Siirry pääsisältöön

Suomalaiset eivät maksimoi sijoitustuottoja osinkojen uudelleensijoittamisella

Nordnet teetti kyselytutkimuksen, miten suomalaiset käyttävät osakesijoituksistaan saamansa osinkovirran. Kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö CINT ajalla 10.–17.6.2015. Kyselyyn vastasi 1 071 18–65-vuotiasta suomalaista, virhemarginaalin ollessa +/-3 %. Tiivistän tässä merkinnässä kyselyn vastaukset.

Kyselyyn saatujen vastausten perusteella ne suomalaiset, jotka saavat vuosittain osinkoja, ohjaavat ne edelleen seuraaviin kohteisiin:

29,2 % muihin sijoituskohteisiin

17,5 % lomailuun

17,5 % kodin hankintoihin

14,8 % takaisin samaan sijoituskohteeseen

11,3 % lainojen/luottojen takaisinmaksuun

9,7 % matkusteluun

Vastauksia vilkaisemalla havaitsen kaksi keskeistä huomiota.

1) Vain alle puolet vastaajista sijoittaa osingot uudelleen. Tämä antaa olettaa, että Suomi-sijoittajien katseet ja toiveet ovat yläviistoon kaartuvassa kurssikäyrässä, ja että osinkoja luullaan täysin virheellisesti ja suorastaan vahingollisesti vain pieneksi osaksi kokonaistuottoa. Kyselyn tulokset vahvistavat käsityksen, että osingot nähdään edelleen jonkinlaisena “ylimääräisenä tulovirtana”. Pitkässä juoksussa osingot kuitenkin edustavat todellisuudessa karkeasti jopa puolta kokonaistuotosta, ja niiden uudelleensijoittaminen varhaistaa säästäjän eläkepäiviä tuntuvasti, kun sekä pääoma että vuotuiset osinkotulot kasvavat korkoa korolle. Osinkojen merkityksen ymmärtää, kun suhteuttaa arvo-osakkeen 5-6 prosentin vuotuisen osinkotuoton pörssin pitkän aikavälin keskimääräiseen noin 10 prosentin vuotuiseen kokonaistuottoon.

2) Osingot uudelleensijoittavista kaksi kolmasosaa etsii varoille uuden kohteen, eikä osta lisää osingonmaksajayhtiön osakkeita. Järkiperusteena toiminnalle on hajautuksen lisääminen, mutta psykologian näkökulmasta voi myös arvioida, että yleensä satoihin euroihin jäävät vuotuiset osinkotulot ovat sopivia panoksia uusien riskikohteiden kartoittamiseen. Toisaalta sijoittajalle, joka ei säästä palkkatuloistaan osakkeisiin, osinkotulot ovat ainoa mahdollisuus laajentaa salkun yhtiövalikoimaa.

Kuten edellä alleviivasin, on huomionarvoista, että pitkällä aikavälillä osingot edustavat karkeasti puolta osakesijoituksen kokonaistuotosta. Matematiikan lakien avustuksella sijoittaja saavuttaa merkittävän passiivisen tulovirran (vuotuisia osinkotuloja rahoittamaan elämää ilman tarvetta myydä osakettakaan) kahden tekijän kautta: aikaisin aloittamalla (pitkäjänteisyys) ja osingot uudelleen sijoittamalla (korkoa korolle). Jo kymmenen vuoden sijoitushorisontissa samalla alkupääomalla ja samoilla yhtiövalinnoilla varustettujen salkkujen markkina-arvoilla on eroa kuin yöllä ja päivällä, mikäli vain toisessa salkussa osingot on sijoitettu uudelleen pörssiin.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: eyewashdesign: A. Golden / Foter / CC BY-NC-ND

Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
8 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.08.2015 09:23

Itse uudelleensijoitan osingot. Näin osinkovirta kasvaa kasvamistaan =)

Nimetön
Nimetön
02.08.2015 15:57

OIKEIN! Rahaa pitää käyttää elämiseen silloin kun vielä hengissä.

Se on voittaja kuka kulutti eniten eikä se kuka kuoli isoimman rahakasan päälle.

Tätä ei tosin moni edes kuolinvuoteellaakaan tajua.

Kannattaa myös muistaa, että kenellekään (nuorellekaan) ei ole taattu edes huomista päivää, joten järjetön säästäminen on nuorellakin iällä hölmöä.

Nimetön
Nimetön
02.08.2015 00:27

Ihmisten elämäntilanteet ovat kovin erilaisia. Joku voi estää elämänsä pahan romahtamisen pääomatuloilla. Silloin on täysin selvää, että hän on toiminut oikein, kun hän on käyttänyt pääomatulot kulutukseen, eikä sijoittanut niitä uudelleen. Pääomatulojen sijoittaminen uudelleen olisi hienoa, mutta ei jokaisessa tilanteessa paras vaihtoehto.

Nimetön
Nimetön
01.08.2015 18:38

Ikärakenteen lisäksi voisi huomioida sen, että osakkeita omistaa iso joukko ihmisiä, jotka eivät ole millään tavoin aktiivisia “sijoittajia”.

On iso joukko “elisaomistajia”, joilla on yhden firman osakkeita vuodesta miekka ja kilpi, eikä muuta sijoitusharrastusta ole. Tällaisia löytyy Elisan HPO-perintöjen lisäksi esim. metsäfirmoista (metsänomistajat), ja monet ovat saaneet oman työnantajansa osakkeita jollain tapaa työsuhde-etuina.

Myös perintönä tulleita osakkeita usein säilötään laatikon (arvo-osuustilin) pohjalla ilman, että ne innostaisivat yhtään sen enempää sijoitusasioihin.

Nimetön
Nimetön
01.08.2015 17:45

Tämä kevät ei konjunktuurien valossa ole oikea aika sijoittaa osakkeisiin; voin olla väärässä. Korkomarkkinoilla tarjotaa 8-10 % tosin riski voi olla suurempi. Olen ottanut hajautuksen ja riskin huomioon.

Nimetön
Nimetön
01.08.2015 14:54

Tutkimustulos näin eritelty on vajaa. Se ei huomio eri ikärakenteiden rahantarpeita. Vanhemmilla sijoittajilla on raha-asiat kunnossa ja rahat voi käyttää esim. lomailuun kun taas nuoremmat sijoittavat uudelleen tai maksavat lainojaan. Olisi tarpeellista erotella ikäjakauma vähintään puoliksi jolloin saisimme relevantimpaa tietoa miten rahat on käytetty eri ikäryhnien kesken. Oletan että eroja on.

Nimetön
Nimetön
01.08.2015 14:16

Itse sijotan uudelleen koska en ole vielä tavoitteessani. Kun pääsen siihen aln käyttämään osinkoja elämiseen. Sitä varten sijoitan. En sen takia että voisin kuolla varakkaana. raha on elämistä varten.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.08.2015 16:02

Oikein!!! Älä kuitenkaan vedä säästämistä liiallisuuteen, käytä nyt vaikka edes pieni osa johonkin kivaan elämänlaatua parantavaan asiaan joka vuosi.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki