SRV:n kurssi osakeannin paineessa

SRV:n maksullinen osakeanti alkoi 25.8.2015. Osakkeen päätöskurssi oli 3,70 euroa viimeisenä kaupankäyntipäivänä ennen kuin merkintäoikeus irtosi osakkeesta. Täten merkintäoikeuden teoreettinen arvo oli 0,636 euroa ja osakkeen teoreettinen arvo ilman merkintäoikeutta 3,04 euroa. Puolessatoista viikossa osakkeen arvo on laskenut 30 prosenttia. Perjantain 27.8.2015 päätöskurssit olivat 2,42 euroa osakkeen osalta ja 0,20 euroa merkintäoikeuden osalta.

Maksullinen osakeanti painaa yleensä osakekurssia, koska kauppa merkintäoikeuksilla luo hetkellisen ylitarjonnan, jota ei tavanomaisesti ole olemassa. Jopa hyvinkin uskolliset osakkeenomistajat saattavat olla haluttomia antamaan lisää rahaa yhtiön käyttöön ja joutuvat siten myymään merkintäoikeuksia. Tätäkin huomioon ottaen SRV:n kurssilasku on ollut poikkeuksellisen jyrkkä. Emme suoralta kädeltä muista toista antia, jossa osakekurssi olisi kärsinyt yhtä paljon osakeannista.

Tulkitsemme kurssilaskun siten, että osakkeenomistajat eivät ole halukkaita sitomaan uutta pääomaa yhtiöön. Yhtiö on lähestulkoon sataprosenttisesti kotimaisessa omistuksessa ja yli puolet osakkeista on joko Ilpo tai Timo Kokkilan omistuksessa tai määräysvallassa. Edellä mainitut omistajat ovat myös antaneet sitoumuksen, että he käyttävät merkintäoikeutensa täysimääräisesti.

Voi vain arvailla miksi muut osakkeenomistajat eivät ole halukkaita sijoittamaan enempää yhtiöön. Yhtiön osinkopolitiikka on ollut lievästi sanottuna mielikuvituksetonta. Listautumisen jälkeen osinko on joka vuosi ollut 0,12 euroa paitsi yhtenä vuotena jolloin se oli 0,06 euroa. Passiivinen osinkopolitiikka on varmaan keskeinen syy osakkeen heikkoon kurssikehitykseen pitkällä aikavälillä. Vuoden 2007 listautumisannissa osakkeen merkintähinta oli 9 euroa.

Aktiivisempi osinkopolitiikka kasvattaisi mielenkiintoa osaketta kohti. Itse asiassa yhtiö ilmoittaa osakeannin markkinointiesitteessä, että ”tavoitteena olevan liikevoiton kasvun myötä yhtiö haluaa jakaa myös suurempaa osinkoa.” Liiketoiminnan panostus erittäin suuriin rakennusprojekteihin on mielenkiintoinen ja jopa ainutlaatuinen, mutta panostus Venäjään ei tällä hetkellä ole sijoittajien suosiossa.

Sijoittajat eivät yleensä ole halukkaita sitomaan rahaa epälikvideihin kohteisiin silloin kun markkinoilla on suuria heilahteluja. Uudet osakkeet tulevat kaupankäynnin kohteeksi vasta parin viikon kuluttua, joten sijoittajien kädet ovat sidotut ja he eivät voi tehdä mitään, jos kurssit laskevat. Epäilemättä SRV:llä oli huomattavaa epäonnea osakeannin ajoituksessa. Anti alkoi päivä sen jälkeen, kun Helsingin painorajoitetulle osakeindeksille kirjattiin suurin päivälasku neljään vuoteen.Painorajoitettu osakeindeksi romahti tuolloin (24.8.2015) peräti 5,1 prosenttia.

Toissijainen merkintä merkitsemättä jääneistä osakkeista on erityisen mielenkiintoinen, koska siinä saa merkitä osakkeita ilman merkintäoikeuksia. Tavanomaisesti osakkeet jaetaan siinä samassa suhteessa kuin on käyttänyt merkintäoikeuksia. Tästä syystä kannattaa usein myydä osakkeensa ja ostaa tilalle merkintäoikeuksia.

Aika ajoin osakekurssin ja merkintäoikeuden pörssikurssin välillä on vallinnut suuri epätasapaino. Osake merkintäoikeuksilla merkittynä on voinut olla huomattavasti markkinoilla ostettua osaketta halvempi. Suosittelemme tästä syystä, että osakkeenomistajat seuraavat tämän perustelemattoman hintaeron kehitystä jatkuvasti.

Olemme yrittäneet pohtia kuinka paljon osakkeita voisi saada toissijaisessa merkinnässä. Tämä on tietysti enemmän tai vähemmän arvausleikki, mutta laskemme sen varaan, että Ilpo ja Timo Kokkila eivät ole halukkaita kasvattamaan omistusosuuttaan eivätkä siksi osallistu toissijaiseen merkintään. Jos markkinoilla vallitsee yleinen haluttomuus osallistua SRV:n antiin, on mahdollista, että toissijaisessa annissa voi saada tavanomaista enemmän osakkeita.

Laskemme sen varaan, että osakekurssi palautuu ainakin osittain annin jälkeen, minkä takia olemme ostaneet merkintäoikeuksia. Uskomme, että ylitarjonta tulee jatkumaan vielä annin jälkeenkin, koska monet muutkin sijoittajat ovat varmaan ajatelleet kuten me ja ostaneet merkintäoikeuksia. Heidän mahdolliset osakemyyntinsä muodostavat tulpan osakkeen kurssinousulle annin jälkeen.

Omistamme SRV:n merkintäoikeuksia.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
10 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.08.2015 09:15

SRV on tyypillinen firma, jota pyöritetään velalla. SRV:n oma vapaa kassavirta on niin heikkoa, että se tarvitsee jatkuvasti ylimääräistä rahaa joko velan tai uusien osakkeiden myynnillä. Itse pysyisin kaukana tällaisista pääomavaltaisista tusinafirmoista. Ulkomailta löytyy paljon laadukkaampia firmoja kuten Novo Nordisk, joka suorastaan hukkuu omaan vapaaseen kassavirtaansa.

Nimetön
Nimetön
31.08.2015 00:03

Hei,
kiitokset asiantuntevasta kirjoituksesta!

Olen myös harkinnut merkkareiden ostamista ja niillä merkinnän tekemistä. Itselleni on vielä hieman epäselvää, että miten osakkeiden merkintä merkintäoikeuksilla teknisestä näkökulmasta tapahtuu?
Toisin sanoen, mitä minun pitää tehdä arvo-osuustilillä näkyville merkintäoikeuksilleni, jotta saan merkinnän tehtyä ja myös ilmaistua halukkuuteni osallistua toissijaiseen merkintään?

Nimetön
Nimetön
31.08.2015 16:03

SRV:n osakkeet myin onneksi pois keväällä kun tulevasta annista oli ilmoitettu. Nyt merkintäoikeuksia ostettu pörssistä iso kasa ja toivottavasti ei tullut virheostos omalle kohdalleni.

Piensijoittajalle: jos ostat merkkareita Nordnetin kautta, Yhtiötapahtumat-kohtaan tulee sinulle ilmoitus, että mitä haluat tehdä merkintäoikeuksilla. Siellä pystyt merkitsemään osakkeet ja osallistumaan toissijaiseen antiin niin halutessasi. Vastailet vain kysymyksiin, mitä Nordnetin järjestelmä sinulta kyselee. Helppoa. Jos et vastaa mitään, ostamasi merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina kun merkintäaika on päättynyt.

Jos ostat merkkarit tänään maanantaina, voit tehdä merkinnän vasta keskiviikkona kun ostamasi merkintäoikeudet ovat selvityksen jälkeen siirtyneet arvo-osuustilillesi. Ne näkyvät ostoissasi heti, mutta siirtyvät nimiisi vasta parin päivän kuluttua järjestelmissä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.09.2015 15:13

Kiitos vastauksesta!
Ostin jo eilen merkintäoikeuksia ja olin yhteydessä omaan pankkiini. Siellä homma menee niin, että pitää ihan varata aika konttorille ja suorittaa merkintä paikanpäällä. Toivottavasti hekin siirtyvät pian 2000-luvulle…

Nimetön
Nimetön
06.09.2015 12:10

Mitä tämä anti tarkoittaa osingonmaksukyvylle?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.09.2015 19:29

No firmahan kerää 50M€ rahaa, joten osingonmaksukyky nousee 50M€:lla. Tosin uskon että en ymmärtänyt kunnolla kysymystäsi, annatko lisätietoja niin voin ehkä antaa paremman vastauksen?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.09.2015 09:56

Kun nyt kerätään rahaa omistajilta, niin tarkoittaako että lähivuosina ei ole odotettavissa osinkoja omistajille?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.09.2015 22:17

Antirahat menee kiinni Kalasataman projektiin ja muihin urakoihin. Sitten kun ne valmistuvat x vuoden kuluttua, ne myydään eteenpäin ja tulee toivottavasti jättipotti osinkoa osakkeenomistajille. Näinhän kävi kun Kampin keskus aikoinaan valmistui. Sitä ennen lähivuosina voi olla heikompaa osingon suhteen. Toisaalta 0,12 e osinkokin olisi jo ihan mukava 5% antihinnalle.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.09.2015 09:19

Kiitos paljon, tämä oli tosi hyvä näkökulma.

Nimetön
Nimetön
10.09.2015 13:21

Juuri tulleen tiedotteen mukaan anti ylimerkittiin: “SRV:n noin 50 miljoonan euron osakeannissa merkittiin alustavan tuloksen mukaisesti yhteensä noin 27 180 050 osaketta, joka vastaa noin 114,5 prosenttia tarjotuista 23 731 107 osakkeesta (”tarjottavat osakkeet”). Merkintäoikeuksien perusteella merkittiin noin 23 284 478 osaketta, joka vastaa noin 98,1 prosenttia kaikista tarjottavista osakkeista. Lisäksi ilman merkintäoikeuksia tapahtuneessa toissijaisessa merkinnässä merkittiin noin 3 895 572 osaketta, joka vastaa noin 16,4 prosenttia kaikista tarjottavista osakkeista.” Itselleni heräsi tuon perusteella muutama kysymys: – Tarkoittaako tuo sitä, että kaikki toissijaiset merkinnät hyväksyttiin myös täysimääräisesti? – Mitä tämä tarkoittaa vapaasti suomennettuna?: “Osakeannin ehtojen mukaisesti ilman merkintäoikeuksia merkityt tarjottavat… Lue lisää >>