Sovussa pienet asiat kasvavat

Otsikon mietelmä – Concordia res parvae crescunt – vilahtaa satojen sijoittajien silmien ohi joka päivä Helsingissä. Sopua Euroopassa tarvitaan kipeästi.

Ateneumin julkisivuun hakattu mietelause on pohdituttanut ihmisiä aika ajoin jo 125 vuoden ajan. Ajatonta viisautta poliittisten päätösten taustaksi tarvittaisiin nyt Euroopassa. Markkinat ovat jälleen ottamassa niskalenkkiä poliitikoista.

Monen sijoittajan päässä lähitulevaisuuden skenaario menee näin:

  1. Kreikka poistuu euro-järjestelmästä lähikuukausien aikana.
  2. Portugalin ja Espanjan pankkien auttamiseen tarvitaan lisärahoitusta.
  3. Saksa jää vaatimuksineen yksinäiseksi sudeksi, muu Eurooppa lipsuu yhteisistä tavoitteista.
  4. Pörssikurssit sukeltavat, vaikka itse yritysten tuloskunto on hyvä.
  5. Mitä pirua tässä tilanteessa tulisi tehdä, kun korotkaan eivät tuota mitään?

Hyvät neuvot tulevat nyt enemmän kuin tarpeeseen. Sopua kaivattaisiin, mutta populistiset syytökset kaivavat maata fiksuilta päätöksiltä. Tämä aiheuttaa pääomasijoittajille harmaita hiuksia, sillä Euroopan yhteiseen päätöksentekoon ei voida enää luottaa.

Euroopan tilanteen ratkaisee pitkälti Saksan ja Ranskan liiton kestävyys. Saksassa ollaan jo hyvissä ajoin valmisteltu Merkozy – aikakauden loppua. Sarkozyn ja Merkelin erikoisen liiton loppuminen on aiheuttanut kabineteissa voimakasta lobbaustarvetta suhteessa Ranskan presidentin François Hollanden neuvonantajiin.

Saksan johtavat poliitikot tulevat kääntämään kaikki kivet, jotta Ranska pysyisi ruodussa mukana. Jos Kreikka antaa pitkät velkajärjestelyille, tapahtumaketju iskee pahasti myös Ranskan pankkisektorille. Puhumattakaan taloudellisesta Hiroshimasta, jonka iskee suoraan Ateenan kaduille.

Sijoittajan kannalta tilanne on hankala. Jos kristallipalloa oikein tarkkaan tuijottaa, näkyy sieltä seuraavanlainen kehityskulku:

Pörssikurssit tuskin nousevat tänä kesänä. Toisaalta volatiliteetin nousu aikaansaa vuorenvarmasti osto- ja myyntitilaisuuksia aktiivisille sijoittajille koko kesän ajan. Paljon riippuu suurten vakuutuslaitosten ja pankkien velkavastuista ja tarpeista vahvistaa pääomiaan. Suuria määriä vähälikvidisiä Suomi-osakkeita saattaa tulla myyntiin lähikuukausina.Tänä kesänä aktiivinen sijoittaja ei voi pitää kesälomaa, ikävä kyllä. Passiivinen sijoittaja pitää lomansa, ja katsoo tilannetta alkusyksystä uudelleen. Pitkäjänteiseen salkkuun löytynee syksyllä aletavaraa, jos kaikki menee Euroopassa päin peetä.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jani15 Toukokuu, 2012Mielenkiintoinen kysymys näin tavallisen tallustajan näkökulmasta on, onko euron arvolle tapahtumassa nyt lähiaikoina mitään radikaalia, onko syytä pistää säästöjään johonkin toiseen valuuttaan ja jos, niin mihin?

Petre15 Toukokuu, 2012Moi, jos kristallipalloa tosissaan hinkkaa, vaikuttaa pariteetti lähestyvän suhteessa Jenkki dollariin. Tällä näkemyksellä vihreäselkäisiä kannattaisi siis omistaa, eikä kaukoidän nousevien maiden valuutatkaan poissuljettuja ole.

Huomaa, ettei kukaan OIKEASTI tiedä valuuttakurssien liikkeitä.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit