakuun alusta, toisin sanoen neljässä kuukaudessa, suomalaisten piensijoittajien omistus on kasvanut norjalaiskolmikossa eri salkuilla mitattuna seuraavasti.

Fred. Olsen Energy: 66,2 prosenttia
Seadrill:
55,1 prosenttia
Statoil:
45,6 prosenttia

Norjan energiasektorin suosikkiosakkeiden kiinnostuksen kasvu on huimaa, sillä helmikuun 2015 alussa koko kolmikko mahtuu suomalaisten piensijoittajien omistetuimpien norjalaisosakkeiden kärkinelikkoon eri salkuilla mitattuna.

Kutakin kolmikon osaketta on tällä hetkellä suomalaisen piensijoittajan salkussa keskimäärin 1200–1500 eurolla, hieman yhtiöstä riippuen. Huomionarvoista on, että keskiomistus kuvaa nimenomaan tämän päivän markkina-arvoa, mikä ei välttämättä vastaa sijoitettua summaa.

Oslon pörssistä Seadrill on suomalaisten piensijoittajien salkuissa omistetuin. Statoil on selvä kakkonen ja Fred. Olsen Energy on neljäs, mutta se on huimassa nousukiidossa kohti Nordic Miningia, joka on toistaiseksi välissä kolmantena.

Mainittakoon, että vielä lokakuun 2014 alussa Statoil hallitsi omistetuimman norjalaisosakkeen sijaa, joten Seadrillin suosion kasvu liittyy nimenomaan viimeaikaiseen turbulenssiin. Lisättäköön, että neljä kuukautta sitten Fred. Olsen Energy oli listauksessa vasta sijalla kuusi.

Kaikkiaan Norjan energiasektorin kurssipudotus on johtanut tilanteeseen, jossa osakasystävällisten yhtiöiden historiassa maksamat osakekohtaiset osingot kohottavat uuden sijoituksen osinkotuoton tuntuvaksi. Näin sillä edellytyksellä, että yhtiöt kykenevät tulevaisuudessa palaamaan hyvien tilikausien osinkotasolleen.

Suomalaiset piensijoittajat näyttävät uskovan näyttävään paluuseen. ”Markkinat” kuitenkin näyttävät hinnoittelevan osakekurssien kautta tuntuvaa laskutrendiä osakekohtaiseen osingonjakoon. Toisin sanoen norjalaisten energia- ja öljysektoriin liitännäisten suosikkiosakkeiden kurssiliikkeistä on pääteltävissä, että sijoittajat kollektiivisesti olettavat osingonmaksutason laskevan selvästi ja kenties pitkäkestoisestikin.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittuja yhtiöitä kirjoitushetkellä. Tilastotiedot perustuvat Nordnetin suomalaisten asiakkaiden osakekauppaan ja -omistukseen. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: wili_hybrid / Foter / CC BY-NC

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.02.2015 17:52

Yhdysvalloissa on vireillä joukkokanteen valmistelu Seadrilliä vastaan, koska yhtiö lakkautti aiemman tiedottamisensa vastaisesti yllättäen osingonmaksun. USA:n ulkopuolisten yhtiöiden ei kannata listautua Yhdysvaltoihin, koska USA:n oikeusjärjestelmä on täynnä sudenkuoppia, joiden välttelyyn jopa eurooppalaisilla keskisuurilla yhtiöillä ei tavanomaisesti riitä osaamista ja joita saalistukseen erikoistuneet asianajotoimistot käyttävät täysin surutta hyväkseen. Kyseessä on täysin ennustamaton ja aitoja omistajia vahingoittava oikeusjärjestelmä. Seadrill teki aivan oikein, kun totesi tilanteen heikentyneen ja päätti suojella yhtiön olemassa oloa osingonjaon kustannuksella. Nyt vain ei tiedetä yhtään, mitä kyseinen oikeuskäsittely tulee yhtiölle maksamaan. Joukkokanteen osallistumiskuulutukset ovat suorastaan huvittavia. Käytetään muun muuassa ilmaisuja: “If you suffered a loss in Seadrill…”. Eikös… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
03.02.2015 13:59

Kurssiheilunta on kyllä noiden kolmen osalta ollut hurjaa päivästä toiseen viime aikoina. Mutta kyllä nämä ihan hyviltä lottokupongeilta vaikuttavat muutaman vuoden kestolottona.