S&P 500 -indeksi ennätystasolla – olemmeko kuilun reunalla?

Vuosituhannen vaihteen it-kuplan ja sen puhkeamisen johdosta 2000-luvun alku on ollut menetettyä vuosikymmentä pörssissä, ainakin indeksitasolla tarkasteltuna. Vasta keväällä 2013 S&P 500 -osakeindeksi ylitti kurssitason, joka saavutettiin jo maaliskuussa 2000. Tarkastelen tässä merkinnässä Yhdysvaltain keskeisen osakeindeksin historiallista kehityskaarta vuodesta 1958 nykypäivään.

Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden yleiskehitystä kuvaavan S&P 500 -indeksin pisteluku on tänään 2296. Se vastaa kaikkien aikojen ennätystasoa.

Nykyisen nousutrendin voidaan katsoa alkaneen maaliskuussa 2009, keskellä niin sanottua finanssikriisiä, jota pidetään reaalitalouden pahimpana pudotuksena sitten 1930-luvun suuren laman. Viimeisten liki kahdeksan vuoden ajan indeksi on noussut käytännössä yhtäjaksoisesti, kun Yhdysvaltain keskuspankki on riistänyt sijoittajilta vaihtoehtoiset järkevän tuoton kohteet elvyttämällä taloutta pörssin kautta. Samalla myös yhtiöiden tulokset ovat toipuneet finanssikriisin pohjilta, mutta eivät läheskään samaa tahtia osakekurssien kanssa – arvostustasot ovat siis kohonneet.

Seuraavassa on listattuna S&P 500 -indeksin historiallisia kaikkien aikojen korkeimpia noteerauksia. Samassa on lisäksi aikajärjestyksessä päivämäärät, jolloin indeksi rikkoi ensi kerran tasapisteitä.

50 pistettä: 30. syyskuuta 1958
100 pistettä: 4. kesäkuuta 1968
200 pistettä: 21. marraskuuta 1985
400 pistettä: 26. joulukuuta 1991
800 pistettä: 12. helmikuuta 1998
1600 pistettä: 3. toukokuuta 2013
2296 pistettä: 27. tammikuuta 2017

Aineiston mukaan S&P 500 -indeksin keskimääräinen vuosituotto aikavälillä 1958–2016 on toteutunut noin 6,8 prosentin tasolle ennen osinkoja.

Seuraavassa on listattuna S&P 500 -indeksin historiallisia kaksinkertaistumisaikoja. Sulkeissa on ilmoitettu ajanjakson keskimääräinen vuosituotto ennen osinkoja.

50–100 pistettä: 9 vuotta ja 9 kuukautta (vuosituotto 7,4 prosenttia)
100–200 pistettä: 17 vuotta ja 5 kuukautta (vuosituotto 4,1 prosenttia)
200–400 pistettä: 6 vuotta ja 1 kuukausi (vuosituotto 12,1 prosenttia)
400–800 pistettä: 6 vuotta ja 2 kuukautta (vuosituotto 11,9 prosenttia)
800–1600 pistettä: 15 vuotta ja 3 kuukautta (vuosituotto 4,7 prosenttia)

Laskelmista ei ole mahdollista tehdä kurssiennusteita, vaan ne itse asiassa kuvaavat sitä, miten vaikeaa tulevaisuuden ennustaminen on historiallisesta datasta. Nousujaksot näyttävät olevan hyvin erilaisia keskinäisessä vertailussa.

Ehkä sen verran voi kuitenkin tulkita, että nykyinen kahdeksanvuotinen nousu on ollut poikkeuksellisen pitkäkestoinen ja jyrkkä, sillä alkuvuoden 2009 indeksitasosta S&P 500 on käytännössä jo kolminkertaistunut.

Henkilökohtaisesti haluaisin nähdä pörssiyhtiöiden investoivan paria viime vuotta reippaammin tulevaan kasvuunsa, koska aikanaan indeksikehityksen kääntyessä alaviistoon kurssilasku tapahtunee p/e-lukujen kautta. Silloin vain tuloskasvu voi pelastaa yksittäisten yhtiöiden kurssikehityksen. Jos tuloksista jaetaan viime kevään tapaan lähes 80 prosenttia osinkoina, eivät kasvun eväät ole riittävät investointien laahatessa.

Erityisesti siinä skenaariossa, että seuraavaa laajempaa kurssilaskua kiihdyttäisi osakkeille vaihtoehtoisten korkotuottojen kasvu, ei pörssissä viime vuosien tapaan enää palkittaisi osinkojen ja tulosten vakaudesta.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: marsmet473a / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit