Sukset ja lompakko esiin

Pian on hiihtoloma. On aika vetää esiin sukset – ja lompakko.

Kävin viime viikolla Ruotsin Åressa, jonka matkailulehti Conde Nast on rankannut kymmenen maailman parhaan hiihtokeskuksen listalle.

En ihmettele. Åren tunturit ja hyvin hoidetut rinnealueet tarjoavat jotain kaikille, vasta laskemaan opettelevista pikkunappuloista kiivaimpiin off piste -laskijoihin. Rinneravintoloissa on tarjolla herkullista ruokaa, ehkä ei nyt halvalla, mutta ei aivan törkyhinnoillakaan. Åren kylästä ja kaikista tarjolla olevista palveluista huomaa, että Åren tuntureille on tultu raittiin ilman perässä jo 1800-luvulla. Tunturiturismin konseptia on selvästi ehditty miettiä. Vaikka laskettelu ei kiinnostaisi tippaakaan, Åressa voi viettää viikon vain kiertämällä kylän putiikkeja, designhotelleja, kylpylöitä ja ravintoloita. Kylässä on myös oma rautatieasema, suklaatehdas ja snapsitislaamo.

Sijoittajalle Åre on sikälikin kiinnostava kohde, että osaomistajaksi Åren rinteisiin pääsee pörssin kautta. Åren hissejä ja rinteitä operoi Skistar-yhtiö, jolla on Åren lisäksi neljä muuta hiihtokeskusta, Sälen ja Vemdalen Ruotsissa sekä Trysil ja Hemsedal Norjassa.

Skistar on noteerattu Nasdaq OMX:ssä. B-osake maksoi tammikuun lopussa noin 120 kruunua eli 13,5 euroa.

Miksi ostaa Skistaria?

Hyvät puolet:

  • Yhtiö on pieni, mutta mukavasti osinkoja jakava. Skistarin tavoitteena on maksaa vähintään puolet tuloksesta osinkoina. Viime vuosina osinkotuotto on ollut neljän prosentin tuntumassa.
  • Skistarilla on kasvolliset omistajat, Paulsonin veljekset Mats ja Erik. Veljekset omistavat enemmistön myös rakennusyhtiö Peabista.
  • Viime kausi (tilikausi on syyskuusta marraskuuhun) oli yhtiön kaikkien paras.
  • Kuluva talvi alkoi kylmänä ja aikaisin. Se säästää lumentekokustannuksia.

Ja sitten ne huonot puolet. Skistarin tulosta heiluttavat kaksi tekijää, joihin yhtiön johdolla on vain vähän vaikutusvaltaa: sää ja kalenteri.

  • Marraskuun lopussa päättyneen ensimmäisen neljänneksen varaustilanne oli 7 prosenttia heikompi kuin edelliskautena. Se johtui joulunajan vapaapäivistä, joita oli vain vähän.
  • Hissiyhtiön kustannukset ovat kiinteitä ja niistä on vaikea karsia, vaikka lumi jäisi tulematta ja lentoyhtiöt olisivat lakossa.
  • Kasvu on rajallista. Skistarilla ei ole tilaa laajentua Skandinaviassa. Kasvun hakeminen lähialueita kauempaa on kallista ja riskialtista.

Skistaria johtaa Åren läheltä Järpenistä kotoisin oleva toimitusjohtaja Mats Årsen, josta piti tulla Ruotsin uusi Ingemar Stenmark. Paha kaatuminen lukioiässä kaatoi Årsenin urheilijahaaveet, ja hän päätyi opiskelemaan ekonomiksi urheilu-uran sijaan. Årsen on johtanut Skistaria kahdeksan vuotta. Osakekurssi on sinä aikana enemmän kuin kaksinkertaistunut.

Osingon lisäksi Skistarilla on tarjota pikku bonus himolaskijalle. Jos osakkeenomistajalla on vähintään 200 kappaletta Skistarin osakkeita (tammikuun kurssilla noin 2 700 euron potti), hän saa 15 prosentin alennuksen hissilipuista ja suksivuokrista.

Ostaisinko itse? Mikä ettei. Helsingin pörssissä ei ole vastaavaa yhtiötä tarjolla. Jos samalla osakekaupalla saa alennusta laskettelulipuista, osinkoja ja hajautusta salkkuun, yhdistelmä ei ole huono.

/Emilia Kullas

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit