Siirry pääsisältöön

Suomalaiset äänestäisivät EU-jäsenyyden puolesta

Mikäli Britannia kansanäänestyksen perusteella päättäisi jättää EU:n, haluavatko suomalaiset myös järjestää äänestyksen EU:sta eroamisesta? Ja miten he itse silloin äänestäisivät? Tätä kysyimme Britannian EU:n jäsenyyttä koskevan kansanäänestyksen kynnyksellä 1029:ltä suomalaiselta.

“Suomalainen kansanäänestys EU jäsenyydestä?”

Mikäli Britit tänään äänestävät Brexitin puolesta, niin 40,2 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista haluaisi, että myös Suomeen järjestettäisiin kansanäänestys EU:sta eroamisesta. 42,6 prosenttia vastanneista katsoo, että suomalaiselle kansanäänestykselle ei olisi tarvetta.

Vanhemmat ikäryhmät olivat vahvemmin kansanäänestyksen järjestämisen puolesta kuin nuoremmat ikäryhmät, joissa lähes neljännes vastaajista ei osanut ottaa kantaa kysymykseen. Kaikkien vastaajien keskuudessa 17,2 prosenttia ei osannut sanoa kannattaisiko äänestystä järjestää.

Itä-suomalaisista lähes puolet (45,5%) haluaisi kansanäänestyksen Suomeen mikäli Britit päättävät jättää EU:n, kun taas Länsi-Suomessa tällaista toivoisi vain 38,7 vastaajista.

“Miten äänestäisit?”

Mikäli kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä kuitenkin järjestettäisiin, suomalaisten EU-kannatus olisi vahvaa. Kyselyn perusteella noin 45,3 prosenttia äänestäisi suoraan suomalaisen EU jäsenyyden puolesta, mikä on huomattavasti enemmän kuin se 34,9 prosenttia joka äänestäisi jäsenyyttä vastaan.

Kannatus on heikointa 36-55 vuotiaiden ikäryhmässä, missä 40,1 prosenttia kannattaa ja 40,3 prosenttia vastustaa EU jäsenyyttä. Kaikissa muissa ikäryhmissä kannatus on selkeästi vastustusta korkeampaa.

EU-kannatus on selkeästi korkeinta Etelä-Suomessa (47,7%) ja heikointa Itä-Suomessa (40,7%). EU-kannatuksen suhteellinen heikkous Itä-Suomessa on jokseenkin yllättävää Venäjän tilanne huomioiden. Lienevätkö taustalla EU-pakotteet, jotka hankaloittavat paikallista kaupankäyntiä naapureiden kanssa?

Kuten Britanniassa, myös Suomessa päättämättömien osuus on kuitenkin suuri. Kyselyn perustella viidennes (19,8%) ei osaa sanoa miten äänestäisi suomalaista EU-jäsenyyttä koskevassa kansanäänestyksessä. Vaikka osuus on suuri, on EU jäsenyyden kannatus Suomessa selvästi vahvempaa kuin Britanniassa, missä puntit ovat kyselyiden perusteella lähes tasan.

Myös Ruotsissa EU-jäsenyyden kannatus on heikompaa. Vastaavanlaisessa kyselyssä 46,8 prosenttia haluaisi kansanäänestyksen, jossa vain 40,9 prosenttia vastaajista äänestäisi jäsenyyden puolesta ja 38,9 prosenttia  äänestäisi sitä vastaan.

Brexit-äänestys

Britit äänestävät tänään (23.6.2016) EU-jäsenyydestään. Tätä kirjoitettaessa 45 prosenttia BBC kyselyssä kannattaa EU jäsenyyttä, kun 44 prosenttia vastustaa sitä. Huomenna aamupäivällä tiedämme miten äänestyksessä kävi.

Vaikka Britit jäisivät Euroopan Unioniin, on suhteellisella äänestystuloksellakin suuri merkitys. Mikäli Brittiläinen EU-kannatus on vain hieman vastustusta suurempaa, heikentää se EU:n päätöksentekokykyä – jatkossakin.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

 

Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö CINT ajalla 28.12.2015–3.1.2016. Kyselyyn vastasi 1 029 18–70-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali +/-3 %.

Kuva: Wikimedia Commons

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.06.2016 16:29

euro / dollar 1:1 pitkä ajaksi. Sijoitajat lähtevät EUn aluelta USA, INDIA, VENÄJÄ. EU on museo. Kaput gemaht!

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 16:30

EU:n suosio putoaa Euroopassa

Yhdys­val­ta­lainen Pew-tutki­mus­laitos teki kyselyn Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Puolassa, Espanjassa, Kreikassa ja Ruotsissa. Kaikissa maissa haasteltiin 1000 ihmistä huhti-toukokuussa.

Vastaajista kielteisesti EU:hun suhtautui 47 %. Tiiviimpää unionia ja lisää vallan siirtämistä Brysseliin kannatti vain 19 %. 42 % haluaisi lisävaltaa kansallisille hallituksille ja 27 % pitäisi nykytilanteen ennallaan.

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6%2F39%2F121892%2F82419438ec

——————————

EU:n kannatus heikkenee koko ajan

Synen på EU har blivit allt mer negativ under det senaste året.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/cypern-och-osterrike-mest-negativa-till-eu

—————————-

Ruotsissa EU:n kannatus laski hurjasti

Kraftig minskat stöd för EU i Sverige

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/minskat-eu-stod-i-sverige

—————————

Kolmannes eurooppalaisista haluaa erota EU:sta

http://vastavalkea.fi/2016/05/10/kolmannes-eurooppalaisista-haluaa-erota-eusta/