Splittaus on tunnetta

Kone ilmoitti viime kuussa splittaavansa osakkeensa. Splittaus tarkoittaa osakkeen nimellisarvon jakamista kahteen tai useampaan osaan. Koneen tapauksessa osake pilkotaan kahteen, eli yhtä nykyistä osaketta vastaan saa yhden uuden osakkeen. Osakkeiden arvossa ei tapahdu muutosta:  kun osakkeiden lukumäärä kaksinkertaistuu, kurssi puolittuu.

Splittauksesta päättää Koneen ylimääräinen yhtiökokous joulukuussa. Osinkoesitys koskee vanhoja osakkeita, joten splitti ei vaikuta osinkoon.

Mitä osakkeen pilkkominen eli splittaus sitten tarkoittaa meille yksityissijoittajille?

Periaatteessa ei mitään. Sen jälkeen kun pörssierät 2006 poistuivat Helsingin pörssistä, tavallinen sijoittaja on voinut ostaa pörssistä vaikka vain yhden osakkeen.

Aikaisemminhan sijoittajan piti ostaa yksi kokonainen pörssierä ja sitä varten tarvittiin isompi rahapotti. Yleinen pörssierä oli sata kappaletta. Sen perusteella Koneen pörssierästä tämänhetkisellä kurssilla joutuisi maksamaan noin 6500 euroa.

Psykologisesti splittauksella on merkitystä.

Koneen osake on noin 65 euron tuntumassa tällä hetkellä Helsingin pörssin kallein osake. Splittauksen tarkoituksena on parantaa osakkeen likviditeettiä: pienen sijoittajan on helpompi ostaa halvempaa kuin kallista osaketta. Osake tuntuu edulliselta.

Sekin, miltä asiat näyttävät, on myös oleellista: jos osakkeen hinta on korkea, pörssikurssin euromääräinen muutos näyttää osakkeen hinnassa prosenteissa pienemmältä kuin halvan osakkeen. Vastaavasti halvan osakkeen kurssinousu näyttää euroissa pieneltä, vaikka nousu olisi kymmeniä prosentteja.

Ja kun osakkeen hinta on suurin piirtein sama kuin kilpailijoilla ja toimialalla, johon osaketta verrataan, kurssien vertailu on helpompaa.

Tutkimusten mukaan ihannehintainen osake on noin 30 euroa.

Likvidien osakkeiden, eli sellaisten, jolla käydään paljon kauppaa, kurssin pito on epälikvidejä parempi. Tämä tarkoittaa sitä, että likvidien osakkeiden kurssi ei laske niin nopeasti, jos joku myy kerralla suuren määrän osakkeita. Tällä on merkitystä erityisesti suursijoittajille: he voivat ostaa ja myydä osaketta vapaammin. Sellainenkin uskomus on, että kauppa käy, mitä enemmän markkinoilla on osakkeita.

Markkinoinnillsta merkitystäkin splitillä on: markkinat tulkitsevat splittauksen yleensä niinkin, että yrityksen johto uskoo yhtiön tulevaisuuteen ja haluaa pienentää osakkeen hintaa ennen kuin kurssi karkaa liian korkeaksi.

Joidenkin tutkimusten mukaan nimellisarvon jakamisen on todettu nostavan kurssia markkioita enemmän, eli antavan ylituottoa. Siitä, johtuuko kurssinousu yhtiön hyvästä liiketoiminnasta vai osakkeen pilkkomisesta, on vaikeampi todentaa. (Lue Kim ja Tom Lindströmin blogi aiheesta täältä).

Läheisesti splittiin liittyvä termi on käänteinen split. Se tarkoittaa kahden tai useamman osakkeen yhdistämistä.

Kone on splitannut osakkeensa useampaan kertaan. Viimeeksi se teki niin vuonna 2008 ja sitä ennen vuonna 2005.

Täysin päinvastaista pilkkomislinjaa edustaa sijoittajavelho Warren Buffettin omistama Berkshire Hathaway. Sen osaketta ei ole koskaan splitattu. Yksi Berkshire Hathawayn osake maksaa NYSE:ssä marraskuun alussa yli 172 000 dollaria. Sen päiväkaupankäynti New Yorkin pörssissä on sadoissa kappaleissa.

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.11.2013 23:04

Berkshirellä on myös B-sarjan osake, joka on arvoltaan 1/1500 A-sarjan osakkeesta.
Berkshiren osakkaaksi pääsee siis hieman pienemmilläkin summilla niin halutessaan.

Nimetön
Nimetön
05.11.2013 09:24

Neljäs splittausta käsittelevä kirjoitus vuoden sisään.