Strategiaksi passiivinen arvosijoittaminen?

Markkinoita pidetään nykyisin melko tehokkaasti toimivina. Osa sijoittajista tuntuu kuitenkin saavan järjestelmällisesti ylituottoja sijoittamalla arvo-osakkeisiin. Mistä on kyse vai onko kaikki vain harhaa?

Passiivinen arvostrategia, jossa osakkeet valitaan salkkuun tiettyjen tunnuslukujen, kuten osinkotuotto, P/S-, P/E- ja P/B-lukujen avulla, vaikuttaa hämmästyttävän yksinkertaiselta.

Tiedemaailman kirkkaimpiin tähtiin lukeutuvat Eugene Fama ja Kenneth French ovat tutkineet arvosijoittamista jo vuosikymmeniä, ja liputtavat arvosijoittamisen puolesta. Arvosijoittaminen kun tuntuu hakanneen markkinaindeksit pitkälläkin aikavälillä. Syynä useimmiten ovat ns. pienet arvo-osakkeet, joissa on enemmän riskiä, ja täten tuottopotentiaalia pitääkin olla normaalia enemmän.

Famalle ja Frenchille matala P/B-luku,  alhainen P/E-luku sekä hyvä osinkotuotto indikoivat potentiaalista ostokohdetta. Passiivisen arvosijoittamisen strategia on yksi 2000-luvun alun suurimmista sijoitusteemoista.

Isoista sijoitustaloista muun muassa Wisdom Tree ja Dimensional Fund Advisors ovat rakentaneet rahastojaan passiivisen arvosijoittamisen varaan. Wisdom Treen ETF:t ovat tutustumisen arvoisia mattimeikäläisellekin. Tikkereillä DEM,EPI ja DGS löydät Wisdomin suurimmat ETF.t.

/Petre Pomell

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Sattuma12 Toukokuu, 2011

Mihin tässä tarvitaan välikäsiä eli näitä ETF:iä

Reaalimaailma
Kauppalehden salkku+ pörssiyhtiöiden osinkotuotto mediaani 2,77%

Oma salkku
Huonoin osinkotuotto 0 % Tecnotree
2. huonoin osinkotuotto 2.8 % Neste
Näiden osuus salkusta 0.5 % +8.9 % -> noin 10 prosenttia tuottaa “indeksin” verran, loput enemmän.

Suurimman sijoituksen osinkotuotto on 6.34 %, joten kai tässä indeksit tippuvat kyydistä pelkällä r*r-kertolaskulla.

1.03^10 – > 1.34
1.05^10 -> 1.67

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit