Siirry pääsisältöön

Stockmann yhdistää osakesarjansa?

Stockmannin suurin osakkeenomistaja, Hartwall Capital, ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiön osakesarjat yhdistettäisiin. Ehdotuksen mukaan A-osakkeiden omistajat saisivat kolme uutta osaketta vastikkeetta 40 vanhaa osaketta vastaan siitä hyvästä, että he luopuvat äänivaltaisesta osakesarjastaan. Hankala vaihtosuhde tarkoittaa, että A-osakkeiden omistajat saisivat 7,5 prosentin preemion siitä hyvästä, että he menettävät osan ylisuuresta äänioikeudestaan.

Kun Hartwall Capitalin ehdotus julkistettiin, lähdimme heti siitä, että suurimmat osakkeenomistajat ovat erimielisiä asiasta, koska ehdotuksen teki Hartwall Capital eikä yhtiön hallitus. Ei kestänyt kauan ennen kuin Konstsamfundet, Stockmannin toiseksi suurin osakkeenomistaja ja eniten ääniä omistava omistaja, ilmoitti, että tarjous on huono A-osakkeen omistajien näkökulmasta.

Uskomme, että Hartwall Capital on tunnustellut muiden suurten osakkeenomistajien mielipidettä, jotta niiden ehdotuksellaan olisi tarpeeksi suuri tuki Konstsamfundetin vastustuksesta huolimatta. Pitäisimme Hartwall Capitalin näkökulmasta tyhmänä tehdä ehdotus, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia mennä läpi, koska se heikentäisi yhteistyömahdollisuuksia muiden suurten omistajien kanssa.

Tietystikään ei ole taattua, että ehdotus saa vaadittavan enemmistön yhtiökokouksessa. Varma, Ilmarinen ja Mariatorp luulivat, että niillä on enemmistön tuki, kun ne ehdottivat Oriola-KD:n osakesarjojen yhdistämistä viime keväänä, mutta Oriolan yhtiöjärjestyksen äänileikkuri aiheutti niille ongelmia. Tästä huolimatta uskomme, että samat osakkeenomistajat tulevat tekemään uuden yrityksen tulevaisuudessa paremmin valmistautuneina.

Stockmannin tapauksessa uskomme, että suuret A-osakkeiden omistajat tulevat olemaan kovan lobbauskampanjan kohteina ennen yhtiökokousta. Stockmannin huono kurssikehitys ja päätös olla jakamatta osinkoa on luultavasti aiheuttanut taloudellisia ongelmia pienemmille säätiöille, joilla on suuri omistus Stockmannissa. Tästä syystä voikin olla, että nämä säätiöt ovat kiinnostuneita vaihtamaan äänioikeutensa rahaan ja likvidimpään osakkeeseen. Stockmannin yhtiökokouksesta tulee varmaan jännittävä ja on mielenkiintoista nähdä kuka onnistuu saamaan nämä säätiöt omalle puolelleen.

Osakeyhtiölain mukaan kaikilla yhtiön osakkeilla on yhtäläinen oikeus substanssiin, jonka takia meidän mielestämme on periaatteessa väärin, että jotkut osakkeenomistajat saavat enemmän kuin toiset osakesarjoja yhdistettäessä. Toisaalta äänivaltaisia osakkeita omistavilla tahoilla ei ole mitään syytä luopua äänivallastaan ilman vastiketta. Viime vuosina yleinen käytäntö on ollut, että osakesarjoja yhdistettäessä äänivaltaiselle osakesarjan omistajille on maksettu noin kymmenen prosentin preemio. Tästä näkökulmasta katsottuna 7,5 prosentin preemio on kohtuullinen.

Olemme trendinomaisesti vaihtaneet vähä-äänisistä osakkeista äänivaltaisiin osakkeisiin niissä yhtiöissä, joissa on useampi osakesarja. Äänivaltaiset osakkeet ovat monessa tapauksessa olleet vähä-äänisiä osakkeita halvempia samalla kun on saanut ilmaisen option ylimääräisestä vastikkeesta, kun tai jos osakesarjat yhdistetään.

Markkinat eivät näytä olevan kovinkaan optimistisia Hartwall Capitalin mahdollisuuksien suhteen, koska A-osakkeen perjantain päätöskurssi oli jopa alempi kuin B-osakkeen. Jos uskoo, että Hartwall Capital on ankkuroinut ehdotuksensa muiden suurten osakkeenomistajien keskuudessa ja on varma siitä, että ehdotus hyväksytään, pitäisi A-osakkeen olla 7,5 prosenttia arvokkaampi kuin B-osakkeen. Suosittelemme, että Stockmannin B-osakkeita omistavat vaihtavat omistuksensa A-osakkeisiin varsinkin, jos osakesarjat ovat pörssissä saman hintaisia.

Yleisesti ottaen voisi todeta, ettei ole markkinatalouden periaatteiden mukaista, että samalla pääomapanoksella voi saada erilaista vaikutusvaltaa yhtiössä riippuen siitä, mitä osakesarjaa omistaa. Viimeisten vuosien ja jopa vuosikymmenten aikana myös Suomen markkinoilla on trendinomaisesti siirrytty ”euro ja ääni”-linjalle, ts. että kaikki saman yhtiön osakkeet ovat keskenään samanarvoisia. Tätä kehitystä tervehdimme tyydytyksellä.

Omistamme Stockmannin osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit